- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nu vrem bani? De ce a absorbit Romania doar 6% din fondurile europene

15 Mar, 13:13 • adrian.mihaltianu
Gradul de absorbtie efectiva a fondurilor europene avea un nivel de doar 5,55% la finalul anului 2011 si de 6,3% in februarie 2012. De ce nu reuseste Romania sa atraga mai multe fonduri si cum remediem situatia? Vezi ce au raspuns specialistii din domeniu la aceste intrebari.
Nu vrem bani? De ce a absorbit Romania doar 6% din fondurile europene

In februarie, lucrurile s-au mai miscat, iar rata de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune a urcat usor [url=http://www.fonduri-ue.ro/upload/Anexa_1_29_februarie_2012_cu_plati_CE.pdf]la 6,3%[/url], dupa ce in luna ianuarie nu au fost atrasi bani. Cauzele pentru care rata de absorbtie a fondurilor structurale este foarte mica sunt multiple.

„Printe principalele deficiente ale mecanismului de functionare a fondurilor europene se regasesc: amanarea repetata a unor licitatii de proiecte; birocratia excesiva; timpul lung de analiza a cererilor de finantare; lipsa unui calendar clar pentru fiecare etapa de evaluare; timpul lung de plata a pre-finantarilor si a cererilor de rambursare; lipsa de motivare a personalului implicat in derularea fondurilor structurale; lipsa a documentelor si a procedurilor uniformizate pentru diferitele autoritatilor de management (AM)”, a subliniat Ramona Ivan, director executiv Directia Piete Financiare BCR.

[b]Lipsa experientei[/b]

„Anumite programe au fost gandite in asa maniera incat, la o analiza mai atenta, au iesit la iveala, de la bun inceput, riscurile de a nu putea fi accesate unele axe si linii ale programelor operationale. Fata de alte state, Romania si Bulgaria au handicapul de a nu avea experienta si sistemul institutional pregatit in absorbtia fondurilor”, a declarat Agoston Olti, administratorul OTP Consulting Romania.

[img=2750]Agoston Olti, OTP Consulting[/img]
„Asadar, pentru a intelege o eventuala absorbtie defectuoasa a fondurilor, trebuie avut in vedere faptul ca nu am avut experienta in elaborarea de programe si acest lucru se refelecta si in programele operationale”, a adaugat el.

[b]Evaluarea prelungita a proiectelor[/b]

Lucian Bode, ministrul Economiei, a declarat ca, in Romania, problemele principale la absorbtia fondurilor europene sunt legate de procedurile la achizitiile publice si perioada lunga de evaluare a proiectelor, care duc la intarzieri.

„Preocuparea Guvernului in perioada urmatoare va fi pentru eliminarea oricaror intarzieri si respectarea termenelor procedurale. Problemele sistemice din domeniu pot fi rezolvate cu determinare pentru ca avem oameni pregatiti, modele de eficienta, pe care trebuie doar sa le punem in aplicare”, a spus Bode.

[b]Birocratia[/b]

„Anumite segmente de accesare a fondurilor europene ar trebui debirocratizate. Cunoscand realitatea din zona noastra (Ungaria, Bulgaria), putem  afirma ca dosarele de finantare si cele de rambursare sunt cele mai voluminoase, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Aici sunt solicitate documentele cele mai multe si mai elaborate”, a precizat Agoston Olti.

Cristina Ana, avocat senior si coordonatorul Departamentului de Fonduri Structurale din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, a spus ca o problema este organizarea si functionarea sistemului de management al fondurilor europene. Felul in care acest sistem de management a fost gandit, felul in care au fost structurate autoritatile de management (AM) si procedurile existente.

„Aici se vorbeste despre birocratie excesiva, lipsa de personal calificat, proceduri stufoase care doar dau de lucru in plus sufocand lucratorii din AM-uri si care mai mult incurca decat ajuta, atat oamenii din sistem, cat si beneficiarii”, a subliniat ea.

[b]Alocarea nejudicioasa a fondurilor[/b]

[img=2751]Ramona Ivan, BCR[/img]
Ramona Ivan a precizat ca alocarea nejudicioasa a fondurilor europene este un alt aspect cu impact negativ asupra absorbtiei fondurilor europene in Romania. „Pentru unele masuri sau programe operationale nu exista proiecte depuse, sau sunt depuse intr-un numar si la valori foarte mici. In schimb, pentru alte masuri fondurile pentru intreaga perioada 2007-2013 au fost epuizate, desi exista in continuare cereri ce nu pot fi onorate”.

