- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul slab musca rau. Guvernul pierde in inflatie ce castiga din accize

03 Oct, 00:07 • razvan.codorean
Scaderea puternica a leului din ultima perioada ascunde, dincolo de placa binecunoscuta cu “sentimentul investitorilor”, interesele vadite ale Guvernului Boc. In fiecare an, in preajma datei de 1 octombrie, leul se depreciaza brusc pentru ca statul sa castige mai multi bani din accize. O simpla coincidenta?
Leul slab musca rau. Guvernul pierde in inflatie ce castiga din accize

Potrivit articolului 218 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, accizele la carburanti, energie electrica, gaze, alcool sau tigari se calculeaza pe baza cursului de schimb valutar din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Anul acesta, cursul pentru accize va fi cel publicat, astfel, de Banca Centrala Europeana pe 3 octombrie. Cursul va fi
afisat [url=http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html
]aici[/url] dupa
ora 15.

Cu alte cuvinte, cu cat leul este mai slab, cu atat acciza este mai mare, deci statul incaseaza mai multi bani. Acesta este si motivul pentru care, de cateva zile incoace, leul bate recorduri negative, unul dupa altul. Vineri, euro [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/leul-scapat-de-sub-control-cursul-bnr-tot-mai-aproape-de-maximul-istoric-68849/]a fost cotat de Banca Nationala la 4,3533 lei[/url], cel mai slab nivel pentru leu din ultimele 15 luni. BCE a afisat un curs de 4,3575 lei/euro, cu 2,15% mai mare fata de cel de anul trecut (4,2655 lei/euro).

Daca se mentin tendintele de pe piata interbancara, luni vom avea un nou record negativ. Iar oficialii de la Ministerul Finantelor, in loc sa se ingrijoreze, probabil vor rasufla usurati. Incapabili sa stranga mai multi bani de la contribuabili, sa scoata la lumina economia subterana, vor incerca sa incaseze cu cateva procente mai mult decat anul trecut, numai din artificiul de curs valutar.

Asta inseamna ca, daca luni vom avea un curs la BCE de 4,35 de lei pentru un euro, de pilda, tigarile, benzina, energia electrica se vor scumpi cu cel putin 2% incepand de la 1 ianuarie 2012.

[b]Joaca de-a cursul dauneaza grav sanatatii economiei[/b]

Daca v-ati fi uitat in presa ultimilor zile ati fi observat faptul ca, in afara de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, nicio autoritate nu a scos un cuvant despre deprecierea leului la minimul anului 2011. Nici premierul Emil Boc, nici presedintele Traian Basescu, nici ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Vasilescu ne-a povestit faptul ca avem de-a face exclusiv cu impactul deprecierii sentimentelor investitorilor privind soliditatea economiei.

Joi, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa ne-a spus ca [url=http://www.realitatea.net/viceguvernatorul-bnr-leul-este-printre-cele-mai-stabile-monede-din-regiune_875057.html]leul este printre cele mai stabile monede din regiune[/url].

„Cred ca este vorba despre un fenomen (deprecierea monedelor – n.r) pe care îl vedem în toate tarile emergente, din cauza temerilor investitorilor internationali si a aversiunii crescute a acestora fata de risc, cu o fuga catre plasamente mai sigure in alte valute, inclusiv in dolari sau in alte monede cum ar fi francul elvetian. Aceasta afecteaza alte tari într-o maniera mult mai dramatica decat in cazul Romaniei. Zlotul polonez s-a depreciat cu peste 10%, forintul cu circa 7%, iar leul a inregistrat de la inceputul anului o depreciere de 3%, poate sa fie mai putin”, a spus Popa.

Sa pornim de la premiza ca statul nu a influentat cursul pentru a castiga mai multi bani din accize anul viitor. Se naste insa o alta intrebare. Va interveni luni BNR in piata pentru a apara cursul? Pentru ca altfel devine foarte clar ca preturile vor creste anul viitor, iar tinta de inflatie, atat de importanta pentru guvernatorul Isarescu ar fi data, din start, peste cap.

Cei mai multi analisti cred ca nu vom vedea BNR in piata. Guvernatorul Mugur Isarescu va lasa un curs liber, pe de o parte, pentru a da o gura de oxigen Guvernului, prin cresterea automata a sumelor din accize, iar pe de alta parte, nu va cheltui bani de aiurea pentru a da la moara speculantilor.

Astfel, daca luni, BCE va anunta un curs pe peste 4,35 lei, cel putin jumatate din aceasta tinta de inflatie pentru anul viitor, de 3%, va fi din start amenintata doar din cursul pentru accize si taxe.

Iar cresterea accizelor la carburanti in principal va atrage, dupa sine, un lant de scumpiri in economie, tavalugul scumpirilor urmand sa dea inca un “upercut” economiei, aflata si asa „in perfuzii”. 2012 va aduce, dincolo de aceste scumpiri din condei, si liberalizarea preturilor administrate, in special la gaze pentru populatie. Pentru firme, preturile au crescut deja, de la 1 octombrie, cu 8%. Efectele le vom vedea in inflatie.

Astfel, ce va castiga prin scumpirea accizelor, statul va plati probabil de cateva ori mai mult prin inflatie. Si asta in anul electoral 2012. Ce va face Guvernul Boc in aceasta situatie? Va spera la o minune, cel mai probabil din “conturile” acordului preventiv cu FMI.