- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Din lac in put: Iesim din recesiune in martie, dar apoi riscam o criza si mai puternica

03 Mar, 13:05 • razvan.codorean
Romania ar putea iesi din recesiune la finele lunii martie, dupa doua trimestre consecutive de crestere economica, estimeaza analistii economici citati de DailyBusiness.ro. Ei avertizeaza insa ca daca statul nu va lua masuri de stimulare economica, ne putem trezi intr-o criza si mai puternica, din cauza "tsunami-ului" inflationist.
Din lac in put: Iesim din recesiune in martie, dar apoi riscam o criza si mai puternica

Economia romaneasca a crescut, in trimestrul 4 din 2010 cu 0,1% fata de trimestrul 3, arata datele prezentate joi de Institutul National de Statistica. Economistii se asteapta ca evolutia pozitiva sa continue si in primele trei luni din 2011.

„Inclin sa cred ca vom inregistra un avans economic redus si in T1 „, spune Florian Libocor, economistul sef de la BRD. Opinie sustinuta si de economistii de la ING, Nicolaie Chidesciuc si Volksbank, Melania Hancila.

„Acest 0,1%, inregistrat in T4 2010 spune doar ca economia se afla intr-o stare de inertie, care ar putea continua si in prima parte a acestui an. Abia din martie, odata cu dezghetul sectorului constructiilor si lucrarile agricole de primavara, vom vedea o evolutie mai semnificativa”, a declarat Hancila.

In opinia lui Chidesciuc, chiar daca economia va creste statistic, nu vom simti cu adevarat „binefacerile ” acestui avans.

„Exista, in general, o intarziere intre momentul iesirii din recesiune din punct de vedere tehnic si aparitia efectelor. La fel s-a intamplat si in momentul intrarii in criza”, a declarat economistul.

Analistii economici spun ca, pentru ca Romania sa revina pe crestere economica in 2011, este nevoie de masuri concrete, care pe de o parte sa stimuleze dezghetul business-ului, iar pe de alta parte, sa preintampine efectele negative ale evolutiilor externe.

Analistul economic Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, a declarat ca principalul obiectiv al Guvernului trebuie sa fie reducerea fiscalitatii, de la TVA la contributiile de asigurari sociale.

„Avand in vedere contextul international dificil, fara decizii concrete, nu vad cum am putea creste din punct de vedere economic. Austeritatea trebuie inlocuita cu masuri de stimulare a mediului de afaceri, singurul sector capabil sa se adapteze si sa scoata Romania din recesiune „, a mai spus Paun.

Inflatia creeaza ingrijorare

Dincolo de masurile pe care le va lua sau nu Guvernul pentru a incuraja dezvoltarea business-ului, un rol esential in evolutia economiei in 2011 il va juca inflatia.

Analistii economici privesc cu ingrijorare la evolutia pe plan mondial a preturilor petrolului si in general a materiilor prime, care, spun ei, ar putea stopa revenirea economica in 2011.

„Cel mai mare risc il prezinta pretul petrolului. Daca barilul continua sa se scumpeasca in ritmul actual, pretul carburantilor va sabota orice tentativa de iesire din recesiune”, afirma analistul Cristian Dinulescu.

Opinie impartasita si de analistul economic Laurian Lungu. Acesta se asteapta ca presiunile inflationiste externe sa continue si in perioada urmatoare, mai ales ca vin pe fond speculativ.

Melania Hancila, economistul sef de la Volksbank, este ceva mai optimista. Ea crede ca factorul speculativ isi va diminua prezenta in partea a doua a anului. „Cat de mult pot creste preturile? Pana la urma e vorba de puterea de cumparare, iar cum aceasta este redusa, ma astept ca preturile sa revina la un nivel suportabil”, a precizat economistul.

Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, spune ca presiunile inflationiste nu sunt date doar de speculatiile de pe piata materiilor prime.

Iesirea Occidentului din recesiune s-a facut prin tiparire de bani. Vorbim de 4.400 miliarde de dolari tipariti, care, pana la urma, va trebui inghititi de piata. Mi-e teama ca, daca nu vom fi atenti, vom importa toate efectele negative ale acestui val de inflatie”, a declarat analistul economic.

Marile puteri sunt direct interesate ca preturile sa creasca, pentru a se contura valul de inflatie care le-ar putea ieftini datoriile, afirma Cristian Sima, expert in piete internationale.

Romania a devenit candidatul perfect pentru a plati oalele sparte in razboiul valutelor. In lipsa de idei, strangem cureaua, tinem cu dintii de leu, insa in loc de stabilitate s-ar putea sa ne trezim ca vom importa inflatie si vom ajunge rapid la fundul sacului”, a declarat, recent, Sima, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro.