FINANTE-BANCI

Cum poate scapa statul din menghina FMI-banci. Ati cumpara obligatiuni publice?

28 februarie 2012, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
loans.jpg
Romania ar putea depasi, macar in parte, problemele financiare, daca ar lansa obligatiuni pentru populatie, la fel cum a facut-o pana in 2005, afirma oamenii de afaceri citati de DailyBusiness.ro. Statul ar impusca doi iepuri dintr-o data.

Pe de o parte, ar face rost de bani fara sa mai depinda de banci si FMI, si asta pentru ca fiind garantate, titlurile s-ar vinde bine. Pe de alta, ar scoate la lumina macar o parte din "economia neagra".

In teorie, afacerea suna bine. La fel cum au procedat si alte tari europene, ca Italia, Irlanda sau Spania, statul ar scoate la vanzare obligatiuni pe care populatia si firmele, stiind ca sunt garantate, le vor cumpara.

Decat sa stranga banii la ciorapi, pentru zile negre, sau sa ii tina in banci, persoanele fizice si companiile ar putea sa ii investeasca in aceste titluri de valoare.“Cine are incredere acum in statul roman, in politicile economice ale acestuia? Daca reusesti sa ii faci pe romani sa creada in proiectele tale, poti lansa multe asemenea oferte inclusiv pentru lucrari majore, de infrastructura”, a spus analistul Razvan Marinescu.

Sunt pentru un asemenea demers, dar depinde cum folosesti baniiNicolae Danila, membru in conducerea BNR

Analistul economic Liviu Voinea afirma ca o emisiune de obligatiuni pentru populatie ar reprezenta o concurenta pentru banci si ar duce la scaderea randamentelor. "Ar forta bancile sa reduca dobanzile, pentru ca oamenii ar fi dispusi sa imprumute statul, chiar cu 5% dobanda la lei", a spus Voinea.

Acesta remarca faptul ca solutia a mai fost folosita in 1999, cand statul se confrunta cu lipsa finantarii din strainatate. Voinea spune ca, in vreme de criza, populatia economiseste mai mult, iar obligatiunile de stat ar fi o varianta foarte buna.

Omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, declara recent, pentru DailyBusiness.ro, ca o alta varianta ar fi lansarea pe Bursa a unor emisiuni de titluri de stat pe 20-25 de ani. "Cine nu si-ar dori sa isi spele banii prin titluri de stat? Apoi, operatiunea ar ajuta la relansarea bursei, care este la pamant. Si nu in ultimul rand, poate chiar cel mai important, statul ar obtine macar o parte din banii necesari care ar rupe dependenta de banii bancilor", a spus reprezentantul AOAR.

Ministerul Finantelor a suspendat emisiunile de certificate de trezorerie pentru populatie in ianuarie 2005. Din acel moment, statul a preferat sa se imprumute exclusiv de la banci.

Interesele bancherilor primeaza?

Potrivit analistului economic Cristian Sima, faptul ca statul nu se imprumuta de la populatie arata cat de puternic este sistemul bancar. 

"Bancile sunt castigatoarele crizei. S-au protejat fata de imprumuturile neperformante, evita sa dea credite populatiei si firmelor, tin dobanzile sus si fac bani din afacerile cu statul. Iar guvernantii stiu de asta, ii protejeaza pe bancheri, iar Romania, daca tot se imprumuta, in loc sa o faca de la romani, o face de la straini, la costuri din ce in ce mai ridicate", declara, anul trecut, Cristian Sima.

Cine este responsabil pentru acest demers? Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, arata spre Ministerul Finantelor.

Oficialul BNR declara, la finele anului trecut, ca banca centrala ar putea sa creeze un climat de stabilitate in care o astfel de emisiune de obligatiuni pentru populatie sa aiba succes.

"Finantele ar trebui sa tina deschisa posibilitatea emiterii unor asemenea bonduri, dar trebuie tinut cont ca exista aceasta limita a faptului ca economiile medii ale populatiei sunt reduse si ar trebui bonduri cu o valoare nominala mai redusa. Dar fara indoiala ca trebuie reluat acest canal", a spus Popa.

Potrivit unui raport UniCredit, averea financiara a romanilor, calculata ca diferenta intre plasamentele financiare si datoriile la banci,  se ridica la 26 miliarde euro. Calculul nu include insa banii negri din economie.

“Exista un banc care reflecta cel mai bine situatia. Ce face un roman cand nu mai are bani? Schimba 100 de euro. In economia subterana exista cel putin cateva miliarde de euro care ar putea fi 'spalati' astfel, ar ajunge la lumina si ar incepe sa produca plus valoare pentru stat”, a declarat economistul Cristian Dinulescu.

Sa invatam din experienta altora

Irlanda, Spania si Italia sunt cateva dintre tarile care au recurs la imprumuturile de la populatie in aceasta perioada de criza.  Italia practica, de altfel, foarte des astfel de imprumuturi, gestionate prin intermediul bancilor.

"Exista potentialul ca statele sa-si asigure in acest fel o parte considerabila din nevoia de finantare, mai ales intr-o tara precum Italia, unde gospodariile au economii importante", declara, anul trecut, Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotland, citat de "The Wall Street Journal". 

Si in Spania, mai multe regiuni autonome din Spania au emis "Bonuri Patriotice", obtinand peste 4 miliarde de euro in 2011. Bondurile emise in Catalonia, de exemplu, au o scadenta de doi ani si dobanzi de 5,25%, semnificativ sub cotele dobanzilor cerute de piete (6,75%).

Si Irlanda a obtinut, anul trecut, 3,4 miliarde de euro prin astfel de "Obligatiuni de Solidaritate Nationala". 
In Romania, din ianuarie 2005, statul a preferat sa se imprumute exclusiv de la banci.

Autoritatile au incercat, in acest fel, pe de o parte sa isi asigure o sursa sigura de finantare si pe de alta sa ofere bancilor un business stabil, pentru a le tine in Romania.

Ce sunt titlurile de stat

Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica si reprezinta imprumuturi ale statului in moneda nationala ori in valuta, pe termen scurt, mediu si lung care au un risc aproape egal cu zero. 

Statul se imprumuta in prezent prin doua categorii de titluri, cele pe termen scurt si cele pe termen lung sau mediu, de tip benchmark. Cele pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discount, cu scandenta pana la 1 an.

Certificatele de trezorerie cu discont sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la o valoare (pret) mai mica decat valoarea nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala.

Titlurile de stat pe termen mediu sau lung, de tip benchmark (de referinta) sunt obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an (3, 5 si 10 ani), vandute la valoarea nominala, cu discont sau prima si pentru care emitentul plateste anual dobanda (cupon), conform conditiilor din prospectul de emisiune.

Primele tranzactii cu titluri de stat au fost incheiate in anul 1867. In perioada interbelica, statul folosea din plin obligatiunile catre populatie pentru a-si finanta cheltuielile. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, in 1948, statul a renuntat sa se mai imprumute de la populatie. Abia in 1999, Ministerul Finantelor a reluat acest tip de instrumente de finantare-economisire, insa le-a suspendat, din nou, in ianuarie 2005.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
PALCAU STELIAN a spus:
28/02/2012 13:53
e o idee buna, sa se aplice cit mai repede.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 22 Septembrie 2020, 13:30
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter