- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Grecia obtine o extindere a perioadei de rambursare a ajutorului UE si FMI

30 Nov, 09:09 • Redactia DailyBusiness
Grecia va obtine o extindere a perioadei de rambursare a ajutorului primit din partea Uniunii Europene si FMI cu patru ani si jumatate, pana in 2021, astfel incat sa fie egala cu termenul de sapte ani al finantarii convenite duminica pentru Irlanda.
Grecia obtine o extindere a perioadei de rambursare a ajutorului UE si FMI

In luna mai, Grecia a primit o finantare in valoare de 110 milioarde de euro din partea UE si FMI, care va fi acordata esalonat in trei ani, pana in 2013, pentru evitarea falimentului, relateaza Mediafax.

Irlanda a obtinut la randul ei, duminica, un program de sprijin de 85 miliarde de euro, rambursabil intr-o perioada de sapte ani si jumatate, iar ministrii de Finante comunitari au declarat ca vor analiza rapid necesitatea alinierii maturitatilor imprumuturilor celor doua tari.

„Acest fapt va elimina complet orice indoiala privind capacitatea Greciei de a returna ajutorul”, a declarat Olli Rehn, comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare.

Era posibil ca guvernul elen sa nu poata respecta termenele initiale de plata a ajutorului, ca urmare a scaderii veniturilor bugetare, intr-o economie care s-ar putea contracta cu 4,2% in acest an si 3% in 2011.

Deficitul bugetar al Greciei a atins anul trecut un nivel record pentru zona euro, de 15,4% din PIB, iar pentru acest an este estimat la 9,4% din PIB.

In 2011, deficitul bugetar este prognozat la 7,4% din PIB.