FINANTE-BANCI

Moody's taie si spanzura: Statelor din zona euro, la rand la retrogradari

09 iunie 2012, ora 15:07, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
eurooo.jpg
Evolutia situatiei din Grecia si Spania ar putea determina Moody's sa scada ratingul mai multor state din zona euro, inclusiv a celor ce beneficiaza de nota maxima "Aaa", precum Franta sau Germania, a prevenit agentia de rating financiar vineri.
"Recentele evolutii din Spania si Grecia ar putea determina masuri asupra notelor mai multor state din zona euro", a declarat Moody's intr-un comunicat.

In special, o iesire a Greciei din zona euro ar putea pune presiuni suplimentare asupra ratingurilor statelor din regiune, continua agentia. Aceasta s-ar traduce in pierderi substantiale pentru investitorii si titlurile grecesti atat direct din cauza conversiei din euro in moneda locala, cat si indirect din cauza puternicelor perturbari macroeconomice care ar urma, apreciaza Moody's, citata de Mediafax.

Riscul unei iesiri a Greciei din zona euro ameninta mai ales ratingurile de credit pentru Cipru (Ba1, perspectiva negativa), Portugalia (Ba3, perspectiva negativa), Irlanda (Ba1, perspectiva negativa), Italia (A3, perspectiva negativa) si Spania (A3, perspectiva negativa). Daca Grecia va iesi din zona euro, amenintand chiar supravietuirea monedei unice, Moody's "va examina toate ratingurile statelor din zona, inclusiv a celor cotate Aaa", ratingul cel mai mare, precum Germania si Franta.Celelalte state ale zonei euro care beneficiaza de ratingul maxim Aaa din partea Moody's sunt Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda. In schimb, conform Moody's, "problema bancara a Spaniei este in mare masura specifica si nu ar trebui sa reprezinte o sursa majora de contagiune catre alte state din zona euro, cu exceptia Italiei, care depinde de asemenea din ce in ce mai mult de Banca Centrala Europeana pentru finantarea bancilor sale".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 15 August 2020, 00:53
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter