- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum si unde poti sa redirectionezi 2% din impozitul pe venit

10 May, 15:33 • adrian.mihaltianu
Peste 1 milion de romani doneaza anual cate 2% din impozitul pe venit, platit statului, catre diferite entitati non-guvernamentale, nonprofit, precum SMURD sau Crucea Rosie. Vezi care este procedura de redirectionare a banilor si cine poate beneficia de aceste sume.
Cum si unde poti sa redirectionezi 2% din impozitul pe venit

„Prevederea 2% este reglementata prin Codul Fiscal inca din anul 2004 si este un mecanism de transparenta fiscala prin intermediul caruia contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze o parte (2%) din impozitul lor pe venit catre o entitate nonprofit”, a explicat Dragos Nicolae, tax manager in cadrul companiei de consultanta fiscala Accace Romania.

El a declarat ca aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie privata si nu il costa nimic pe contribuabil. „Este important de stiut ca prin acest sistem fiecare dintre noi devenim stapani pe 2% din impozitul pe care l-am platit statului si putem sa decidem ce sa se intample cu ei. Fiecare contribuabil trebuie sa stie ca, in cazul in care nu redirectioneaza acesti 2%, banii raman statului”.

[b]Procedura de redirectionare[/b]

Cei 2% se pot redirectiona completand pana la 25 mai 2012 Formularul 230 (daca persoana a avut in anul 2011 doar venituri salariale) sau Formularul 200 (daca a obtinut venituri din activitati independente sau alte surse). In ambele cazuri, pentru completarea formularelor, contribuabilli trebuie sa cunoasca destinatia sumei, respectiv codul de indentitate fiscala a enitatii catre care redirectioneaza suma (codul fiscal) si contul organizatiei in format IBAN (24 de cifre).

Formularul se completeaza de mana, in doua exemplare, din care unul ramane la contribuabil. Acesta se depune direct sau se trimite prin posta cu scrisoare recomandata (confirmare de primire) la Administratia Finantelor Publice a localitatii de domiciliu. Adresele Administratiilor respective se pot verifica pe [url=http://www.anaf.ro/public/wps/portal/!ut/p/c1/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gvY1PLEGczFzMP32ADAyMfPx93Z0sDQxMvY_2CbEdFALuIQrA!/]site-ul ANAF[/url].

De asemenea, formularele se pot depune si on-line, la adresa www.e-guvernare.ro, daca persoana detine un certificat digital calificat.

Beneficiarii sumelor obtinute prin completarea formularelor 230 sau 200 nu pot obtine informatii din care sa reiasa identitatea persoanelor care au redirectionat cei 2%, a mai spus Dragos Nicolae.

[b]Cat inseamna 2% din impozitul pe venit[/b]

Fiind vorba de o parte din impozitul pe venit, suma redirectionata de fiecare contribuabil depinde de marimea venitului sau.

Astfel, la un salariu minim brut pe economie de 700 lei lunar se vor redirectiona 12,72 lei pe an, la un salariu mediu pe economie de 2.117 lei suma este de 63,34 lei pe an, la un salariu de 1.000 de euro se vor redirectiona 139,48 lei, iar la unul de 2.000 de euro, 278,96 lei.

[img=2959]Dragos Nicolae, Accace[/img]
„Sumele individuale nu sunt mari, insa cumulate pot insemna foarte mult pentru sectorul nonprofit. Din pacate insa, conform datelor furnizate de Ministerul Finantelor Publice, in anul 2010, din numarul total de persoane care au avut capacitatea de a redirectiona cei 2% din impozitul datorat statului, au facut uz de aceasta prevedere doar [b]1.648.313 de persoane[/b], reprezentand un procent de aproximativ 25%. Este imbucurator totusi ca numarul de persoane care au redirectionat cei 2% a crescut in 2010 fata de anul 2009 cu 7%”, a aratat Dragos Nicolae.

Pentru anul fiscal 2010, in campania 2% din 2011, [b]24.891 de entitati[/b] nonprofit sau unitati de cult [b]au beneficiat de o suma de 114.733.978 lei[/b]. Aceasta suma reprezinta insa o scadere cu 3% fata de anul 2009, cand au fost redirectionati 117.184.652 lei.

„Din corelarea datelor rezulta o redirectionare medie pe individ de 70 lei la nivelul anului 2010, respectiv 76,3 lei la nivelul anului 2009. Speram ca, in urma promovarii acestei prevederi, sa creasca atat numarul de persoane care aleg sa redirectioneze cei 2% din impozitul pe venit, cat si suma redirectionata”, a concluziont Dragos Nicolae.

[b]Cine poate beneficia de sumele redirectionate[/b]

Conform reglementarilor in vigoare, beneficiarii acestei prevederi sunt entitatile nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, precum si unitatile de cult. De asemenea, prin aceasta prevedere se pot acorda burse private, conform legii.

In categoria entitatilor nonprofit intra: asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociatiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariatilor etc.

Potrivit unui studiu intocmit de compania Gfk la nivelul anului 2009,  in topul beneficiarilor se afla biserica sau fundatiile bisericesti (29%), Fundatia SMURD (10%), Organizatia Salvati Copiii (9%), Organizatia Copii in Dificultate (6%) si Fundatia Crucea Rosie (aproximativ 6%), aceste organizatii fiind cele mai cunoscute.

Contribuabilii se pot insa informa cu privire la alte ONG-uri existente si activitatea acestora, prin intermediul site-urilor care ofera diverse baze de date: doilasuta.ro, stiriong.ro, respectiv database.ngo.ro. Fiecare contribuabil poate alege astfel in cunostinta de cauza organizatia care il reprezinta cel mai bine si cine va beneficia de suma redirectionata.