- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Inflatia anuala ar putea atinge in aprilie un nou minim istoric. Vezi de ce

08 May, 10:51 • adrian.mihaltianu
Chiar daca preturile au continuat sa se majoreze in luna aprilie, atat la carburanti, cat si la alimente, este posibil ca rata anuala a inflatiei sa atinga un nou minim.
Inflatia anuala ar putea atinge in aprilie un nou minim istoric. Vezi de ce

In luna martie, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/statistic-ne-merge-bine-inflatia-minim-istoric-dar-de-ce-cresc-preturile-la-supermarket-75546/]inflatia a atins un nou minim istoric, de 2,4%[/url], potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Preturile de consum s-au majorat in martie cu 0,4% fata de februarie.

Melania Hancila, economistului sef al Volksbank, este de parere ca sirul de minime istorice continua. „Inflatia anuala va atinge un nou minim pe seama efectului de baza favorabil”, a spus Hancila, pentru DailyBusiness.ro.

De aceeasi parere este si un alt economist bancar.

Hancila estimeaza inflatia lunara la 0,3%-0,4% in aprilie, ceea ce va duce la o rata anuala de [b]2%-2,1%[/b].

Ea a spus ca inflatia lunara a avansat in aprilie in ritmul obisnuit, crescand preturile la carburanti, legume, fructe. Un alt factor care a determinat cresterea inflatiei lunare este deprecierea leului in fata monedei europene.

In acelasi timp, Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, vede o [b]crestere a ratei anuale a inflatiei[/b] in luna aprilie.

„Pentru aprilie, estimarile noastre iau in calcul o crestere modesta a inflatiei anualizate pana la aproximativ [b]2,5%[/b], deci o intrerupere a sirului minimelor istorice”, a subliniat Cazacu.

Si analistul financiar Dragos Cabat este de parere ca s-a oprit acest sir al minimelor, in conditiile in care s-a ajuns la un efect de baza mic. Totodata, cresterea preturilor la carburanti are un efect negativ asupra inflatiei.

Datele oficiale privind inflatia pe luna aprilie vor fi facute publice pe 11 mai de catre Institutul National de Statistica (INS).

[b]Cat va fi inflatia la finalul anului[/b]

Dragos Cabat estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3-3,5% la sfarsitul lui 2012, in timp ce Claudiu Cazacu este putin mai pesimist si vede o rata de pana la 3,7%.

„Pentru a doua jumatate a anului este asteptata o crestere a inflatiei. Inflatia anualizata ar putea ajunge la 3,5 – 3,7% la finalul anului”, a aratat Cazacu.

„Riscuri moderate privind inflatia pot proveni in lunile urmatoare dinspre deprecierea leului in fata euro si a dolarului american. Oferta de produse agricole nu va mai constitui cel mai probabil un factor de limitare a presiunilor preturilor, iar o redresare a consumului pe seama majorarii veniturilor in sectorul public ar favoriza de asemenea presiuni inflationiste in crestere moderata”, a mai spus oficialul X-Trade Brokers.

Inflatia anuala a coborat in 2011 la 3,14%, minim-record al ultimilor 20 ani. Cel mai mult s-au scumpit anul trecut apa, canalul si salubritatea, transportul pe CFR, dar si ouale si zaharul, iar cel mai mult s-au ieftinit legumele, in special cartofii, si fructele, mai ales citricile, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).