FINANTE-BANCI

Cum iti transformi telefonul mobil in portofel

27 martie 2013, ora 14:11, autor(i): Andreea Radu   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Portofel electronic.jpg
Traim in era vitezei, in care timpul liber este putin si pretios. Astfel, piata platilor de pe telefonul mobil incepe sa prinda contur si in Romania. Pentru asta ai nevoie de un smartphone si de un card bancar pentru a putea achita facturile la utilitati sau pentru a cumpara diverse produse si servicii.

Daca in alte tari platile mobile sunt deja bine cunoscute si utilizate, la noi acestea au inceput timid cu cateva aplicatii lansate de furnizori de utilitati prin care clientii isi pot plati facturile lunare. De asemenea, unele banci au dezvoltat aplicatii de banking.

In acest sens, MasterCard si Netopia au lansat miercuri aplicatia mobilPay MasterCard Mobile. Aceasta este disponibila pentru telefoane smart pe iOS si Android, ulterior urmand sa fie adaugate si alte platforme. Aplicatia poate fi descarcata gratuit in Google Play si App Store si folosita pentru plati diverse, cum ar fi cele de facturi, pentru reincarcarea cartelelor preplatite sau pentru produse si servicii furnizate de comerciantii parteneri.

La momentul lansarii, aplicatia va permite plata facturilor emise de Orange Romania si reincarcarea cartelelor preplatite ale operatorilor principali de telefonie mobila. De asemenea, pe langa produsele si serviciile generale, vor exista si oferte exclusive pentru utilizatorii mobilPay MasterCard Mobile.äAceasta aplicatie va produce o revolutie pe plan local in domeniul cumparaturilor si al platilor de produse si serviciiö, a explicat Antonio Eram, CEO Netopia mobilPay. äVom asista la un proces prin care, treptat, telefonul mobil va lua locul portofelului. Romanii vor putea sa cumpere din ce in ce mai multe produse si sa-si achite facturile de oriunde printr-o singura aplicatie, de pe telefonö, a adaugat acesta.

äPrin aceasta lansare dam startul dezvoltarii sectorului de plati mobile remote (la distanta, n.r.). Cu ajutorul acestei aplicatii clientii posesori de carduri MasterCard pot plati cu telefonul pentru produse si servicii prezentate de comerciantii parteneriö, a declarat Gabriel Ghita, business development manager CEE, MasterCard Europe.

Asemenea platforme de plati MasterCard mai exista in tari precum Brazilia, Turcia sau Polonia.

Aplicatia va ajunge in SUA

ôIdeea portofelului electronic mi-a venit prin anul 2009. Noi dezvoltam aceasta aplicatie de 4 aniö, a spus Antonio Eram.
á
El a precizat ca aceasta modalitate de plata este dezvoltata si testata in Romania, iar in scurt timp va avea o prezenta globala. In acest an urmeaza ca aplicatia sa ajunga chiar si in Statele Unite ale Americii.

ôVom duce aceasta solutie si in alte tari. In scurt timp va avea o prezenta globala, inclusiv in SUAö, a subliniat Antonio Eram.

Conform acestuia, piata de plati mobile (mobile payments) din Romania este flexibila si permite experimente pentru ca este la inceput.

Aplicatiiile bancilor sau furnizorilor de utilitati sunt diferite de cea a MasterCard. Daca bancile sau furnizorii se adreseaza doar clientilor proprii, noua aplicatie poate fi folosita de toti clientii furnizorilor de utilitati si servicii care au un card sub sigla MasterCard.

ôPana la finalul anului vrem sa avem toti furnizorii de utilitati in platformaö, a spus Gabriel Ghita.

In ceea ce priveste numarul posibililor utilizatori ai aplicatiei mobilPay MasterCard Mobile, Antonio Eram a spus: äDaca in urmatorul an atingem si 5% din totalul utilizatorilor de smartphone-uri este bine, dar sigura va fi mai mare procentulö.

Gabriel Ghita a mentionat ca piata de smartphone-uri din Romania este estimata la circa 4 milioane de unitati, aceasta crescand anual cu 40-50%, ceea ce arata un potential mare pe piata platilor mobile.

Cum folosesti aplicatia

Aplicatia poate fi descarcata gratuit in Google Play si App Store. Dupa ce descarca aplicatia, utilizatorii trebuie sa se inregistreze, completand cateva date personale: nume, prenume, adresa de e-mail si numar de telefon.

Accesul in aplicatie este securizat printr-un cod mPIN (mobile PIN) format din 6 cifre, definit initial de utilizator si solicitat de fiecare data cand acesta deschide aplicatia. Codul poate fi schimbat oricand din aplicate.

Gabriel Ghita a subliniat ca aplicatia este protejata de mPIN, iar daca telefonul este pierdut sau furat nu se pot face plati de pe el, securitatea fiind pusa pe primul plan.

Clientii pot face plati in mobilPay MasterCard Mobile cu orice card MasterCard, iar inregistrarea cardurilor este necesara o singura data.

Aplicatia te notifica atunci cand s-a emis o noua factura la utilitati.

De asemenea, platile mobile pot fi efectuate si cu ajutorul tehnologiei contactless (Near Field Communication ľ NFC), atasata telefoanelor mobile cu ajutorul unor stickere sau brelocuri. Momentan, in Romania, nu se fac plati directe dupa telefoane cu NFC, ci doar prin aplicatii sau stickere contactless. In acelasi timp, exista carduri contactless.

Un alt jucator din industria globala de plati este Visa.

In ceea ce priveste platile mobile, Visa Europe se axeaza pe parteneriatele cu bancile. Recent, compania a anuntat ca mai multe banci comerciale din Romania vor lansa in acest an servicii de plata cu telefonul mobil.

"Sunt angajate mai multe discutii deja cu bancile pentru lansarea platilor cu telefonul mobil. Tot ce pot sa va spun este ca sunt cateva banci care vor lansa platile cu telefonul mobil in acest an", a afirmat, in luna ianuarie, Catalin Cretu, directorul general al Visa Europe pentru Romania.

Potrivit companiei, aproximativ 80 de tipuri de telefoane inteligente vor fi certificate de Visa pentru realizarea de plati contactless (fara contact) pana la sfarsitul acestui an.

Numarul tranzactiilor contactless in Europa s-a majorat de patru ori in 2012 fata de anul precedent si Visa Europe se asteapta ca aceasta crestere sa se mentina si in acest an.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
27/03/2013 16:18
Sper din tot sufletul ca omenirea i in principal romanii sa nu renunte sa foloseasca numerarul . Va fi vai si amar de oamenii de rind atunci cind nu va mai exista posibilitatea sa foloseasca numerar .....
 
George a spus:
02/04/2013 10:08
"Momentan nu sunt telefoane care au incorporata tehnologia NFC, insa urmeaza sa se intample si acest lucru"
Chiar acum scriu acest mesaj de pe un telefon care are incorporata tehnologia NFS (Google Nexus 3).
 
Andreea a spus:
02/04/2013 10:30
In ceea ce priveste platile contactless cu telefonul mobil vorbim de tehnologia NFC = Near Field Communication
Deocamdata, in Romania, nu se fac plati directe dupa telefoane cu NFC, ci doar prin aplicatii sau stickere contactless atasate
 
George a spus:
02/04/2013 10:34
Ba se pot face plati directe cu telefoane NFC, folosing Google Wallet. Exemplu mai jos:
http://vimeo.com/41576107
 
Andreea a spus:
02/04/2013 10:55
Tocmai ce am spus - Google Wallet este o aplicatie, fara ea, doar cu telefonul, nu poti face plata
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 18 Mai 2022, 15:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter