- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Hossu: Am discutat cu reprezentantii FMI ca vrem o taxare diferentiata, in special la TVA

04 May, 13:09 • Redactia DailyBusiness
Bogdan Hossu, preseditele Cartel Alfa, a spus, dupa intalnirea de marti cu reprezentantii FMI, referitor la problema cresterii taxelor ca in Romania politica de taxe nu este cea care trebuie, sindicalistii preferand o taxare diferentiata, in special la TVA.
Hossu: Am discutat cu reprezentantii FMI ca vrem o taxare diferentiata, in special la TVA

„I-am avertizat pe cei de la FMI ca politica de taxe de astazi nu este cea care corespunde si ca preferam o taxa diferentiata, in special la TVA”, a spus Hossu, citat de Mediafax.

Liderul Cartel Alfa a precizat ca actuala politica de taxare creaza un prejudiciu si o imposibilitate de consum mai ales pentru categoriile defavorizate, cu venituri foarte mici.

„Este anormal sa platim acelasi TVA la paine si la obiecte de lux”, a spus Hossu.

Liderul sindical a mai spus ca a discutat cu FMI si despre disponibilizari si le-a comunicat reprezentantilor Fondului ca ceea ce au cerut ei, respectiv o reducere cu 0,7% a cheltuielilor cu fondul de salarii si doar 0,3% a cheltuielilor diverse de administrare, este anormal.

„Disponibilizarile trebuie analizate cum trebuie. Sunt contradictii legate de disponibilizari pentru ca exista insistenta de a politiza sistemul administrativ, educational ceea ce nu va duce decat la o crestere artificiala a numarului de persoane din administratia publica, unde avem trei directori pe acelasi post din cauza incapacitatii Guvernului de a lua decizii normale si de a nu politiza structura sistemului respectiv”, a mai spus liderul sindical.

Hossu a afirmat ca sindicatele au discutat cu FMI si despre legea pensiilor si legea salarizarii unice. In ceea ce priveste legea pensiilor, Hossu a spus ca exista contradictii intre ceea ce a cerut FMI, respectiv transferarea pe Pilonul II a unei cote care creeaza dezechilibre pe Pilonul I.

„Sunt mecanisme care se cer si nu sunt normale, cum este de exemplu cresterea varstei de pesnionare la o speranta de viata mult mai scazuta ca in celelalte tari europene”, a spus Hossu.

Presedintele Cartel Alfa a amintit de asemenea si ca sistemul de calcul la legea pensiilor este inacceptabil si va duce la pauperizare (saracire – n.r.) mai accentuata a pensionarilor. De asemenea, sindicalistii i-au informat pe reprezentantii FMI si Bancii Mondiale ca sunt dificultati la pensiile speciale si acestea trebuie clarificate.

Din punct de vedere al legii unitare de salarizare sindicalistii spera sa fie corectata in urmatoarea perioada. Hossu a spus ca din punct de vedere a sindicatelor iesirea din situatia actuala de criza este „prin cresterea receptei” la nivelul bugetului de stat eliminand o cota parte, sindicatele propunand ca tinta 4% din evaziunea fiscala.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie – 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by incheiat intre Romania si institutia financiara internationala. In urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.