FINANTE-BANCI

De ce nu e bine ca Zona Euro sa depinda prea mult de Germania

10 noiembrie 2014, ora 11:25 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
euro1.jpg
Cresterea economica din Zona Euro ramane foarte slaba si este putin probabil ca Germania sa intervina pentru a impulsiona economia, explica expertii PwC in ultimul raport lunar Global Economy Watch.

In urma crizei financiare, Zona Euro s-a bazat pe Germania pentru accelerarea ratei de crestere, insa, in absenta revigorarii economiilor Frantei si Italiei – precum si a economiilor periferice din Zona Euro – dependenta excesiva de evolutia economiei germane devine problematica. 

Aceasta deoarece:
  • in pofida ratelor de crestere destul de ridicate din ultimii ani din Germania, Zona Euro nu a reusit sa treaca incepand din 2011 peste pragul de crestere economica anuala de 1%, ceea ce face ca nivelul PIB sa ramana sub nivelul atins inainte de criza financiara (vezi Graficul 1, mai jos); si
  • Germania a incetinit la randul sau in ultima perioada si se confrunta cu provocari pe termen lung din punct de vedere demografic si economic, care, incepand cu anul 2020, ar putea sa ii reduca rata de crestere potentiala.
Volumul PIB din Zona Euro este mai redus in prezent decat la inceputul anului 2012 si inca nu a atins nivelul de dinainte de criza.  

Potrivit estimarilor PwC, Zona Euro nu va ajunge la nivelul PIB real de dinainte de criza decat in 2016. Germania si Franta au depasit deja PIB-ul anterior crizei, insa in cazul Italiei, la ritmul actual de crestere acest lucru nu se va intampla pana in 2023.

Expertii PwC au redus proiectia de crestere a PIB-ului Germaniei de la 1,5% la 1,2% pentru 2014 si de la 1,6% la 1,2% pentru 2015 (vezi Tabelul 1).

„Exista semnale clare ca socurile externe – in special situatia din Ucraina – au afectat perspectivele de crestere ale Germaniei pe termen scurt”, apreciaza Richard Boxshall, economistul sef al PwC.

Tabelul 1: Principalele proiectii de crestere reala a PIB (%)

2014 2015
Zona Euro 0.7 1.1
Germania 1.2 1.2
Franta 0.4 0.9
Italia -0.3 0.6


Indicatorul de Perceptie Economica al Centrului pentru Cercetare Economica Europeana (ZEW), de exemplu, este pe panta descendenta incepand cu luna iulie a acestui an, iar in luna octombrie a inregistrat o valoare negativa pentru prima data dupa noiembrie 2012. Se asteapta ca aceasta sa aiba repercusiuni asupra cresterii PIB din al treilea trimestru, care va fi anuntata pe 14 noiembrie.

Economistii PwC sunt de parere ca, pe termen lung, Germania trebuie sa treaca peste trei mari provocari pentru a mentine o crestere economica robusta:
  • Situatia demografica nefavorabila: populatia activa din Germania va scadea cu 8 milioane de persoane intre 2010 si 2030;
  • Raportul scazut intre investitii si PIB, rata investitiilor publice fiind sub cea a altor mari economii europene; si
  • Productivitatea muncii scazuta in sectorul serviciilor in comparatie cu cea din Franta si Marea Britanie – aceasta este insa compensata prin excelenta recunoscuta la nivel international in productia industriala.
Intre timp, celelalte economii majore din Zona Euro nu sunt pregatite sa joace un rol semnificativ in gasirea unui stimulent pentru cresterea economica. Italia a intrat pentru a treia oara in recesiune din 2008 (desi exista asteptari de crestere modesta in 2015); Franta a stagnat in primele doua trimestre ale 2014 si, in lipsa unor reforme semnificative pe piata muncii si a productiei, perspectivele sale de crestere raman modeste.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 11 August 2020, 09:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter