- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Geoana: 13 mld. euro pentru stabilizarea cursului, 5 mld. euro spre finantarea deficitului

23 Mar, 16:29 • Redactia DailyBusiness
Romania va imprumuta 13 mld. euro de la FMI, pentru stabilizarea cursului, si 5 mld. euro de la UE, pentru finantarea deficitului bugetar si implicit a investitiilor, estimeaza Mircea Geoana, presedintele Partidului Social Democrat.
Geoana: 13 mld. euro pentru stabilizarea cursului, 5 mld. euro spre finantarea deficitului

„In transe succesive, banca centrala ar putea sa atraga de la Fondul Monetar International (FMI) fonduri insumand 13 miliarde de euro, din care11 miliarde si ceva de drepturi speciale de tragere. Aceasta suma nu e automat transferata sau imprumutata, ea va fi folosita in masura in care e nevoie”, a declarat luni Geoana, citat de NewsIn.

Acesta a explicat ca banii vor fi accesati in ritmul si necesarul indicat de realitatile pietei monetare.

„Pentru a acoperi deficitul bugetar ne indreptam catre o suma de 4-5 mld. de euro, care merg la buget, finanteaza cheltuielile bugetului”, a explicat liderul PSD.

Geoana a mai spus ca mai exista si banii de la Banca Mondiala (BM), Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care cumuleaza 2 mld. euro si se adauga fondurilor pentru investitii.

Presedintele Senatului a mai spus ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 4%. „Un deficit de 4% sau mai mult va trebui sa reprezinte o forma de garantare ca resursele pentru pensii si salarii vor ramane neafectate, ca sursele de investitii publice, la fel vor fi neafectate”, a aratat acesta.

Revenind la acordul cu FMI, Mircea Geoana a spus ca Romania incearca sa obtina pentru imprumut o dobanda asemanatoare celei pe care au luat-o tarile vecine.

„Evident, noi in continuare intentionam sa solicitam un imprumut la o dobanda apropiata de cea care a fost facuta pentru alte tari, respectiv Ungaria, deci cred ca am putea sa ne gandim undeva in zona lui 3 la suta, un nivel bun fata de cat costa acum imprumutul pe piata”, a declarat el.

Luni, o delegatie a FMI a purtat discutii cu Emil Boc, primul ministru, liderii politic si reprezentantii sindicali. Conform lui Dumitru Costin, pesedintele Blocului National Sindical, FMI „insista” pe o scadere a economiei cu 4%, in contextul unui deficit bugetar cuprins intre 2 si 6% din produsul intern brut (PIB), estimarea situandu-se „cel mai probabil” intre 3,5 si 4% din PIB.