- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Inflatia va fi impinsa in sus in semestrul doi, dar se va incadra in prognoza BNR

08 May, 12:35 • adrian.mihaltianu
Rata anuala a inflatie urmeaza sa creasca in a doua jumatate a acestui an, insa Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa mentina prognoza de inflatie pentrtu urmatorii doi ani, respectiv de 3,2% pentru 2012 si 3% pentru 2013, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto).
Isarescu: Inflatia va fi impinsa in sus in semestrul doi, dar se va incadra in prognoza BNR

„Printre factorii care ar putrea impinge in sus inflatia sunt de natura externa, la care s-ar mai putea adauga si volatilitatea cursului de schimb, iar ceea ce ar reduce inflatia este deficitul de cerere”, a spus guvernatorul bancii centrale cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei.

Acesta a mentionat ca inflatia in Romania se va stabiliza in partea a doua parte la circa 3%, sau mai bine spus intre 3 si 4%, „ceea ce inseamna ca nu avem o inflatie prea scazuta cum au inceput sa apara unele comentarii”.

Mugur Isarescu a mai mentionat ca [b]impactul majorarilor salariale asupra inflatiei este unul marginal[/b], de maxim 0,2% – 0,3%.

„Inflatia in trimestrul intai a coborat, conform asteptarilor noastre, sub punctul central al tintei de 3% si s-a instalat confortabil in intervalul de 3% plus minus 1%, prevazut in eforturile noastre de tintire a inflatiei. Rata anuala a inflatiei arata, de regula, variatii mai mari si daca folosim rata medie anuala a inflatiei, media ultimelor 12 luni comparata cu media celor 12 luni anterioare, variatiile, amplitudinea este atenuata. In consecinta, observam ca rata medie anuala in aprilie nu este 2,4%, ci este pe undeva la 4,3%”, a spus Isarescu.

El a aratat ca rata medie anuala a inflatiei va ramane in jur de 3%.

In luna martie, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/statistic-ne-merge-bine-inflatia-minim-istoric-dar-de-ce-cresc-preturile-la-supermarket-75546/]inflatia a atins un nou minim istoric, de 2,4%[/url], potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Preturile de consum s-au majorat in martie cu 0,4% fata de februarie.

Pentru luna aprilie, datele oficiale vor fi anuntate vineri, de INS.