FINANTE-BANCI

Dezastrele naturale nu ne ocolesc. Si totusi, de ce renunta proprietarii la asigurari?

09 aprilie 2013, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu   | 8 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Inundatii-Bacau2.jpg
Dezastrele naturale, in special inundatiile, nu-i ocolesc pe romani nici in aceasta primavara, in timp ce numarul caselor asigurate ľ obligatoriu sau facultativ ľ sunt in continua scadere. Statul nu mai este obligat sa despagubeasca pe cei neasigurati, care vor trebui sa scoata bani din buzunar pentru a-si reface gospodariile. Dar de ce nu-si mai asigura romanii casele?

In ultimele zile, autoritatile au anuntat mai multe coduri galbene sau portocalii pentru rauri din vestul si sudul tarii, inclusiv pentru Dunare.

De asemenea, dupa numeroase ploi este posibil sa apara chiar si alunecari de teren.

Inundatiile de saptamana trecuta au afectat 125 de localitati din 15 judete si aproape 7.000 ha de teren agricol, 27 de locuinte fiind inundate, a anuntat duminica Ministerul Afacerilor Interne (MAI). De asemenea, 3.000 ha de pasuni si 1.000 ha de paduri au fost afectate de inundatii in mai multe localitati din judetele Buzau, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Dolj, Mures si Vrancea.Totusi, dezastrele naturale nu-i sperie pe romani.

Numarul politelor de asigurare a locuintei s-a redus anul trecut cu 31% (peste 1,6 milioane polite), conform datelor furnizate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) catre DailyBusiness.ro.

La finele anului trecut erau incheiate doar 3,67 milioane de polite de asigurare a locuintei, dupa ce la sfarsitul lui 2011 erau semnate 5,32 milioane de polite.

Fondul locativ din Romania cuprinde aproximativ 8,4 milioane locuinte.

Romanii sunt obligati sa-si asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale (indundatii, cutremur si alunecari de teren), printr-o polita obligatorie (PAD) sau facultativa.

Studiile Bancii Mondiale au aratat ca locuintele si, implicit, populatia Romaniei au o expunere majora la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Primarii nu-i amendeaza pe neasigurati

ôPresiunea a fost foarte mare pe obligativitatea asigurarii locuintei a fost in urma cu doi ani (2011), 2012 a fost an electoral, iar 2013 este total in adormireö, a declarat Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker, adaugand ca legea asigurarilor obligatorii este buna, dar nu e pusa in practica.

El a subliniat ca lipsa amenzilor date de catre primari catre cei neasigurati obligatoriu a dus la o scadere importanta a locuintelor asigurate. Multi dintre proprietarii care si-au facut o asigurare in urma cu doi ani, nu ai mai reinnoit-o la expirare.

ôPrimarii trebuie sa dea amenzi si sa se faca o noua campanie de constientizare a nevoii de asigurare a locuintei. Nici anul acesta nu vrea niciun primar sa-si strice imaginea dand amenziö, a spus Viorel Vasile, care considera ca amenzile ar trebui date de catre administratia financiara.

Trendul de scadere a asigurarilor de locuinte se va mentine si in 2013Viorel Vasile, Safety Broker

ôCauza principala care a condus la scaderea gradului de reinnoire a politelor de asigurare pentru locuinte o reprezinta dezinteresul manifestat de populatie pentru asigurarea locuintelor, in lipsa aplicarii amenzilorö, a declarat Iuliana Rusei, director Divizia Asigurari Generale in cadrul Generali Romania.

Ea a adaugat ca acest fenomen este o consecinta a lipsei de educatie a populatie in privinta protectiei si a perceptiei asigurarii ca pe o taxa, efect al modelului aplicat in vechiul sistem comunist. De asemenea, scaderea volumului de credite bancare pentru locuinte acordate populatiei este o alta cauza care a determinat aceasta scadere.

ôSituatia poate fi imbunatatita prin stabilizarea cadrului legislativ care sa permita companiilor de asigurare sa aplice o strategie coerenta de promovare a acestor asigurari. De asemenea, actiuni de educare a populatiei in privinta protectiei prin asigurare, actiuni initiate de companiile de asigurari, pot contribui la reducerea fenomenului inregistrat anul acesta in privinta asigurarilor de locuinteö, a spus Iuliana Rusei.

Ce daune pot aduce inundatiile

Primele inundatii din aceasta primavara au aparut saptamana trecuta. Cele mai multe companii de asigurari inca nu si-au facut un calcul al daunelor pe care le-ar putea plati din cauza inundatiilor.

Insa, Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), compania care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, se asteapta la daune de sute de mii de euro.

ôPana in acest moment nu suntem in masura sa oferim o valoare exacta a daunelor posibil a se platii ca urmare a producerii inundatiilor, insa consideram ca pentru perioada martie-aprilie-mai se vor situa in jurul valorii de 200.000 leiö, a declarat Radu Mircea Popescu, director general adjunct al PAID.

Acesta ii sfatuieste pe romani sa nu lase dezastrele naturale sa ii ia prin surprindere in conditiile in care au la dispozitie un instrument de protectie financiara, cum este polita PAD. ôDe asemenea, as sfatui fiecare proprietar de locuinta sa evalueze cu grija riscurile la care ii este expusa casa si sa opteze si pentru o asigurare facultativa care sa intregeasca protectia oferita de polita PADö, a adaugat Popescu.

