FINANTE-BANCI

Grupari de forte: "Unele banci mici nu vor supravietui decat prin fuziune"

28 noiembrie 2011, ora 00:27, autor(i): Andreea Radu   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
partners5-mare.jpg
Pierderile tot mai mari inregistrate de banci si mediul economic instabil vor duce la noi achizitii sau fuziuni pe piata locala, institutiile financiare, in special cele de dimensiuni mici, dorind consolidarea activitatilor. Vezi ce banci se vor afla in aceste situatii.

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), spune ca e normal sa intalnim achizitii si fuziuni pe piata bancara. "In perioade dificile se recurge la consolidari. De asemenea, pierderile din sistem vor duce la noi fuziuni si achizitii", a precizat el.

Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la 9 luni, rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare.

Totodata, analistul financiar Dragos Cabat a precizat ca este posibil sa asistam anul viitor la noi fuziuni si achizitii, in conditiile in care "sunt cateva banci de vanzare, intr-o forma sau alta".Conform acestuia, unele banci mici nu vor putea supravietui conditiilor economice actuale decat fuzionand cu altele.

Printre bancile care putea fi in astfel de situatii se numara MKB Nextebank, ATEbank, RBS, Bank of Ciprus, potrivit analistului. De asemenea, Garanti sau OTP urmaresc sa-si consolideze activitatile prin noi achizitii.

Economistul Bogdan Glavan a declarat ca, in mod normal, pe timp de criza se apeleaza la fuziuni pentru ca piata bancara se consolideaza.

In viziunea acestuia, problema este ca sectorul bancar a devenit mai putin concurential. In acest caz, bancile mari ar putea deveni din ce in ce mai mari supravietuin astfel mediului economic instabil, dictand tot mai mult politica pietei.

Totodata, Glavan considera ca in Romania bancile locale sunt slabe, astfel ca e greu de anticipat ce achizitii s-ar putea realiza, dar ca este posibil sa auzim anul viitor de noi fuziuni sau achizitii.

Liviu Vionea crede ca ar putea interveni achizitii intre banci sau chiar din partea statului, in cel mai rau caz, prin banca-punte. Aceasta reprezinta o institutie de credit care ar putea aparea pe piata in momentul in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) va decide ca o banca de dimensiuni relevante pentru sistemul financiar nu mai poate face fata problemelor pe cont propriu si nici nu se mai poate baza pe sprijinul actionarului majoritar.

"Banca de tip bridge-bank (punte) va fi o banca temporara, cu servicii complete, autorizata si supravegheata de BNR, cu scopul de a facilita vanzarea sa integrala sau partiala catre achizitori privati eligibili de indata ce acest lucru este posibil", se arata intr-un raport al Fondului Monetar International FMI.

Banca-punte nu poate da faliment, ea fiind sustinuta de Fondul de Garantare.

Cea mai recenta si mediatizata fuziune este cea dintre bancile elene Alpha Bank si EFG Eurobank, care detine filiala locala Bancpost, aprobata in aceasta luna de actionari. Fuziunea, anuntata pentru prima oara in august, necesita acordul Bancii Greciei si guvernului elen.

Entitatea rezultata va functiona sub noua denumire comerciala de Alpha Eurobank.

In Romania, fuziunea dintre Bancpost si Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare inregistrata pana in prezent pe piata locala, banca rezultata urmand sa ocupe locul al treilea in functie de active.

Alpha Bank Romania si Bancpost ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania, dupa BCR si BRD.

Grupul EFG Eurobank a inregistrat in primul semestru pierderi de 4,6 miliarde euro in Romania, fata de un profit net de 10,7 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea activelor din Romania a scazut in primele 6 luni 9,5%, la 4,85 miliarde euro.

Profitul inainte de taxe al Alpha Bank in Romania a scazut cu 77% in primul semestru, la 5,4 milioane euro, iar soldul creditelor acordate de grup pe piata romaneasca a coborat cu 4%, la 3,51 miliarde euro.

De asemenea, o noua consolidare de care vom auzi anul viitor include fuziunea dintre Intesa Sanpaolo Bank Romania si C.R. Firenze, ambele facand parte din grupul Intesa. In acest caz, au trecut circa 4 ani de la anuntul de intentie initial, insa conform informatiilor din piata, fuziunea se va finaliza cel mai probabil in a doua parte a anului viitor.

Misiunea noului CEO al Intesa Sanpaolo Bank Romania, Ezio Salvai, este de a implementa planul strategic si de a consolida activitatile din Romania.

In Romania, Intesa Sanpaolo a inregistrat in primele 9 luni din 2011 o pierdere de 17 milioane de euro, de peste 4 ori mai mult fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost de 4 milioane de euro. Activele totale ale bancii erau de 1,2 miliarde de euro in septembrie, mai mari cu 20% fata de finele anului trecut.

In aprilie 2011, grupul MKB dorea vanzarea unitatii din Romania, dar in prezent, oficialii MKB contactati de DailyBusiness.ro nu au confirmat posibila vanzare MKB Nextebank.

"Conform noii strategii, subsidiara MKB este focusata pe o operatiune bancara de nisa. Punerea in aplicare a unui model de servicii diferentiate a fost precedat de o curatire generala a portofoliului de credite si de introducere a unui nou brand comercial (MKB Nextebank - n.r.). In scopul de a mentine MKB Nextebank pe drumul cel bun, MKB Group a revizuit mai multe optiuni strategice. Grupul nu s-a angajat sa vanda MKB Nextebank", au spus reprezentantii bancii.

ATEbank (Agricultural Bank of Greece) a anuntat in luna octombrie a acestui an ca va angaja consultanti care sa asiste grupul elen, controlat de stat, la vanzarea participatiei majoritare detinute la ATEbank Romania. Operatiunea face parte dintr-un plan de restructurare stabilit in luna mai a acestui an.

ATEbank detine 74,12% din actiunile ATEbank Romania, un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii, in timp ce Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM, cu sediul in Bucuresti, are 7,36% din actiuni.

De asemenea, Garanti Bank vrea sa se extinda in Romania si incepand de anul urmator va analiza posibile fuziuni si achizitii pe piata locala, a declarat Ergun Ozen, directorul general al grupului turc.

"Intentionam sa ne extindem in Romania, unde avem 80 de sucursale, si daca exista alte oportunitati de crestere in regiune, le vom analiza", a spus Ozen.

Seful Garanti Bank se asteapta ca problemele pe care le au mai multe banci elene prezente in Romania sa duca la o restructurare in sectorul bancar romanesc.

O alta institutie financiara care doreste sa-si extinda activitatea este OTP Bank, care dorea initial sa achizitioneze RBS, dar cele doua parti nu au putut cadea de acord asupra pretului. In acest caz, oficialii bancii au spus in iulie ca OTP ar putea achizitiona doua banci romanesti mai mici, fara a preciza despre care este vorba.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Radu a spus:
28/11/2011 15:10
Cifre si iar cifre.. de fapt totul duce (intentionat) spre globalizare. Din pacate... suntem niste pioni, sclavi mai bine spus.
 
Cristian a spus:
29/11/2011 22:13
Este o greseala in text, probabil vreti sa spuneti ca pierderile au fost de 4,6 milioane euro, nu de 4,6 miliarde. daca o banca din Romania ar avea pierderi de 4,6 miliarde de euro, inseamna ca sistemul bancar romanesc ar trebui sa fi disparut demult, sa fie mort si ingropat.
 
Andreea Radu a spus:
30/11/2011 10:36
Intreg grupul EFG Eurobank a avut pierderea de 4,6 mld. euro in Romania. Pe langa Bancpost, grupul mai detine in Romania si alte afaceri, precum EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance Romania, EFG Eurobank Securities Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si prin EFG Eurolife Asigurari de Viata.
 
Radu a spus:
30/11/2011 15:42
Oameni buni, credeti-ma: bancile nu au cum sa piarda. Este adevarat ca din pct de vedere CONTABIL ar putea avea pierderi, dar ganditi-va numai la ce este o banca si veti vedea ca o banca nu pierde niciodata. Banca este o organizatie/corporatie care are sa zicem 1 mld eur dar poate da imprumuturi de 10 mld. eur. O banca poate crea bani teoretici, care nu exista in realitate si apoi sa-i imprumute la populatie cu dobanda. Sa luam in calcul situatia absurda in care 50% din populatie nu mai poate sa-si plateasca creditul si in acelasi timp si mai absurda situatie in care creditele nu au fost asigurate si/sau girate cu un bun, rezulta ca din cele 10 miliarde de euro imprumutate, poporul a putut sa dea inapoi doar 5 miliarde, plus dobanda (de inca 5 miliarde). Tragand linia aflam ca banca avea initial 1 miliard de euro ca in final, dupa ce a pierdut jumatate din banii fictivi creati, a ramas cu DOAR vreo 10 miliarde. Pierdere, nu gluma! :)) Banca sa ai, sa te plangi ca esti in faliment si guvernele sa ia bani tot de la popor si sa te finanteze! Ce rau o duc bancile!!!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Ianuarie 2022, 13:43
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter