FINANTE-BANCI

De la ghiuluri si cercei, la investitie. Cine cumpara aur la kilogram in Romania?

21 noiembrie 2012, ora 00:05, autor(i): Adrian Negrescu   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
goldbars.jpg
Aurul a devenit colacul de salvare al investitorilor pe termen lung din intreaga lume, inclusiv a celor din Romania. In conditiile in care celelalte active, de la actiuni la imobiliare, au intrat in ôhoraö speculatiilor, aurul si partial argintul au redevenit etalonul principal intr-o lume financiara data peste cap de criza.

Cei care au cumparat aur in ultimii doi ani au dat lovitura. Potrivit specialistilor, la fiecare 100 de lei investiti, ei au castigat cate 60 de lei.

Pretul aurului este in crestere de 12 ani, cea mai lunga perioada de apreciere din ultimii 90 de ani, marii investitori, de la George Soros la John Paulson, acumuland detineri record. Pretul aurului a crescut in acest an cu 11%, dupa ce a atins in septembrie 2011 un maxim istoric de 1.921,15 dolari pe uncie.

Luni, la New York, pentru a doua sesiune bursiera consecutiva, pe fondul deprecierii dolarului si al temerilor legate de tensiunile din Orientul Mijlociu, care au alimentat cererea pentru acest metal considerat investitie sigura, cotatia aurului cu livrare in decembrie a crescut, cu 0,9% la Comex New York, ajungand la 1.729,40 dolari uncia.áLa Londra, aurul cu livrare imediata avea o cotatie de 1.729,85 dolari/uncie, mai mare cu 0,9% fata de ultima zi a saptamanii trecute.á

Potrivit analistilor citati de DailyBusiness.ro, cotatiile internationale ale aurului vor creste in fiecare trimestru al anului viitor si vor ajunge, in ultimele trei luni din 2013, la o medie de 1.925 dolari pe uncie (aproximativ 62 dolari pe gram).

ôAurul a avut cel mai mare randament in 2010, in jur de 40%. Credem ca pana la finele anului vom avea o crestere de 20%, urmand ca in 2013 sa avem acelasi model de consolidare si de crestereö, a declarat Alina Piciorea, directorul de vanzari trezorerie de la Piraeus Bank.

Cine cumpara aur in Romania?

La o asemenea evolutie, este de inteles de ce investitorii, de la cei de retail la marii oameni de afaceri, precum George Soros, investesc masiv in aur.

DailyBusiness.ro scria ieri despre fondul Paulson & Co., controlat de miliardarul John Paulson, care a áacumulat o expunere de 3,62 miliarde de dolari pe aur, in timp ce Soros Fund Management LLC si-a majorat in acest trimestru detinerile de aur cu 49%.

Potrivit statisticilor, investitorii au cumparat in acest an pe burse 247 tone de aur, volum care depaseste productia anuala a SUA.


Vedem aurul ca adapost de prostia politicienilor. In aceasta perioada este bine sa-ti asiguri ceva protectie in portofolii prin detinerea unui activ material, precum aurulMichael Mullaney, director de investitii la Fiduciary Trust


Detinerile de aur ale investitorilor privati pe burse au atins pe 16 noiembrie un record istoric de 2.603,7 tone, cu o valoare estimata la 144,3 miliarde de dolari. Volumul depaseste rezervele nationale ale tuturor tarilor, cu exceptia Statelor Unite si Germaniei.

Si in Romania, aurul se vinde ca painea calda. Alina Piciorea, directorul de vanzari trezorerie de la Piraeus Bank, declara, anterior, ca cea mai mari tranzactie a fost de 10 kilograme sub forma de lingouri, achizitie facuta de un client persoana fizica din mediul urban. Au fost insa si alti peste clienti care au cumparat aur la kilogram.

Alina Piciorea spune ca cei mai multi investitori in aur provin din mediul de afaceri sau au profesii liberale, sunt de varsta medie (40-45 ani), locuiesc in zona urbana si au venituri medii sau peste medie. Cel mai tanar investitor are varsta de 21 de ani, iar cel mai in varsta are 71 de ani.


Cantitatea si valoarea medie a unei tranzactii, in Romania, este undeva in jur de 5.000 euroAlina Piciorea, director vanzari Trezorerie Piraeus Bank


"Profilul investitorului in aur a inregistrat o evolutie interesanta", afirma reprezentantul Piraeus Bank.á

"Daca primii clienti au achizitionat metalul pretios atrasi in primul rand de accesibilitatea si ineditul acestuia (Piraeus Bank ofera oricarui tip de client lingouri si de gramaje mici: 5 sau 10 grame), clientii se orienteaza mai mult catre achizitionarea de cantitati mai importante, in scop investitional. Produsul nostru a devenit nu doar o modalitate de diversificare a portofoliilor si conservare a valorii, ci si o investitie profitabila", a explicat Piciorea. Piraeus Bank a vandut in prima jumatate a acestui an 70 de kilograme de aur, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut cand a vandut 55 kilograme

Mai mult chiar, dincolo de vanzarile clasice, Piraeus a lansat, recent, in premiera pe piata romaneasca, si primul plan de economii in aur.á

Produsul este compus dintr-un cont in lei si un cont in aur si ofera clientului o serie de avantaje: o dobanda anuala de 5.5%, cotatii preferentiale la achizitionarea metalului pretios, posibilitatea de a achizitiona orice cantitate de aur, incepand de la 1 gram, si libertatea de a economisi in ritmul propriu - fara limite inferioare sau superioare ale sumelor depuse si fara conditionari in ceea ce priveste momentul realizarii acestora. Detalii aici.

"Credem ca acest produs hibrid unic in Romania va fi validat de piata si va fi accesat de toti cei care inteleg ca aurul este un etalon al sigurantei si conservarii valorii de-a lungul vremii. Clientii de retail carora li se adreseaza vor descoperi ca Planul de Economii in Aur este un produs bancar simplu de inteles si utilizat, care combina caracteristicile unui cont de economii traditional cu atuurile investitionale ale metalului pretios. In plus, noul produs ofera celor care il acceseaza cotatii preferentiale, pe care banca le ofera in mod traditional numai clientilor care achizitioneaza cantitati mai mari de doua kilograme", a declarat Alina Piciorea, sef Serviciu Vanzari Corporate si Retail, Trezorerie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Dan Decebal a spus:
21/11/2012 15:01
Este o mare teapa
 
ion.gh a spus:
21/11/2012 17:02
Si acum si dupa .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 15 August 2020, 00:48
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter