- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Economia se va situa inca 2-3 decenii sub nivelul potential al investitiilor

07 Feb, 12:03 • Redactia DailyBusiness
Economia locala se va situa inca doua trei decenii sub nivelul la care are potential de a atrage investitii, iar BNR va continua sa sustina increderea investitorior, "pentru a arata ca avem rezerve suficiente care sa asigure stabilitate acestei tari", a spus a spus luni Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, in cadrul prezentarii raportului trimestrial de tintire a inflatiei.
Isarescu: Economia se va situa inca 2-3 decenii sub nivelul potential al investitiilor

„Ceea ce lipseste tarii sunt consecventa nu miscarea de dragul miscarii sau de dragul de a ne afla in treaba”, a mai spus Isarescu.

Acesta a mentionat ca Romania va incheia un nou acord cu institutiile internationale (FMI si UE), in valoare de 5 miliarde de euro, pe doi ani.

Din imprumutul de 11,9 miliarde de euro de la Fondul Monetar International (din cadrul actualului acord de credit la Romaniei cu institutiile internationale, de circa 20 mld. euro), 9,5 miliarde euro au mers catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si 2,4 miliarde de euro catre Ministerul de Finante, a spus luni Mugur Isarescu.

„Ultima transa, de 1 miliard de euro de la FMI, care urma sa intre la BNR, va fi considerata de tip precautionary. Nu a mai fost trasa pentru ca rezervele sunt la un nivel acceptabil”, a mai spus Isarescu.

In ceea ce priveste imprumutul de la Uniunea Europeana, 3,65 miliarde euro au fost deja accesate de Ministerul de Finante, iar restul, de peste 1 miliard euro, urmeaza sa fie accesat.

„De la Banca Mondiala, din cele 600 milioane euro s-au tras 300 de milioane de euro, urmeaza sa se traga suma ramasa care a fost deja aprobata”, a mai spus Isarescu.