- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Franks, FMI: Recuperarea totala a salariilor bugetarilor se va realiza anul viitor

09 May, 10:38 • adrian.mihaltianu
Recuperarea totala a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibila doar anul viitor, intrucat Guvernul a decis sa plateasca banii aferenti contributiilor retinute la pensii si nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.
Franks, FMI: Recuperarea totala a salariilor bugetarilor se va realiza anul viitor

„Am convenit sa permitem o usoara relaxare a tintei
de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. Suma disponibila nu va fi suficienta
pentru a permite recuperarea totala imediata a salariilor, cat si a contributiilor
platite de pensionari. Ceea ce ramane pana la recuperarea totala la salarii urmeaza sa fie acordat anul urmator”, a declarat Franks, citat de [url=http://www.mediafax.ro/economic/franks-recuperarea-totala-a-salariilor-bugetarilor-se-va-realiza-anul-viitor-ponta-asa-cum-s-a-convenit-cu-fmi-a-doua-transa-de-majorare-a-salariilor-va-fi-in-decembrie-9607575]Mediafax[/url].

El a aratat ca Guvernul a ales sa majoreze salariile cu
8% la 1 iunie si sa aloce suma ramasa pentru plata contributiilor achitate de
pensionari.

Cheltuielile cu fondul de salarii din sectorul public, in
trecut o forta semnificativa de presiune, au scazut foarte mult, a precizat
Jeffrey Franks.

„In mod similar, reforma sistemului public de pensii
a ajutat incadrarea finantelor publice pe o cale sustenabila. La fel de
important a fost aprobata legislatia necesara pentru a permite reformarea
structurii sistemului de salarizare a sectorului public si a sistemului de
asigurari sociale. Desi nu toate aceste masuri au fost in intregime
implementate pana in prezent, au fost facuti pasi importanti in directia
reducerii risipei a fraudei si a cheltuielilor ineficiente”, a spus Franks,
conform [url= http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/120559-Jeffrey-Franks-Cheltuielile-cu-fondul-de-salarii-au-scazut-foarte-mult.html]Agerpres[/url].

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Pentru o reintregire completa a veniturilor bugetarilor mai este nevoie de o crestere cu circa 16%.

Surse oficiale au declarat marti ca Guvernul ia in calcul varianta ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/a-doua-etapa-de-majorare-a-salariilor-bugetarilor-ar-putea-avea-loc-in-decembrie-76372/]a doua transa de majorare[/url] a salariilor in sectorul bugetar sa fie acordata in luna decembrie, dupa alegerile parlamentare, ceea ce ar evita incalcarea Legii responsabilitatii fiscale.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE, ca de la 1 iunie [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cand-se-intregesc-salariile-bugetarilor-76293/]salariile bugetarilor vor creste[/url] cu 8%, restul de pana la 15% urmand sa fie acordat tot in cursul anului 2012, in luna octombrie sau noiembrie.

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fmi-a-acceptat-cresterea-salariilor-bugetarilor-prima-transa-de-majorare-de-la-1-iunie-76268/]au acceptat cresterea salariilor bugetarilor[/url] pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmand sa fie operata de la 1 iunie.