[b]Nivelul de pregatire si de informare[/b]

„O pregatire insuficienta a aplicantilor de fonduri structurale si a multor consultanti este un alt fenomen care se traduce prin cereri de finantare cu deficiente de intocmire, bugete si proiecte dimesionate neralist, dar si prin implementari defectuoase de proiecte”, a declarat reprezentantul BCR.

Ramona Ivan a adaugat ca necesitatea unor experti foarte bine pregatiti in cadrul Autoritatilor de Mangement si Organismelor Intermediare poate avea un impact pozitiv asupra cresterii vitezei si calitatii evaluarilor cererilor de finantare, a cererilor de rambursare si a documentelor justificative aferente.

[b]”Designul” programelor operationale[/b]

Cristina Ana a precizat ca una dintre cauzele ratei mici de absorbtie este „designul” programelor operationale, tematica lor si strategiile luate in considerare la elaborarea programelor operationale, sau lipsa acestora.

„Romania a spus ‘da’ la toata oferta facuta de Bruxelles, insa exact aceasta lipsa de selectivitate in imbratisarea ofertei europene ne-a impiedicat sa aratam ca avem prioritati si le rezolvam punctual si eficient (spre exemplu, ca in acest exercitiu bugetar 2007-2013 vrem sa ne axam prioritar pe infrastructura de transport si mediu, iar din 2014 o sa avem alte doua prioritati majore, dupa ce le vom fi rezolvat pe primele). Rezultatul este ca acum totul pare a fi devenit o prioritate, si ne este greu sa iesim la liman”, a adaugat ea.

[b]Cum remediem aceste probleme?[/b]

[img=2759]Cristina Ana, Tuca Zbarcea si Asociatii[/img]
„In general, in fiecare program este necesar sa existe un proces de revizuire a procedurilor si de imbunatatire a acestora asa incat sa creasca absorbtia fondurilor europene si sa se eficientizeze modul de cheltuire a banilor. Multe dintre serviciile pe care le fac autoritatile de management (AM) sunt deja externalizate, poate trebuie externalizate mai mult”, a spus Cristina Ana, avocat in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii

De aceeasi parere este si Ramona Ivan, oficialul BCR.

Cristina Ana a adaugat ca Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) are atributul de coordonare orizontala si mai poate stimula anumite sectoare.

MAEur a lansat de curand doua proiecte de asistenta tehnica menite unul sa depisteze problemele existente si sa propuna solutii de remediere si revizuire a procedurilor, de imbunatatire a acestora, astfel incat sa creasca rata de absorbtie si sa imbunatateasca modul de cheltuire a banilor, iar celalalt se refera la procesul de pregatire a viitorului exercitiu de fonduri structurale 2014-2020. 

La randul sau, Agoston Olti, administratorul OTP Consulting, a spus ca problemele se pot remedia prin simplificarea ghidurilor si prin masuri de imbunatatire a sistemului institutional de gestionare, prin realocare de resurse si prin utilizarea fondurilor de asistenta tehnica, pe care fiecare autoritate de management le are la indemana. In paralel, masuri de realocare de fonduri in zone unde este un interes crescut din partea solicitantilor, ar fi binevenite.

„In zona companiilor, ar fi utile masuri prin care colaborarea dintre autoritati si banci sa devina si mai stransa. Astfel, ar fi eliminat riscul ca anumite companii care au proiecte nebancabile si nici nu au asigurate instrumentele financiare necesare derularii cu succes a proiectului, sa aplice pentru finantari”, a adaugat Agoston Olti.

Ramona Ivan a mentionat ca remedierea problemelor legate de insuficienta atragere de fonduri europene poate fi poate facuta prin actiuni si masuri legate de perfectionarea mecanismului de functionare a finantarilor din fonduri structurale, realocare a fondurilor neutilizate, de utilizarea fondurilor alocate pentru asistenta tehnica in vederea instruirii pe domeniul fondurilor europene a personalului existent la nivelul autoritatilor publice.

Romania beneficiaza in perioada 2007-2013 de fonduri europene de [b]19,213 miliarde de euro[/b].

Noul
Guvern isi propune un grad de absorbtie a fondurilor europene de 20% la finele
lui 2012, prin atragerea a 6 miliarde de euro.