- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ministrii de Finante din UE au aprobat principiile unui mecanism de ajutorare a tarilor care intra in incapacitate de plata

29 Nov, 11:44 • Redactia DailyBusiness
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana (UE) au aprobat principiile unui sistem permanent pentru rezolvarea crizelor din Europa, denumit Mecanismul European de Stabilitate, in care investitorii ar putea contribui gradual la acoperirea costurilor unei eventuale intrari in incapacitate de plata, potrivit Mediafax.
Ministrii de Finante din UE au aprobat principiile unui mecanism de ajutorare a tarilor care intra in incapacitate de plata

Mecanismul se bazeaza pe propunerile Germaniei si Frantei, iar prin el detinatorii de obligatiuni si alte astfel de titluri de valoare ar putea fi determinati, din 2013, sa imparta povara restructurarii datoriilor suverane ale unui stat din zona euro, a declarat comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.

Participarea investitorilor la restructurarea datoriilor nu va face obiectul unor proceduri automate, ci va urma unei evaluari de la caz la caz, a precizat el.

Fondul Monetar International (FMI) favorizeaza o practica numita „Clauza actiunii colective” (Collective Action Clause – n.r.) in cazul obligatiunilor suverane, care permite majoritatii unor detinatori de titluri sa impuna restructurarea datoriilor altora. Aceasta procedura se va aplica obligatiunilor suverane din zona euro incepand cu 2013, a spus Rehn.

Ministrii de Finante au aprobat, de asemenea, un program de salvare de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda. Asistenta financiara externa va ajuta Dublinul sa acopere datoriile bancilor si deficitul bugetar urias. Circa 35 de miliarde de euro vor fi utilizate pentru restructurarea institutiilor de credit. Irlanda va contribui cu 17,5 miliarde de euro din rezervele de lichiditati si fondurile sale de pensii la salvarea bancilor.

Participarea FMI se ridica la 22,5 miliarde de euro. Dobanda finala a imprumuturilor primite de Irlanda va fi stabilita in aceasta saptamana, si se va situa probabil la 6%, a afirmat Rehn. Scadenta medie a creditelor este de 7 ani si jumatate.

Irlandei i s-a majorat, totodata, cu un an, pana in 2015, termenul in care trebuie sa aduca deficitul la limita tolerata de UE, de 3% din Produsul Intern Brut.