- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Investitiile BERD in Romania ar putea depasi nivelul convenit pentru 2009-2010, de 1 mld. euro

09 Mar, 15:09 • Redactia DailyBusiness
BERD a investit anul trecut peste 70% din finantarea de un miliard de euro convenita de banca cu Romania, pentru 2009 si 2010, in cadrul acordului semnat cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale si estimeaza ca va depasi, foarte probabil, plafonul in acest an.
Investitiile BERD in Romania ar putea depasi nivelul convenit pentru 2009-2010, de 1 mld. euro

„Am investit anul trecut 721 milioane euro, majoritatea pentru investitorii straini prezenti in Romania, dar si in companii locale. (…) In prezent am realizat circa 70% din nivelul la care ne-am angajat in cadrul acordului semnat de autoritatile locale cu FMI si UE. Vom realiza restul, daca nu chiar mai mult anul acesta. Vom continua sa investim semnificativ in 2010, daca va exista cerere”, a declarat, marti, Claudia Pendred, directorul BERD pentru Romania.

Ea a precizat ca este „foarte probabil” ca nivelul de investitii de un miliard de euro sa fie depasit, relateaza Mediafax.

Totodata, Pendred a explicat ca 85% din investitiile realizate anul trecut de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in Romania sunt pentru sectorul privat.

BERD a acordat anul trecut un imprumut de 100 miloane euro catre BCR si a mai investit 430 milioane euro in trei proiecte din domeniul energiei, respectiv doua credite pentru Petrom si unul de 80 milioane euro pentru Complexul Energetic Turceni.

Totodata, institutia a investit 20 milioane euro in extinderea retelei de transport urban din Arad si Brasov.

Pana in prezent, investitiile BERD in Romania se ridica la 4,4 miliarde euro.