- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Frauda bancara, mult mai mica in Romania fata de Europa. Vezi de ce

24 Jan, 17:11 • adrian.mihaltianu
Pierderile cauzate de frauda pe cardurile Visa pe piata locala sunt mult mai mici fata de Europa datorita introducerii in sistem a cardurilor cu tehnologie cip, a declarat marti, Catalin Cretu (foto), directorul general pe Romania al Visa Europe.
Frauda bancara, mult mai mica in Romania fata de Europa. Vezi de ce

Conform acestuia, in Romania aceste pierderi sunt mai mici de un 1 cent la fiecare 100 de euro cheltuiti, in timp ce in Europa pierderile cauzate de frauda pe cardurile Visa au atins un nivel minim istoric in 2011, reprezentand mai putin de 4 centi la 100 de euro cheltuiti.

„La noi, frauda este de cateva ori sub media Visa Europe si a scazut cu 36% fata de anul 2010. Romania sta mult mai bine la acest capitol si asta de datoreaza in principal migrarii la cardurile cu cip”, a spus Catalin Cretu.

El a mentionat ca 80% din cardurile de pe piata locala au incorporata tehnologia cip, avand o siguranta sporita impotriva tentativelor de frauda.

Numarul de carduri Visa a crescut anul trecut cu 4,5% in Romania, la 6,856 milioane. Potrivit lui Cretu, acest avans, chiar daca este mic, este peste cresterea pietei, in conditiile in care „nu prea au fost emise carduri in Romania in 2011”.

Cretu a adaugat ca majorarea se datoreaza, in special, cardurilor business, tot mai multe firme mici si mijlocii incepand sa vada beneficiile cardurilor.

[b]Numarul tranzactiilor la comercianti (POS) cu carduri Visa a crescut cu peste 30%[/b] in anul anul financiar 2011 (care a inceput in octombrie 2010 si s-a incheiat in septembrie 2011), reprezentand aproximativ 37% din totalul tranzactiilor pe carduri Visa, in crestere de la 32% in 2010, potrivit datelor pe Romania publicate de Visa Europe.

Sumele cheltuite la POS pe carduri Visa au crescut cu 29,2%, reprezentand 16,5% din totalul cheltuielilor pe carduri Visa. In acelasi timp, valoarea medie a tranzactiei la POS a continuat sa scada, la 38,1 euro, confirmand tendinta de utilizare a cardurilor Visa pentru plati cotidiene, mai mici ca valoare.

Catalin Cretu a mentionat ca evolutia Visa este peste media pietei bancare, unde cheltuielile la comercianti s-au majorat cu 20%, iar numarul tranzactiilor s-a marit cu 23%.

In ceea ce priveste [b]cardurile de credit[/b], cifrele arata ca posesorii de carduri de credit s-au limitat preponderent la a cumpara produse de baza. Valoarea medie a tranzactiei pe cardurile de credit la POS a scazut cu 6,6%, indicand ca romanii au redus cheltuielile de mare valoare, in timp ce valoarea totala tranzactionata la POS a crescut cu peste 44%.

De asemenea, segmentul cardurilor de business a inregistrat o crestere pozitiva pe toti indicatorii. Astfel, au fost emise cu 19,4% mai multe carduri Visa business, volumul tranzactionat pe aceste carduri a fost mai mare atat ca total (+50%) cat si doar la POS (+48,5%), iar numarul trazactiilor la comercianti a fost in crestere cu 38.7%, ceea ce arata preferinta tot mai mare a companiilor pentru utilizarea cardurilor.

„[b]Piata cardurilor a continuat sa se dezvolte rapid in ultimii ani in pofida conditiilor economice dificile[/b]. Am observat ca tot mai multi romani au inceput sa inteleaga mai bine multiplele avantaje ale cardurilor, folosindu-le tot mai des si pentru cumparaturi de valoare din ce in ce mai mica. Cardurile de credit si de business au raportat cresteri de doua cifre pentru toti indicatorii, de remarcat fiind majorarea numarului de tranzactii la POS cu carduri de credit de aproape 55%”, a declarat Catalin Cretu, Director General Romania, Visa Europe.

Cardurile de debit reprezinta cea mai mare parte a portofoliului, aproape 80% din totalul cheltuielilor reprezentand tranzactii cu carduri de debit.

Potrivit lui Cretu, in 2012, Visa va incuraja si mai mult utilizarea cardului la comercianti, prin campanii de comunicare, promotii, lansari de produse si servicii inovatoare si va continua sa extinda reteaua de acceptare, inclusiv in randul autoritatilor publice locale si centrale pentru plata taxelor si impozitelor prin card.

[b]Valoarea taxelor si impozitelor platite cu cardul[/b] aproape s-a dublat in primele 11 luni ale anului trecut fata de perioada similara din 2010, pana la [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/valoarea-taxelor-si-impozitelor-platite-cu-cardul-s-a-dublat-in-2011-72868/]69,4 milioane de lei[/url], conform Visa Europe.

145 de localitati accepta plata taxelor si a impozitelor platite cu cardul la POS si 36 de administratii locale au introdus sistemul de plata cu cardul online.

[b]In Europa, platile la comercianti au urcat cu 14%[/b]

Cheltuielile efectuate cu carduri Visa in Europa au crescut cu 14% in 2011, totalizand [b]1.160 miliarde euro[/b], potrivit rezultatelor anuntate de Visa Europe. Aceasta crestere inseamna ca 1 euro din fiecare 7 euro cheltuiti in Europa este pe un card Visa.

Cardurile de debit, metoda de plata preferata a europenilor, au continuat sa inregistreze o crestere anuala rapida, de 16%, atat ca numar cat si ca valoare a tranzactiilor realizate la POS. Aproape 80% din cheltuielile consumatorilor pe carduri Visa la comercianti in Europa reprezinta tranzactii cu carduri de debit.

„In pofida provocarilor economice continue, cheltuielile realizate cu carduri Visa de europeni au crescut cu 14% in 2011 intrucat multi consumatori si retaileri au inteles avantajele, securitatea si eficienta platilor electronice. Cea mai rapida crestere a fost inregistrata din nou de cardurile de debit. Anticipam ca dezvoltarea platilor electronice va continua in cursul anului 2012, cand vom lansa serviciile de plati mobile si portofel electronic. Estimam ca pana in 2020 peste jumatate dintre tranzactiile Visa din Europa vor fi realizate cu un dispozitiv mobil”, a declarat Peter Ayliffe, director executiv al Visa Europe.

Visa Europe, fiind organizata sub forma unei asociatii de membri non-profit, a raportat pentru prima data venituri anuale de peste 1 miliard de euro in 2011, dupa ce in 2010 veniturile au fost de 878 milioane de euro.

Compania a obtinut un surplus inainte de impozitare de 241 milioane euro, de trei ori mai mare fata de anul anterior, cand a fost de 76 milioane de euro. Aceasta suma a fost retinuta in companie in vederea sustinerii capitalului si rezervelor, care s-au ridicat la 738 milioane euro.

In Europa, sunt peste 445 milioane carduri Visa de debit, credit si business, in crestere cu 6,5%. La sfarsitul anului incheiat in septembrie 2011, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la 1.700 miliarde euro. 14% din cheltuielile la POS din Europa au fost facute cu un card Visa si aproape 80% din aceste tranzactii au fost realizate pe carduri de debit.

Visa Europe este detinuta si condusa de peste 3.700 banci membre din Europa si a fost formata in iulie 2004. Visa Europe este independenta de corporatia globala Visa Inc.

Citeste si [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cand-vom-plati-cu-telefonul-mobil-daca-nu-anul-acesta-la-anul-73094/]Cand
vom plati cu telefonul mobil? „Daca nu anul acesta, la anul”[/url]