FINANTE-BANCI

Investitori: Noile taxe afecteaza atat platitorul direct, cat si consumatorul final

11 noiembrie 2013, ora 13:05 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Calculator3-mare.jpg
Consiliul Investitorilor Straini - FIC atrage atentia asupra efectelor negative generate de unele masuri fiscale anuntate de oficialii Ministerului Finatelor Publice in ceea ce priveste introducerea unui impozit asupra constructiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura, dar si din restul sectoarelor care detin astfel de constructii speciale.

"Suntem ingrijorati in special deoarece nu am fost consultati si deoarece nu a fost prezentatata o analiza de impact a consecintelor acestui impozit, care va afecta nu numai platitorul direct, dar se va rasfrange indirect, prin pret, si asupra consumatorului final al produselor industriilor mentionate anterior", spun investitorii.

Membrii FIC semnaleaza faptul ca lipsa de consultare in ceea ce priveste adoptarea unor noi taxe va conduce in mod cert la mentinerea opiniei conform careia mediul fiscal romanesc este dominat de o lipsa acuta de predictibilitate atat de necesara proceselor de planificare investitionala pe termen mediu si lung, generand mai departe o reconsiderare a pozitiei pe piata autohtona din partea investitorilor, in sensul redirectionarii investitiilor prezente si viitoare in jurisdictii care ofera o anumita stabilitate fiscala, cel putin pe termen scurt si mediu.

Mai mult, semnalele negative in ceea ce priveste instabilitatea fiscala pot afecta intr-un mod nedorit procesele de privatizare si/sau listare la bursa a companiilor de stat, initiate de catre Guvernul Romaniei, prin reducerea beneficiilor obtinute de catre statul roman, blocarea sau chiar esecul proceselor in sine.Investitorii vor sa atraga atentia ca absenta totala a procesului consultativ si posibila implementare in forma actuala a impozitului pe constructii speciale vor genera un efect de bumerang cu impact devastator asupra credibilitatii procesului politic decizional.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca autoritatile estimeaza un impact bugetar pozitiv de aproximativ 100 milioane euro in urma implementarii impozitului pentru constructiile speciale.

"Aceasta suma va fi cu mult depasita de povara fiscala reala care va fi generata de introducerea acestui impozit asupra societatilor care detin astfel de constructii speciale. Desi intelegem nevoia de acoperire a deficitului bugetar, reamintim autoritatilor ca ar trebui sa se concentreze pe intarirea aparatului de control, si in acest sens, pe imbunatatirea colectarii impozitelor de la cei care fac in mod curent evaziune fiscala", spun investitorii.

Ei au adaugat ca nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor in ceea ce priveste colectarea veniturilor la buget din diverse surse sa cada in responsabilitatea contribuabililor care sustin deja bugetul si care vor fi sufocati de impunerea suplimentara anuntata in media de catre autoritati.

"Aceasta masura de introducere a impozitului asupra constructiilor speciale, corelata cu cresterea accizelor la combustibili si cresterea cu 25% a redeventelor pentru resurse minerale, cu exceptia celor de petrol si gaze, va avea un impact major asupra anumitor sectoare economice direct productive", subliniaza FIC.

Cu acest prilej, investitorii reitereaza importanta derularii unui dialog deschis si transparent, care sa permita tuturor partilor implicate sa contribuie in mod eficient la adoptarea celor mai potrivite masuri care sa conduca la un sistem fiscal competitiv si sa aduca valoare adaugata la stabilitatea climatului de afaceri din Romania.

Consiliul Investitorilor Straini - FIC este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997, cand si-a inceput activitatea cu 25 de companii membre. in prezent numara 119 de companii multinationale membre ale caror investitii cumulate reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate pana in prezent in Romania din 1990.

Citeste si:
Surprize "marca Ponta". Cum te afecteaza valul de impozite declansat de Guvern
AOAR: Cresterea taxelor va afecta intreg mediul de afaceri din Romania
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 25 Octombrie 2020, 19:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter