FINANTE-BANCI

Economia a crescut cu 1,9% in al treilea trimestru

14 noiembrie 2014, ora 11:00 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
crestere.jpg
Economia a crescut cu 1,9% in cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustata sezonier, si cu 2,8% pe primele noua luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual inregistrat in luna iunie, potrivit datelor semnal publicate de INS. Astfel, datele revizuite arata ca economia romaneasca a evitat intrarea in recesiunea tehnica.

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,3% pe seria ajustata sezonier.  

In primele noua luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier.  

Dupa primul semestru, economia arata un avans de 2,4% pe serie bruta si de 2,6% pe serie ajustata sezonier.  Datele revizuite publicate de Institutul National de Statistica arata ca economia romaneasca a evitat intrarea in recesiunea tehnica, intrucat PIB-ul din trimestrul intai a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scadere de 0,1% la ultima revizuire anuntata, in timp ce scadere din T2 a fost de numai 0,3%.  

"In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi  (SEC) 2010 si a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,3% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,5% fata de trimestrul IV 2013", se arata in comunicatul INS.  

Datele provizorii anuntate anterior de INS indicau o scadere a economiei de 0,1% pe primul trimestru si de 0,9% pe al doilea trimestru.  

Revizuirea este mare si indica o ajustare in sus cu 0,6 puncte procentuale in trimestrul I si cu 0,6 puncte procentuale pe al doilea trimestru.  

Si Comisia Europeana a estimat ca PIB-ul Romaniei a crescut cu 1% in trimestrul al treilea fata de trimestrul anterior si de 1,6% in ultimul trimestru, ceea ce insemna, practic, iesirea din recesiune tehnica.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 11 August 2020, 08:45
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter