- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernul vrea sa oblige bancile sa raspunda in maxim 30 de zile la solicitarile de creditare

30 Jul, 14:15 • Redactia DailyBusiness
Guvernul cauta o modalitate prin care sa poata obliga bancile sa raspunda la cererile de creditare intr-un interval maxim de 30 de zile, variantele analizate fiind modificarea legislatiei in vigoare sau adoptarea unei legi distincte, aplicabile tuturor categoriilor de solicitanti de credite.
Guvernul vrea sa oblige bancile sa raspunda in maxim 30 de zile la solicitarile de creditare

Executivul intentioneaza astfel sa reduca perioada in care solicitantii primesc un raspuns la cererile de contractare a creditelor.

„Instituirea unei astfel de obligatii va fi analizata luand in considerare ca procedura de solutionare a cererilor de creditare este diferita pentru persoane fizice si firme, iar analizarea unei cereri poate necesita o perioada mai lunga sau mai scurta, in functie de suma solicitata si de obiectul contractului”, au declarat pentru Mediafax surse ministeriale.

„Obligatia poate fi insa introdusa printr-un termen fix de rezolvare a cererii, dar si o perioada suplimentara de raspuns daca durata analizei depaseste 30 zile, cu conditia ca solicitantul sa fie informat din timp”, au mai spus sursele citate.

Bancile vor fi astfel obligate sa comunice decizia privind acordarea creditului in cel mult 30 zile de la inregistrarea cererii, iar daca durata de solutionare a cererii necesita mai mult de 30 zile, raspunsul va fi comunicat intr-un interval mai lung, termen care va fi stabilit de Guvern, cu conditia ca solicitantul sa fie anuntat in scris despre acest lucru in 30 de zile.

Potrivit surselor citate, aceasta obligatie poate fi introdusa fie printr-o lege distincta aplicabila oricaror categorii de clienti ai bancilor, fie prin modificarea actelor normative in vigoare.

Propunerea va fi discutata cu Banca Nationala a Romaniei, Ministerul pentru IMM si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va avea o discutie cu reprezentantii bancilor, carora le va cere sa urgenteze termenul pana la care dau un raspuns firmelor in legatura cu creditele pe care acestea le solicita.

El a aratat ca oamenii de afaceri reclama intarzierea cu care primesc raspunsurile de la banci in legatura cu creditele solicitate.