FINANTE-BANCI

Imprumuturile neperformante afecteaza economia si amana reluarea creditarii

14 mai 2013, ora 17:28, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
14-mare.jpg
Sistemul financiar romanesc se confrunta poate cu cele mai importante provocari din istoria sa. Printre factorii negativi se numara si cresterea creditelor neperformante care afecteaza atata bancile, cat si economia tarii.

Gordon W. Johnson, presedintele EM Advisors LLC, a declarat marti ca rata ridicata a creditelor neperformante pune o presiune in piata si stagneaza creditarea, afectand astfel si economia.

Acesta considera ca este nevoie de reglementari mai stricte si de schimbarea legislatiei pentru a permite bancilor sa-si curete bilanturile prin restructurarea imprumuturilor cu probleme.

Pe perioada crizei, creditele neperformante au avut o crestere graduala in tarile din Europa de Sud-Est, a spus Gordon Johnson, presedintele EM Advisors LLC., care a aratat ca rata neperformantelor a urcat chiar pana la 23% in Muntenegru.In Romania, creditele neperformante au ajuns, la finele lunii martie, la o pondere de circa 19% din totalul imprumuturilor.

ôBancile trebuie sa faca mai multe provizioane, astfel ca au mai putin capital pentru creditareö, a declarat Johnson.

Si Ernst & Young Romania estimeaza, intr-un raport publicat recent, ca va stagna creditarea in urmatoarele 9 luni. De asemenea, consultantii companiei se asteapta la o crestere a creditelor neperformante.
äAceasta situatie se datoreaza neincrederii consumatorilor si a decidentilor din companii in perspectivele pe termen scurt ale economiei, dar si apetitului limitat si selectiv al unora dintre jucatoriö, a declarat Gelu Gherghescu, partener assurance & advisory la Ernst & Young Romania.

äOricum, chiar si o usoara evolutie pozitiva a creditarii nu ar fi suficienta sa alimenteze cresterea economica in asemenea masura, incat sa contribuie semnificativ la stoparea evolutiei creditelor neperformante. Astfel, desi mai lent, acestea vor continua sa creasca in urmatoarele 6-9 luni. Practic, in ceea ce priveste evolutia creditarii si a creditelor neperformante ramanem, intr-o oarecare masura, intr-un cerc viciosö, mentioneaza Gelu Gherghescu.

Cum vor bancile sa recupereze creditele inainte ca o firma sa intre in insolventa

Creditorii companiilor care nu isi platesc datoriile doresc reglementarea solutiei pre-pack, prin care reprezentantii firmelor si cei ai bancilor se intalnesc inainte de declansarea insolventei pentru a gasi o solutie pentru rambursarea datoriei.

"Majoritatea creditorilor companiei se reunesc cu reprezentantii companiei si cauta cea mai buna modalitate prin care sa recupereze ceva din datoriile pe care le are firma respectiva. Astfel, putem trece la procesul de insolventa destul de repede, ar putea fi o perioada de o saptamana dupa care compania este intr-o noua stare, are un nou bilant si situatia este deja diferita", a declarat Jurgen Kristiaan de Ruijter, directorul diviziei de recuperare si restructurare din cadrul BCR, intr-o conferinta organizata de Ziarul Financiar in parteneriat cu casa de avocatura Stoica si Asociatii.

Conform acestuia, asa-numita solutie "pre-pack" nu exista intr-un mediu reglementat, iar majoritatea creditorilor doresc o astfel de schimbare in legislatie.

Jurgen Kristiaan de Ruijter a mai spus ca in ceea ce priveste insolventa, situatia nu este prea ôprietenoasa pentru creditoriö.

ôCreditorii mici pot bloca sau sa nu accepte planurile de restructurare care nu sunt realiste, unde nu exista o baza reala pentru aceasta restructurare, iar creditorii mai mari vor avea cele mai mari pierderi. Apoi nu avem asa-numita solutie pre-pack intr-un mediu reglementat. Restructurarea se bazeaza pe cat de rapid ne miscam. Procesul de insolventa in sine ar putea sa dureze intre sase luni si un an, chiar un an jumate, iar in aceasta situatie practic compania respectiva este moarta, nu mai este nimic de restructurat acolo, este doar un scenariu de lichidare intarziata", a aratata reprezentantul BCR.

In Romania pare ca este o moda in a-si cere insolventa pentru ca firmele sa amane plata datoriilor catre banci.

Jurgen Kristiaan de Ruijter a subliniat ca exista foarte multe insolvente in Romania si numai in 5% din cazuri se fac restructurari. Un numar foarte mic de companii care intra in insolventa reusesc sa iasa din aceste situatii intr-un mod acceptabil, a adaugat el.

ôUnii clienti intra in insolventa pentru a nu plati creditele. Vrem sa evitam asta. Insolventa nu e de preferat pentru ca dureaza multö, a mai spus oficialul BCR.

2012 a fost al treilea an consecutiv in care sistemul bancar din Romania a inregistrat pierderi. Rezultatele financiare preliminare arata ca bancile au avut anul trecut pierderi cumulate de 2,12 miliarde lei, aproape triple fata de 2011, cand au insumat 777 milioane lei. In 2010, pierderile sistemului bancar au fost de circa 516 milioane lei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
15/05/2013 11:00
Pentru starea asta de lucruri generata de creditele neperformante plateste populatia dar nu am auzit ca pentru credite neperformante sa plateasca si angajati din banci ( mai ales cei cu functii inalte ). Oameni buni , nu mai dati curs atractiei irezistibile pe care o promoveaza bancile in rindul poporului .Fiti mai retinuti , mai chibzuiti .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 09:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter