FINANTE-BANCI

De Cartea Recordurilor: Romania a atras zero euro din fondurile UE in ianuarie

13 februarie 2012, ora 00:05, autor(i): Adrian Negrescu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
euro.jpg
Guvernul condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu a pornit cu un obiectiv ambitios in 2012 – sa absoarba 6 miliarde de euro din fonduri UE, adica de sase ori mai mult decat anul trecut. De la teorie la fapte este insa cale lunga, dovada ca in ianuarie, n-am reusit sa atragem niciun euro pe latura fondurilor structurale.

Cresterea economica din 2012, estimata la un super-optimist 2,5%, se va baza, scrie in programul de guvernare, pe efectele pozitive ale atragerii fondurilor UE.

“In conditiile crizei financiare, sa te imprumuti de pe pietele externe e foarte scump. Astfel ca banii europeni sunt esentiali, pentru ca vin gratis”, a declarat, recent, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Guvernul vrea sa atraga fonduri europene de 6 miliarde de euro, dintre care 2,5 miliarde pentru agricultura si 3,5 miliarde de euro in fonduri de coeziune. Desi Bruxelles-ul nu a decontat nici o factura in ianuarie, autoritatile romane au continuat, totusi, platile catre beneficiari intr-un ritm redus.

Aceste plati au insumat doar 363 milioane lei, cu 38% mai mici decat cele din ianuarie 2011. Pe ansamblu, suma platita catre beneficiari a crescut la 3,2 miliarde de euro. Cifra reprezinta numai 15% din fondurile structurale de 19,2 miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei pentru perioada 2007-2013.Anul trecut, Comisia Europeana a blocat toate decontarile, dupa ce au fost semnalate mai multe nereguli pe Programul Operational Regional, insa platile au fost reluate la finalul anului.

O misiune imposibila?

Sa atragi 6 miliarde de euro in 2012 presupune o medie de 500 milioane euro pe luna. In ianuarie au venit putin peste 80 milioane euro pentru agricultura, dar si acesti bani provin de fapt din suma aferenta anului 2011. Nici in februarie lucrurile nu vor sta mai bine, in conditiile in care am avut o schimbare de guvern dar si problemele generate de conditiile meteo.

"Contrar opiniilor, nenumaratelor declaratii care se mai fac, Romania nu este un contributor net la bugetul UE. Conform cifrelor de la sfarsitul lui 2011, de la 1 ianuarie 2007 si pana la sfarsitul lui 2011, au intrat in tara 11,91 miliarde de euro, iar Romania a contribuit cu 6,24 miliarde de euro, plati catre bugetul UE. Deci beneficiul net al Romaniei este de 5,67 miliarde de euro", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban la un seminar dedicate implinirii a 5 ani de la integrarea Romaniei in UE.
El a insistat ca, inclusiv in conditiile unei absorbtii reduse a fondurilor europene, "Romania are un beneficiu de la UE de peste 5,6 miliarde de euro".

Orban a avertizat ca riscurile majore sunt la sfarsitul lui 2013, "cand sumele real absorbite va trebui sa fie mai mari de 8 miliarde de euro". 

"Daca eforturile de anul acesta vor fi intrerupte, daca nu va exista continuitate, daca va exista cel mai mic accident, efectele se vor simti foarte puternic la sfarsitul lui 2013, cand se va pune problema pierderii a miliarde de euro", a mai spus Orban. 

El a adaugat ca "multe deficiente ale societatii romanesti, ale administratiei romanesti, se simt deplin in modul in care functioneaza acest proces".  

Ce planuri au autoritatile puteti afla aici.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
VALENTINO a spus:
13/02/2012 22:24
Cu asa guvernanti nu e de mirare "MUIETI-S POSMAGII CUCOANA"
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 29 Octombrie 2020, 09:54
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter