FINANTE-BANCI

Lazea: Cota unica din punct de vedere macroeconomic a fost un mare minus

10 iunie 2013, ora 16:45 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Monede-12-mare.jpg
Cota unica a avut efecte benefice din punct de vedere microeconomic, dar macroeconomic a fost un mare minus, cel putin pentru ca a fost o masura prociclica, a declarat luni Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

ôCred ca una din erorile fundamentale ale elitelor romanesti in tot parcursul istoriei moderne a fost ideea ca soarta celor multi si nevoiasi este irelevanta pentru dezvoltarea economica. Cu alte cuvinte ca se poate dezvolta Romania chiar daca talpa tarii o duce prost. Ce vedem in capitalismul romanesc post 1989 nu aduce nimic nou sub soare. Faptul ca inegalitatea a crescut asa cum se arata in lucrare si ca, in 2009, coeficientul Gini a ajuns la 30,6%, o cifra inca nu extrem de mare, dar mult mai mare decat a Slovaciei, Sloveniei sau a altor tari din zona nu vine decat sa ilustreze acest lucruö, a declarat Valentin Lazea, precizand ca vorbeste in nume personal.

El a exemplificat acest dispret sau dezinteres al elitelor pentru 'talpa tarii' prin patru politici care nu au tinut cont deloc dupa 1990 de ceea ce intampla pentru 'talpa tarii'.

ôUn prim exemplu eliminarea repartitiilor obligatorii la tara a profesorilor si medicilor. Era clar din secunda doi ca daca nu faci o anumita forma de a trimite la tara profesori si medici, tara in 20-30 de ani se va depopula, ma refer la provincia, satul romanesc, lucru pe care il vedem si care nu ar trebui sa mire pe nimeniö, a spus Valentin Lazea.Al doilea exemplu oferit de Lazea este cel al pensiilor ocupationale, sistem care prinsese avant la sfarsitul anilor 90, prin care o serie de categorii profesionale au dorit sa isi faca sistemul lor de pensii, 'necontribuind la oala comuna' . Potrivit sursei citate, acum s-a mai domolit aceasta moda, 'dar nu denota decat acelasi dispret, dezinteres fata de soarta comuna'.

ôAl treilea exemplu este taxarea cu cota unica, care desi fara doar si poate microeconomic a fost un plus, impozitarea cu cota unica a servit intreprinderilor, din punct de vedere macroeconomic a fost un mare minus, cel putin pentru ca a fost o masura prociclica si a adagat gaz pe foc in perioada in care economia si asa era in fierbere si de ce sa nu o spunem si social a fost un mare minus. Daca punem in balanta plusul microeconomic cu minusurile macroeconomic si minusul social obtinem un minusö, a spus Lazea.

Al patrulea exemplu oferit de acesta este cel al neglijarii dezvoltarii cailor ferate, economistul-sef al bancii centrale declarand ca populatia nu mai calatoreste cu trenul si atunci 95% din resurse se duc catre autostrazi si 5% duc spre CFR.

Valentin Lazea a declarat de asemenea ca si 'talpa tarii' a fost la randul sau interesata de rente atunci cand s-a putut.

ôDar si talpa tarii cauta rente si raspunsul politicilor la aceasta nepasare a fost prin politici populiste si va dau trei exemple. Pretul scazut al utilitatilor, al energiei electrice si gazelor pentru toata lumea, si pentru cei care isi pot permite sa plateasca si pentru...deci salvam saracii cu un pret mic la gaze pentru toata lumea. Reduce cu ceva decalajul dintre bogati si saraci aceasta politica? Cu o politica populista nu am rezolvat problema, ba chiar am o risipa de resurseö, a declarat Lazea, citat de Agerpres.

Un alt exemplu oferit in acest sens este cel al alocatiilor pentru copii pentru toate familiile si pentru cei care isi pot permite si pentru cei care nu isi pot permite si care este o risipa de resurse care nu reduce decalajul. Al treilea exemplu este cel al abonamentelor gratuite pe caile ferate pentru toti pensionarii, si pentru aceia care nu circula sau care isi pot permite sa plateasca.

Romania a adoptat cota unica de impozitare de 16% in 2005.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 27 Octombrie 2021, 01:19
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter