- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernatorul bancii centrale a Poloniei: O volatilitate mare a cursului de schimb este permisa daca inflatia este bine ancorata

04 Sep, 12:25 • Redactia DailyBusiness
O banca centrala isi poate permite o volatilitate mai mare a cursului de schimb atata timp cat populatia este convinsa ca o inflatie de 2-2,5% va ramane ancorata in timp, a declarat sambata, la Bucuresti,Marek Belka (foto), guvernatorul bancii centrale a Poloniei, citat de Mediafax.
Guvernatorul bancii centrale a Poloniei: O volatilitate mare a cursului de schimb este permisa daca inflatia este bine ancorata

„Atata timp cat oamenii vor crede ca o inflatie de 2-2,55 va ramane ancorata in timp, iti poti permite o mai mare volatilitate a cursului de schimb si sa nu iei in seama anumite evolutii tranzitorii”, a spus Belka la un seminar organizat de BNR cu ocazia aniversarii a 130 de ani de activitate.

El a aratat ca in Polonia asteptarile inflationiste au ramas foarte bine ancorate in timpul crizei economice.

„Regimul de tintire a inflatiei a facilitat ancorarea asteptarilor inflationiste in conditii de socuri asupra preturilor si incertitudine crescuta”, a spus Belka.

Potrivit acestuia, faptul ca Polonia nu a fost in zona euro a ajutat statul, dar adoptarea monedei unice ramane o tinta strategica intrucat poate aduce beneficii substantiale.

El cred ca atunci cand va intra in zona euro, economia Poloniei va putea sa functioneze mai bine decat multe dintre statele care au adoptat deja moneda unica europeana.

„Per total, va fi nevoie de o perioada de timp sa ne indreptam in directia adoptarii euro. Sper ca momentul nu va fi prea indepartat. Pericolul aparitiei unor «baloane» dupa adoptarea euro va fi substantial mai mic”, a mai spus Belka.