- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: La \”Prima Casa\”, statul va acorda imediat garantie, in caz de neplata

28 May, 14:08 • Redactia DailyBusiness
Mugur Isarescu (foto), guvernatorul BNR, i-a asigurat, joi, pe reprezentantii bancilor comerciale interesati de programul guvernamental "Prima Casa" ca garantia statului va fi acordata imediat in caz de neplata a ratelor aferente creditului contractat, fara ca bancile sa fie obligate sa execute garantia.
Isarescu: La \Prima Casa\, statul va acorda imediat garantie, in caz de neplata

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a participat la discutia dintre premierul Emil Boc si Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, si reprezentantii bancilor privind initiativa Guvernului de a garanta creditele contractate pentru achizitionarea primei locuinte, in limita sumei de 60.000 euro, informeaza Mediafax.

„Este o schema simpla, dumneavoastra sa aveti garantat faptul ca, in caz de neplata, garantia functioneaza imediat, nu trebuie sa executati garantia”, a spus Isarescu in discutia cu bancile.

„Garantia trebuie sa fie cea de la Fond, sa nu aveti garantie imobiliara, cu alte cuvinte. Si eu cred ca schema va pleca la drum foarte, foarte repede pe o formula din asta”, a adaugat seful BNR.

Obiectul de activitate al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM a fost extins de Guvern prin ordonanta de urgenta, astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor, pentru programul „Prima Casa”.

Gheorghe Pogea a precizat la randul sau ca se urmareste minimizarea costurilor efective penteru persoanele care vor contracta credite destinate achizitiei de locuinte si inceperea imediata a programului, atat pentru a rezolva o problema sociala, cat si pentru a relansa piata imobiliara si sectorul de constructii.

La discutia de la Guvern au participat reprezentanti ai BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank si BCR.

Guvernul a anuntat, in urma cu o saptamana, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.