FINANTE-BANCI

Fiti cu ochii pe banci! FMI studiaza oportunitatea confiscarii averilor

21 octombrie 2013, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bani.jpg
Dupa modelul cipriot, FMI ar putea extinde la nivel mondial o masura extrem de controversata – taxarea si chiar confiscarea averilor. Cu alte cuvinte, statele si chiar bancile vor putea bloca depozitele populatiei si firmelor, pentru a-si acoperi pierderile din operatiunile riscante speculative.

In ultimul raport Fiscal Monitor, intitulat expresiv Taxing Times, Fondul Monetar International (FMI) examineaza situatia datoriilor statelor si analizeaza comparativ metodele prin care aceasta povara bugetara poate fi subtiata: cresterea impozitarii bunurilor si serviciilor (TVA), a veniturilor, a contributiilor sociale, a venitului companiilor, a proprietatilor, a sectorului financiar si… taxarea averilor.  

Raportul face trimitere la un studiu intitulat Taxarea averilor – un pas catre imbunatatirea finantelor publice in Europa, scris de Institutul de Cercetari Economice din Germania in care se spune ca taxarea averilor mari reprezinta un mijloc de reducere a datoriei publice „fara sa fie pusa in primejdie cererea” agregata.

Economistul Bogdan Glavan interpreteaza studiul ca un pasaport catre suprataxarea averilor, dupa modelul cipriot.  “Autorul porneste de la premisa ca sistemul financiar nu poate supravietui fara bailout masiv, dar ca acest bailout este dificil de implementat – probabil fiindca politicienii nu vor sa isi asume riscul izbucnirii unor puternice proteste impotriva a ceea ce este perceput, corect, drept o masura profund inegalitara. Si atunci este nevoie de alte mijloace, de masuri mai 'democratice'… cum ar fi confiscarea banilor din conturile bancare. Germania are experienta cu asa ceva, a aplicat taxarea averilor si inainte si dupa fiecare din cele doua razboaie mondiale”, afirma Glavan, pe blogul sau.

“Este clar ca vom asista la confiscari de avutie in aprope toate tarile din UE. Povara datoriei publice si a celei private cvasi-publice (too big to fail) este enorma si nu poate fi platita, prin urmare pretendentii – ca sunt ei deponenti, pensionari, bugetari, someri etc. – vor trebui sa renunte la pretentii. Fie vor ingheta depozitele si vor parasi zona euro urmand modelul argentinian, fie vor confisca depozitele, fie vor mari impozitele, fie vor taia pensiile”, estimeaza analistul economic.

Ce s-a intamplat in Cipru  

Pentru a salva Cipru de la faliment, creditorii internationali, adica FMI, BM si statele din zona euro au gasit o solutie considerata de multi experti absolut ilegala. Au conditionat acordarea imprumutului de 10 miliarde de euro de taxarea tuturor depozitelor bancare, cele mai mari de 100.000 de euro cu 9,9%, iar cele mai mici - cu 6,75%. Astfel au fost adunati, peste noapte, 6 miliarde de euro.  

DailyBusiness.ro relata, in primavara, ca nu este exclus ca solutia din Cipru sa fie extinsa in viitor si in alte tari.  

“Prapadul care s-a creat printre marii deponenti din Cipru va crea un precedent. Doar acest lucru ar trebui sa sperie marii deponenti si creditori ai bancilor din Europa. Daca este clar ca Germania nu mai salveaza tari si banci fara ca acestea sa acopere o parte din costuri, nu e clar de ce aceasta va reimprumuta data viitoare tari precum Spania, Italia, Grecia si alte tari in situatii financiare disperate care vor cere ajutor de la UE”, relatam, atunci, citand expertii de la  Business Insider

Aceste studii legitimeaza pas cu pas "solutia cipriota", adica prelevarea unei parti din banii aflati in depozitele bancare. Aplicarea acestui tip de impozitare este foarte usor de facut, colectarea este asigurataBogdan Glavan, analist economic

Analistii de la banca daneza Saxo Bank se declarau si mai categorici, afirmand ca daca se va ajunge la aceasta situatie, va fi o incalcare grava a drepturilor omului.  

"Taxarea depozitelor bancare poate insemna chiar sfarsitul zonei euro", afirma Lars Seier Christensen, co-fondator si CEO Saxo Bank, citat de DailyBusiness.ro.

Ceea ce s-a intamplat in Cipru aduce aminte de criza din Argentina, acolo unde, in anii 1990, a fost instaurat un regim de consiliu monetar, adica a fost inghetat cursul de schimb cum au facut bulgarii. Cu asa 'macrostabilizare' si fara risc valutar investitorii internationali au fost tentati sa muste din randamentele inalte argentiniene si, drept urmare, un suvoi de capital strain a intrat in tara.

Dar dupa ce inflatia a dat in clocot si lumea s-a prins cum stau treburile, a inceput panica si fuga capitalului. Iar pentru a preintampina falimentul bancilor guvernul a suspendat dreptul deponentilor de a-si retrage banii.

Cu alte cuvinte, cand argentinienii si-au recapatat dreptul de a se folosi de economiile lor asa cum cred, au constatat ca ele au fost deja confiscate in proportie de 70%. Nu de 10%, ca in Cipru, ci de 70%.

Unde este cel mai sigur sa iti pastrezi banii?

Cu astfel de perspective in fata, intrebarea este cat se poate de actuala. Sa-ti tii banii la banca, cu gandul ca aduna dobanda, pare sa fi devenit o misiune riscanta.

DailyBusiness.ro scria anterior ca nu este exclus ca Romania se se afle pe lista scurta a tarilor in care urmeaza sa aiba loc astfel de experimente.

Cu un sistem bancar care are 20% credite neperformante si cu un stat insolvabil – cu deficite perpetue si care are permanent nevoie de imprumuturi – o asemenea solutie ar putea fi luata peste noapte.

Indiferent de modul in care vor fi "storsi" banii, populatia va avea de suferit. In aceste conditii, se pune problema – in ce ne investim economiile daca depozitele bancare au devenit nesigure ?

“Sfatul meu este sa evitati sa detineti plasamente mari in sistemul financiar. Nu ma refer doar la depozite, ci la orice plasamente. Pensii private, de exemplu”, a afirmat Bogdan Glavan.

"Incercati sa scapati de datorii. Daca nu aveti asa ceva, atunci ramaneti lichizi sau, si mai bine, investiti in active reale: metale pretioase, o casa, un teren, orice care isi pastreaza valoarea sau care poate produce roade si este greu de impozitat. Repet acest sfat de la inceputul crizei si voi continua sa-l repet, pentru ca nu am trecut de criza. Suntem la inceput, ni s-a oferit un promo timp de cativa ani si acum vedem in sfarsit episodul pilot", a mai spus analistul.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
21/10/2013 13:11
Nu ar fi problema daca in banci ar fi banii ordinarilor care au asa de multi ca nu mai stiu numarul lor si facuti pe specula si pe spinarea celor multi . Din pacate in banci sint si banii unor oameni de rind insa fuduli , iresponsabili si inconstienti pentru ca si-au dus banii la banca .....Imi e mila de ei in orice varianta .
 
Suspectul a spus:
21/10/2013 15:34
nu va faceti iluzii, orice bun fizic poate fi confiscat abuziv, si cum stau oile la tuns in prezent nu mai e mult pana se va intampla acest lucru. metalele pretioase pot fi confiscate printr-o lege abuziva sau pur si simplu abuziv, la fel si bunurile si proprietatile. bitcoin, pe de alta parte, nu poate fi confiscat de catre autoritati, asa cum s-a demonstrat pana acum.
 
ion.gh a spus:
21/10/2013 19:00
iNCA IN rOMINIA PUTEM SA CISTIGAM FARA CINSTIT FARA SA STIE TOT PROSTU SI ASTA NU CONVINE. ROMANII SINT PROPRIETARI A CEVA SI ASTA NU CONVINE NEMERNICILOR.
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 19 August 2019, 20:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter