FINANTE-BANCI

Leul, mai convenabil decat euro: Cum au evoluat dobanzile la credite in primele 8 luni

19 septembrie 2014, ora 14:59 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
leu.jpg
Dobanzile la creditele in lei sunt mai avantajoase decat la cele in euro, releva o analiza privind evolutia dobanzilor in primele opt luni ale anului.

Chiar daca in lunile de vara produsele bancare nu cunosc modificari semnificative, acest lucru nu inseamna ca dobanzile anuale efective medii pentru creditele acordate persoanelor fizice sau dobanzile compuse pentru depozitele populatiei nu au suferit modificari in cursul anului, releva analiza realizata de A.N.P.C.P.P.S. Romania - InfoCons si FinZoom.

Daca dobanzile pentru depozite ne-au obisnuit deja cu scaderi sustinute, este important sa punctam scaderile dobanzilor anuale efective medii practicate de banci pentru credite, in special pentru cele in moneda nationala, care, incepand din acest an au devenit comparabile daca nu chiar mai avantajoase decat cele in moneda europeana.

Astfel, pentru creditele ipotecare in lei, analistii FinZoom.ro au observat la finalul lunii august scaderi de 0,21 pp, ale dobanzii anuale efective medii comparativ cu finalul primei luni a anului in timp ce costul creditelor in euro garantate cu ipoteca s-a diminuat cu numai 0,05 pp.



In ceea ce priveste creditele de nevoi personale fara garantii, dobanzile pentru moneda nationala au inregistrat scaderi de peste 1 pp in timp ce costurile creditelor in euro au cunoscut o usoara crestere, de peste jumatate de punct procentual.

In cele ce urmeaza Analistii FinZoom.ro va prezinta in cifre modul in care s-au reflectat aceste modificari in cuprinsul Index-urilor DAE FinZoom.ro si implicit in piata de creditare/economisire din Romania.

Index-urile DAE FinZoom.ro se calculeaza pentru toate bancile care au produse ce corespund criteriilor de cautare pe fiecare categorie (suma, garantii, perioada etc.) in functie de cota de piata astfel: se ia in considerare DAE pentru cel mai bun produs al categoriei oferit de fiecare institutie. Valorile DAE sunt ponderate cu valoarea cotei de piata a fiecarei banci.

In cazul depozitelor se ia in calcul valoarea DAE (dobanda compusa), utilizandu-se aceeasi metoda de calcul ca si in cazul produselor de creditare.


PRODUSE Moneda Index DAE Ian. 2014 Index DAE Aug. 2014 Evolutie
Credite Ipotecare / Imobiliare RON 6,11% 5,90% -0,21
EUR 6,66% 6,61% -0,05
Credite de Nevoi Personale cu Ipoteca RON 7,93% 7,62% -0,31
EUR 8,23% 8,16% -0,07
Credite de Nevoi Personale fara Garantii RON 14,10% 12,94% -1,16
EUR 14,72% 15,20% +0,48
Depozite RON 3,80% 2,87% -1,16
EUR 1,88% 1,53% -0,35
USD 1,31% 1,17% -0,14

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Miercuri, 20 Iunie 2018, 00:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter