- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

FMI: Am refuzat scaderea salariilor cu 25% si am propus impozitarea bogatilor. Guvernul s-a opus

21 May, 14:18 • Redactia DailyBusiness
Seful Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la canalul de televiziune France 2, ca institutia s-a opus scaderii salariului bugetarilor cu 25%, propunand in schimb impozite mai mari pentru cei bogati, insa Guvernul Romaniei a refuzat, potrivit realitatea.net.
FMI: Am refuzat scaderea salariilor cu 25% si am propus impozitarea bogatilor. Guvernul s-a opus

In opinia oficialilor Fondului, aceasta masura ar fi un sacrificiu prea mare al Romaniei.

„Guvernul roman ne-a spus: Vom taia 20 – 25% din salariile functionarilor. Noi am spus nu, nu luati aceasta masura daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei mai bogati. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Si acesta este adevarul: Guvernul decide intoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situatia si care e drumul de urmat pentru a va reveni. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales”, a spus directorul FMI, potrivit postului de radio RFI, care citeaza France 2.

Puteti urmari aici inregistrarea emisiunii de joi seara in care a vorbit Dominique Strauss-Kahn

Strauss-Kahn lasa astfel de inteles ca oficialii FMI au propus Guvernului sa renunte la cota unica si sa treaca la impozitare progresiva, cu taxe mai inalte pentru populatia cu venituri mai mari, potrivit Mediafax.

„Romania este intr-o situatie mai dificila decat credeam si decat o credea si ea. I-am spus: in aceste conditii vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit sa fie putin mai mare pentru ca in felul acesta vom sustine cresterea economica. Totusi, situatia s-a degradat mai mult decat am crezut si ca urmare am cerut noi masuri”, a mai spus Strauss Kahn.

Si Caroline Atkinson, directorul pentru relatii externe in cadrul FMI, a declarat ca nu s-a insistat asupra taierii salariilor bugetarilor din Romania, aceasta fiind decizia Guvernului de la Bucuresti

Saptamana trecuta, seful misiunii de evaluare Fondului in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca FMI a propus mai multe masuri de reducere a deficitului bugetar mai echilibrate intre cresterea veniturilor si scaderea cheltuielilor, iar autoritatile romane au optat pentru taierea cheltuielilor.

Intrebat daca reducerea cu 25% a fondului de salarii bugetare era necesara, Franks a afirmat ca situatia fiscala dificila impunea adoptarea unor masuri, iar autoritatile au ales reducerea cheltuielilor.

Un comunicat al FMI transmis la inceputul lunii mai, sublinia ca institutia nu a insistat pentru reducerea salariilor si a pensiilor din Romania, decizia apartinand partii romane.