FINANTE-BANCI

Economia se trezeste la viata? 5 semne ale iesirii din criza

04 iunie 2013, ora 00:07 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Lei.jpg
Semnele relansarii economice par sa se arate in Romania, dupa 4 ani de criza severa, in care tara a cunoscut scaderi pe mai toate pietele si masuri de austeritate fara precedent. Vezi care sunt indicatorii ce prevestesc aparitia soarelui pe cerul innorat al economiei romanesti.

1. Economia creste peste estimari


Produsul intern brut (PIB) in primul trimestru al acestui an a crescut cu 2,1% pe serie bruta fata de aceeasi perioada a anului trecut, si cu 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS).

Autoritatile au estimat pentru acest an o crestere economica de 1,6%, insa unele institutii si-au revizuit prognozele.

Astfel, Banca Comerciala Romania (BCR) a revizuit in urcare estimarea de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,1% la 1,8%, mai mare decat cea prognizata de Comisia Europeana. 
Prognoza BCR este motivata de perspectivele bune pentru o productie agricola mai mare cu 10% fata de anul trecut. De asemenea, aceasta estimare este bazata si pe o crestere a exporturilor in afara Uniunii Europene (UE) cu aproximativ 20%, a declarat Eugen Sinca, analistul-sef al BCR. Comisia Europeana anticipeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) va creste cu 1,6% in 2013, in linie cu asteptarile FMI si ale Guvernului.

Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca BNR nu si-a modificat prognoza de crestere economica, dar ca personal crede ca daca va fi un an agricol bun, PIB-ul va urca cu mai mult de 1,6%. De asemenea, Adrian Vasilescu a spus ca Romania are, in acest an, sansa sa inregistreze o crestere economica de 2%, cu 0,4 puncte procentuale peste prognoza.

2. Leul face fata turbulentelor externe

Leul este deocamdata singura moneda din UE care si-a pastrat valoarea in fata dolarului american in anul in curs, inregistrand pe pietele financiare o variatie nesemnificativa la finele lunii mai, comparativ cu inceputul lui 2013.

"Chiar daca luna trecuta moneda nationala s-a depreciat in fata dolarului american, avansul anterior a permis leului "sa reziste" in fata acestuia”, a declarat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

In ceea ce priveste evolutia fata de euro, Pojar a precizat ca leul a incheiat luna mai cu o scadere comparativ cu moneda unica, dar pe anul curent ramane, deocamdata, moneda din UE cu cea mai mare apreciere fata de euro.

Cresterea economica a Romaniei de 0,5% in primul trimestru din 2013 fata de perioada precedenta, precum si recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru tara noastra au fost pilonii principali care au sustinut leul", a aratat oficialul Noble.

3. Atragem tot mai multi bani europeni

Rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la sfarsitul lunii mai la 15,18%, fata de 11,47% cat era la finele anului trecut.

In acelasi timp, suma totala atrasa de Romania din fondurile structurale si de coeziune a ajuns la peste 2,9 miliarde de euro la sfarsitul lunii mai, in crestere cu 32% fata de valoarea inregistrata in decembrie 2012, respectiv cu 103% fata de aprilie 2012. 

In ultimele zile din luna mai, Comisia Europeana a rambursat Romaniei noi fonduri in valoare de aproximativ 155 milioane de euro. 

Suma mentionata a fost incasata prin intermediul a trei programe: Programul Operational Sectorial Mediu – peste 116,4 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – peste 37,7 milioane de euro, respectiv Programul Operational Asistenta Tehnica – aproximativ 0,7 milioane de euro.

4. Creste consumul

Primul trimestru al anului a adus o crestere a pietei bunurilor de folosinta indelungata din Romania de 4% fata de acelasi trimestru al lui 2012, pana la valoarea de 349 milioane de euro, se arata intr-un studiu efectuat de compania de cercetare GfK. 


Exceptand piata de electrocasnice mari si cea de electronice, toate sectoarele monitorizate au inregistrat rate de cresteri pozitive in valoare.  

Cel mai mare sector ramane cel de IT, mentinandu-se la o valoare relativ stabila de 105 milioane de euro dupa o crestere de 0,9% fata de T1 2012. Cea mai mare crestere de valoare s-a inregistrat in sectorul telefoanelor mobile si al smartpone-urilor (18,2%). Rate de cresteri negative au aparut pe piata de electronice (-2,3%) si pe piata de electrocasnice mari (-2,1%), sector ce se afla pe o panta descendenta inca de anul trecut.

Pe tendinta de crestere a revenit si cererea de carburanti in Romania, care a urcat in ultimele saptamani cu doua cifre pe segmentul de retail, dupa cum a declarat recent Laszlo Piry, senior vicepresedinte pentru retail al grupului MOL.

Potrivit acestuia, vestea este extrem de buna, in conditiile in care piata este intr-o scadere continua incepand cu finele anului 2008, odata cu declansarea crizei economice in Romania. Mai mult, in primele luni ale acestui an consumul a atins reduceri drastice, scrie energyonline.ro.

5. Imobiliarele incep sa se miste 

Apartamentele incep tot mai mult sa isi franeze ieftinirea. Mai mult, unele se mai si scumpesc. In ultima luna pretul mediu al apartamentelor de doua camere a inregistrat o crestere de 1%, atingand valoarea de aproximativ 53.860 euro. Pare putin, dar in realitate inseamna ca proprietarii nu mai lasa din pret, fiind sustinuti de o cerere mare pe acest segment, datorita incadrarii in programul Prima Casa.

Si nu e o simpla statistica. Trendul e confirmat si de catre dezvoltatori. Adama, spre exemplu, afirma ca ritmul in care se deruleaza procesul de vanzari in primele 5 luni ale acestui an confirma previziunile de la inceputul lui 2013: piata incepe sa se inscrie pas cu pas pe un trend ascendent, iar cererea de locuinte este in crestere.

“Anul 2013 se dovedeste a fi mult mai dinamic fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a declarat Alina Necula, head of marketing & sales Adama. 


Si alte ansambluri rezidentiale inregistreaza vanzari bune in aceasta perioada. Complexul Asmita Gardens, aflat in insolventa, a vandut in luna aprilie 21 de apartamente cu o valoare totala de peste 2,5 milioane de euro.

Consultantii imobiliari spun ca e foarte probabil sa asistam la o reorientare a capitalurilor catre active mult mai sigure, printre care si cele imobiliare, ale caror valori actuale nu mai lasa loc de scaderi. 

Citeste si Investitiile in economia nationala au crescut in primul trimestru 
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 16 Iulie 2020, 03:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter