FINANTE-BANCI

Dolarul american iese castigator in fata crizei din Cipru

27 martie 2013, ora 16:33, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
dolari50-mare.jpg
Dolarul american are, in luna martie, un plus de incredere din partea investitorilor, apreciindu-se semnificativ fata de monedele din UE. In acelasi timp, cele mai afectate monede au fost leul si forintul.

De la inceputul lunii curente si pana la 26 martie, euro a scazut cu aproximativ 1,5% comparativ cu dolarul american, iar evolutia majoritatii monedelor din UE a exprimat, in general, in acest interval de timp, aceeasi reactie a investitorilor, potrivit Noble Securities.

Forintul si leul au marcat cele mai mari deprecieri fata de moneda americana: forintul a scazut cu 4,7%, iar leul cu 2,8%.

In intervalul 1-26 martie, comparativ cu dolarul american, zlotul polonez a scazut cu 2,3%, coroana ceha cu aproape 2%, iar alte monede din UE s-au depreciat, la randul lor, in diferite proportii mai mici de 2%. Lira sterlina a incheiat intervalul cu o valoare aproape egala cu cea de la deschiderea acestuia.Cresterea dolarului american a avut loc pe fondul unor rezultate pozitive ale economiei americane din ultima vreme (in ceea ce priveste piata muncii, sectorul imobiliar etc).

In acelasi timp insa, aprecierea monedei americane in raport cu euro a exprimat reactia pietei la criza din Cipru si efectele asupra monedei unice europene. Nu cred ca putem inca sa estimam efectele pe termen mediu si lung ale acestei crize; „actorii” sai au iesit „sifonati” atat din cauza situatiei in care s-a ajuns in Cipru (cu magazine la limita de a fi aprovizionate, populatia si firme fara cash etc), cat si ca urmare a precedentului creat prin taxarea unor depozite bancare, a aratat Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

De la inceputul anului si pana la 26 martie, forintul a scazut cu circa 7,2% fata de USD, iar variatiile din interiorul intervalului au fost chiar mai mari, marcand cea mai mare depreciere a unei monede din UE comparativ cu moneda americana.

Guvernul de la Budapesta anunta din cand in cand actiuni sau masuri cu elemente de „surpriza” pentru UE, organismele si pietele financiare, iar efectele intaresc evolutia forintului intr-o directie sau alta, atat comparativ cu euro, cat si cu dolarul american. Daca vorbim doar din perspectiva investitorilor, o volatilitate mare aduce in general cu sine bune perspective de profit celor care inteleg directia in care se va misca piata, a precizat Victor Safta.

In 2013, pana pe 26 martie, comparativ cu dolarul american, lira sterlina a scazut cu circa 6,6%, coroana ceha si zlotul polonez cu circa 5,2 %, iar leul a scazut cu aproximativ 1,8%. Euro s-a depreciat in aceasta perioada cu aproximativ 2,5% fata de dolarul american.

„In contextul actual, este greu de intrevazut o corectie majora a euro sau a celorlalte monede din UE fata de USD; ca si evolutii economice in urmatoarele luni, este mult mai probabil ca o serie de indicatori americani sa isi continue parcursul favorabil, in timp ce o serie de tari din UE si mai ales zona euro nu intrevad inca relansarea economica, iar modalitatile de rezolvare a unor eventuale crize devin "creative" intr-un sens "sensibil" pentru investitori, dupa cum s-a vazut recent", a aratat Victor Safta.

Cipru a acceptat in noaptea de duminica spre luni conditii dure de restructurare a sectorului bancar, pentru a primi imprumuturi de 10 miliarde de euro de la statele din zona euro. Un acord precedent incheiat de oficialii ciprioti cu zona euro a fost respins de Parlament, care a refuzat saptamana trecuta taxarea depozitelor bancare.

Noua intelegere prevede ca Laiki, a doua mare banca a tarii, sa fie inchisa, iar sumele care depasesc 100.000 de euro din depozitele bancare sa fie transferate intr-o banca de active toxice, unde sunt asteptate pierderi mari. Depozitele sunt garantate in limita a 100.000 de euro, in conformitate cu legislatia europeana.

Depozitele mai mici de 100.000 de euro de la Laiki vor fi transferate catre Bank of Cyprus, care va trece printr-un program de restructurare. Depozitele mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi inghetate.

Noul acord nu mai include o taxa directa pe depozite, insa statul va folosi bani din conturile de peste 100.000 de euro pentru a acoperi costurile restructurarii.

Autoritatile cipriote nu au stabilit inca nivelul pierderilor pentru depozitele mai mari de 100.000 de euro, dar ministrul de finante cipriot a afirmat, marti, ca acestea s-ar putea ridica pana la 40%.


Bancile din Cipru sunt inchise pana la joi, iar la reluarea activitatii vor fi aplicate masuri temporare de limitare a tranzactiilor.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din FINANTE-BANCI
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Duminica, 24 Februarie 2019, 08:12
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter