- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Generali: Inundatiile si incendiile produc cele mai mari daune din ECE pe segmentul de asigurari generale

02 Nov, 13:27 • Redactia DailyBusiness
In cadrul grupului Generali, cele mai mari daune din Europa Centrala si de Est (ECE) pe segmentul de asigurari non-life au fost provocate de inundatii si incendii in ultimul deceniu, in valoare totala de 131,5 mil. euro, au anuntat marti oficialii companiei.
Generali: Inundatiile si incendiile produc cele mai mari daune din ECE pe segmentul de asigurari generale

Generali PPF Holding (GPH) a analizat recent cele mai mari 5 daune inregistrate pe segmentul de asigurari generale de catre companiile sale din Europa Centrala si de Est, din anul 2000 si pana in prezent.

In urma analizei acestui portofoliu, s-a ajuns la concluzia ca cele mai multe daune au fost provocate de incendii (45% dintre cazuri), inundatii (16%) si accidente auto – RCA (16%).

Din punct de vedere valoric, inundatiile au generat daune semnificative, in valoare totala de 81,5 milioane de euro, in timp ce incendiile au provocat daune de 50 milioane de euro.
[img=967][/img]
Cea mai mare dauna din portofoliul grupului, in valoare de 48,5 milioane de euro, a fost provocata de inundatii in 2002, in Cehia, cand au distrus un hotel de patru stele din centrul orasului Praga.

Nu doar inundatiile cauzeaza daune mari, ci si incendiile. Astfel, in Polonia, o dauna majora a fost raportata la o fabrica de sticla. Ca urmare a unei fisuri in elementul ceramic al unui furnal, sticla topita a curs in interiorul fabricii, cauzand incendii si distrugeri care au condus la intreruperea activitatii pentru mai multe luni. Acest eveniment a generat o dauna de 6,5 milioane euro in 2007.

De asemenea, in Romania, stocurile de marfa, echipamentul si cladirea unei fabrici de materiale textile au fost afectate de un incendiu care a dus la intreruperea activitatii si o dauna de 4,2 milioane de euro in 2004, suportata de Generali Asigurari.

Aceste cifre subliniaza si mai mult importanta asigurarilor. In Romania, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie de pe 15 iulie, insa pentru a asigura casele la adevarata valoare, care sa acopere mai multe riscuri, este necesara si o asigurare facultativa.

Statisticile indica cifre alarmante pentru ultimii 15 ani in ceea ce priveste daunele cauzate de catastrofe naturale. Spre exemplu, in Cehia, companiile de asigurari au platit peste 3,7 miliarde de euro in ultimii 15 ani, pentru a acoperi daunele provocate clientilor de dezastre naturale. Cele mai importante daune au fost produse de inundatii.

In astfel de situatii, companiile de cai ferate sunt fortate sa suspende traficul, soselele sunt avariate, iar alimentarea cu apa si gaz este intrerupta. Doar dezastrele naturale inregistrate in acest an au cauzat in Cehia daune deja estimate la 244 milioane de euro, iar Ceska pojistovna a platit cea mai mare parte dintre acestea, aproximativ 86 milioane de euro.

In 2010, nu doar Cehia, ci si alte cateva tari din ECE au fost afectate de inundatii de proportii. Primavara trecuta, in Ungaria, au avut loc ploi abundente, insotite de inundatii care au cauzat distrugeri severe si au fortat evacuarea a mii de oameni. Toate acestea au dus la peste 14.200 de daune, iar 2.000 dintre acestea au fost gestionate de catre Generali, conform unui raport al Asociatiei Companiilor de Asigurare din Ungaria.

In acelasi timp, inundatiile din Slovacia au cauzat alunecari de teren si au intrerupt transportul, cauzand decesul mai multor oameni si evacuarea catorva mii de persoane. Cele mai afectate regiuni au fost Slovacia de Est si cea Central-Sudica, unde au fost raportate 42.300 de cereri de despagubire, dintre care 2.500 la Generali.

In Romania, inundatiile din aceasta vara au provocat pagube de circa 868 milioane de euro. Pana la inceputul lunii octombrie, asiguratorii locali au platit daune de peste 5 milioane de euro.

Generali PPF Holding B.V. opereaza in 14 tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania. Prin intermediul subsidiarelor sale, Generali PPF Holding administreaza active in valoare de 14 miliarde de euro si deserveste peste 10 milioane de clienti in intreaga regiune.