Cum au evoluat asigurarile de locuinte

Valoarea totala a asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative) a fost in 2012 de 590,29 milioane de lei, dupa ce cu un an in urma aceasta era de 673,84 milioane de lei, conform datelor provizorii transmise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Din totalul de anul trecut, subscrierile din asigurarile facultative au totalizat 565,93 milioane de lei, fata de 638,53 milioane de lei in 2011.

In ceea ce priveste asigurarile obligatorii de locuinte, acestea au insumat 24,36 milioane de lei in 2012 si 35,31 milioane de lei in 2011.

Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie amendati cu 100-500 de leiLegea 260/2008

Potrivit CSA, asigurarile de locuinte ( facultative + obligatorii) au avut in 2012 o pondere de 9,13% din totalul asigurarilor generale, in scadere cu aproape 2 puncte procentuale fata de anul precedent, cand ponderea era de 11,08%.

Asigurarile obligatorii, in picaj

Gradul de acoperire cu asigurari obligatorii de locuinte a ajuns la un varf in august 2011, cand peste 830.000 de gospodarii aveau incheiate polite obligatorii. Apoi, subscrierile pe asigurarile obligatorii de locuinte au scazut constant.
á
Numarul politelor obligatorii (PAD) in vigoare la finalul lunii martie era de 333.091, in scadere cu 32% fata de nivelul inregistrat la finalul aceleiasi luni din 2012, conform datelor Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Din cele 333.091de polite, cele mai multe erau in Muntenia (22,2%), Bucuresti (17,6%), Moldova (15,2%). In functie de distributia pe tipul de locuinta, cele mai multe (63,2%) erau de tip A, iar restul de tip B. Totodata, 57,7% dintre locuintele asigurate proveneau din mediul urban, in timp ce restul este detinut de rural.

Pool-ul a fost constituit ca societate de asigurare, in luna noiembrie 2009, de catre 12 societati de asigurare, actionari PAID: ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Gothaer (fosta Platinum Asigurari) si Uniqa Asigurari.

Istoricul PAID

Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia.

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) acopera numai 3 riscuri catastrofale: indundatii, cutremur si alunecari de teren.

Primele de asigurare pentru PAID sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro pentru o suma asigurata de 10.000 euro.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.

In august 2011, PAID a platit prima dauna totala pentru o locuinta de tip A, in valoare de 20.000 euro, in localitatea Avrig, in judetul Sibiu. Pentru locuinte de tip B, prima dauna totala a fost platita in octombrie, in valoare de circa 9.000 de euro.

Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.

Citeste si:
CSA: Proprietarii sunt obligati sa-si asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale
Asigurarile obligatorii de locuinte se prabusesc. Va mai supravietui PAID?
Romanii neglijeaza asigurarea casei. Cand vedem primele amenzi?
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Mariana Stoica a spus:
09/04/2013 09:29
Nu mi se pare normal sa nu fie amendati cei care nu isi incheie asigurarea obligatorie de locuinta asa cum cere legea.
Daca unii pot, de ce nu e echitabila legea? Asa nu maiface nimeni si gata. REGULILE AR TREBUI SA FIE VALABILE PENTRU TOTI. Numai asa vom ajunge si noi ca taote lucrurile sa mearga bine in tara asta.
 
ion.gh a spus:
09/04/2013 12:55
Era o vreme cind odata cu impozitul fiecare Roman platea si asigurarea . Daca tot s-au invatat ,Romanii sa ceara ajutor de la STAT atunci de ce nu este normal ca si statul sa ia aceste asigurari obligatorii.?
 
Adrian Popescu a spus:
09/04/2013 13:39
Eu sint de parere ca nu trebuie obligat nimeni sa se aigure ( vorbim de cele ,, obligatorii '' )
Esti asigurat , in caz de eveniment incasezi despagubirea , nu esti , te uiti la stele . Daca nu primesc ajutor de la stat cei care nu se asigura sa suporte starea de needucare financiara si economica in care se afla . A! Daca guvernantii astia vor sa faca ceva aceea se numeste EDUCARE . De exemplu , in locul unor clipuri publicitare scurte si manipulatoare sa se faca din suma acelor minute emisiuni de EDUCARE a populatiei care zgieste ochii la televizor la toate timpeniile .
 
popescu a spus:
09/04/2013 18:45
Problema e ca romanasul nu vrea sa plateasca si apoi cind ramine fara in casa incepe sa urle si sa faca rasmerita sa destabilizeze tara si sa iasa in strada . Si sa ceeara pomana . E cu dus si intors
 
cristi a spus:
12/04/2013 10:16
eu unul nu ma asigur deoarece societatile de asigurare nu vor sa ma asigure pt ce vreau eu ,ci pt ce vor ele si la plata vei primi ioio..caz concret:acoperisul care are o suparafata destul de mare si e expus la tot felul de intemperii:eu platesc o caruta si ei imi dau 33% dintr-o posibila dauna(motiv:sub mine stau inca 2 vecini care chipurile trebuie si ei sa participe)...eu am vrut o polita mai sofisticata...nu exista polita pt necesitatile mele.punct.....si atunci am lasat-o balta...a,le-am spus ca sint de acord ca solititarea mea de servicii poate are un alt pret si vreu o oferta etc etc...no ioio
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 18 Mai 2022, 15:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter