FINANTE-BANCI, CARIERE

O noua meserie a aparut in Romania. Salariul de inceput: 1.000 de euro

21 noiembrie 2014, ora 00:06, autor(i): DailyBusiness.ro   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
elena.jpg
Izvorata din haosul generat de criza, aceasta noua profesie ce si-a facut loc si pe piata muncii din Romania are rolul de a pune ordine in finantele companiilor si de a oferi predictibilitate. Despre profilul si atributiile controllerului financiar, DailyBusiness.ro a stat de vorba cu Elena Meier, director Controller Institut Romania si partener Contrast Management Consulting Romania.

DailyBusiness.ro: Ce face mai exact un controller?
Elena Meier: Controllerii pot fi priviti ca fiind “constiinta financiara a companiei”, in sensul in care acestia acorda suport pentru toate nivelurile de management si asistenta in fiecare etapa a procesului decizional, prin control, coordonare si consultanta. Un controller coordoneaza si participa la stabilirea obiectivelor companiei, monitorizand ulterior si atingerea acestora. Prin controlling se realizeaza transparenta financiara in cadrul companiei, unul dintre cele mai importante roluri ale controllerului fiind acela de consultant intern pentru management. 

Controllerul este de exemplu responsabil pentru coordonarea procesului de planificare si bugetare la nivelul companiei, in cadrul caruia se stabilesc obiective financiare si non-financiare pentru fiecare departament. Tot el este acela care intocmeste rapoartele pentru management, pentru a asigura transparenta cu privire la realizarea obiectivelor propuse.

Atunci cand apar modificari in mediul de afaceri al companiei, controllerul are un rol cheie, pregatind diverse scenarii posibile de raspuns la aceste situatii neprevazute, pe care le propune managementului, astfel incat acesta sa poata lua decizii cat mai bune si documentate, si la momentul oportun. In rolul sau cel mai cuprinzator, controllerul este un „business partner” (partener in afaceri) pentru managementul de linie.

Un exemplu specific – cu care ne confruntam in Romania cel mai adesea este cresterea preturilor la furnizor, care uneori se poate manifesta brusc pentru anumite categorii de produse sau servicii. In aceasta situatie, controllerul dispune de urmatoarele linii de interventie: propune strategii de renegociere si obiective noi pentru departamentele de achizitii in ceea ce priveste formularea contractelor. De asemenea, controllerul este cel care analizeaza impactul asupra bugetului companiei si realizeaza actualizari ale planurilor sub forma de prognoze (forecasts), dezvolta analize de senzitivitate, de exemplu, cu privire la evolutia necesara a veniturilor de realizat pentru compensarea acestei pierderi sau ce ajustari bugetare se impun astfel incat compania sa nu rateze obiectivele sau, in cazuri mai grave, sa ajunga la pierderi semnificative sau colaps.

Cel mai adesea, cand se vorbeste despre controlling si controlleri, este folosita analogia cu un cercetas sau navigator: daca privim compania ca pe o nava cu un capitan, controllerul este acela care ii arata capitanului navei oportunitatile, riscurile si il ajuta sa aduca nava la destinatie, rapid si cu bine. Controllingul are loc atunci cand managerii si controllerii coopereaza, in analogia noastra, cand capitanul si navigatorul isi exercita atributiile de o maniera colaborativa.

DB:Care ar putea fi principalele avantaje ale unei companii de pe urma angajarii unui astfel de specialist (mentionati va rog 3-5 astfel de avantaje).EM: Unul dintre cele mai importante beneficii in angajarea unui controller este asigurarea unei functii suport pentru conducerea companiei. Prin intermediul acestei functii, managementul este informat mereu la timp cu privire la aspectele relevante din activitatea companiei si astfel poate lua decizii in cunostinta de cauza. Controllerul ajuta managementul in toate procesele, furnizand date si informatii cheie atat despre companie, cat si din piata.

De asemenea, prin angajarea unui controller si implementarea unui sistem de controlling, se creeaza premisele pentru asigurarea transparentei financiare la nivelul companiei. De ce avem nevoie de transparenta financiara? Pentru evaluarea, aproape in timp real, a deciziilor si proceselor care aduc sau, dimpotriva, irosesc resurse financiare si valoare.

Un alt avantaj il constitutie pregatirea companiei pentru viitor, prin prognozele, planurile si scenariile pregatite de controlleri. intr-un context economic atat de volatil, a fi pregatit si a avea timp pentru a reactiona devine esential, indiferent de marimea companiei. Prin capacitatea de prognozare, functia de controller reuseste sa “cumpere timp” pentru companie.

Nu in ultimul rand, in rolul sau cel mai cuprinzator, controllerul actioneaza ca un “business partner” (un partener in afaceri) al “line managementului”, care face un “challenge” obiectiv business-ului atat la stabilirea, cat si la implementarea obiectivelor si masurilor propuse.

DB: Dar asupra economiei in general? Ar scadea numarul de insolvente? Ce efecte ar putea avea cresterea numarului de astfel de specialisti in general?

EM: Avantajele angajarii unui controller in organizatie se pot reflecta indirect si in economia generala, prin faptul ca firmele devin mai competitive si mai eficiente. Intr-o mediu aflat intr-o continua transformare, companiile, ca sisteme complexe, necesita, invederea conducerii, un know-how special, informatii si tenacitate in urmarirea, monitorizarea obiectivelor stabilite.

Pentru aceasta, exista controllerii. Fara ei, activitatea de conducere a companiei este incompleta. 

Astfel, printr-o planificare corecta si un control constant, organizatiile stabilesc obiective realiste si strategii adaptate, fara a consuma inutil resurse si fara a risca investitii neprofitabile. Prezenta unor companii solide, sanatoase, care isi ating obiectivele nu poate decat sa influentele in bine economia in ansamblu.

DB:In ce costa utilitatea unui controller? Ati putea prezenta un top 3 nereguli sesizate?

DM: Controllerii sunt in permanenta conectati cu organizatia, cu toate procesele acesteia, dar si cu evolutia pietei, astfel incat pot furniza informatii esentiale managementului. Luam un exemplu – compania doreste sa se extinda pe o noua piata. Controllerul analizeaza oportunitatile si riscurile de pe piata respectiva, elaboreaza un business case pentru a prezenta costurile, beneficiile precum si recomandari cu privire la aceasta initiativa strategica. Ulterior, in cazul in care planul este aprobat de management, monitorizeaza implementarea acestui plan.

De asemenea, prin intermediul proceselor de coordonare si raportare, controllerii pot detecta deviatii sau abateri la nivelul anumitor divizii, al anumitor initiative si impactul consolidat al acestora la nivelul companiei. De exemplu, daca exista deviatii de buget (costuri) peste limitele planificate, daca anumiti responsabili de departament incearca sa creeze bugete ascunse, sau daca nivelul de productie stabilit risca sa nu fie realizat in lipsa unor masuri aditionale celor considerate in planul initial.

DB: Care este profilul controllerului?

EM:
In Romania, controllerii certificati sunt persoane cu studii superioare, nu neaparat economice (conform incadrarii acestei ocupatii in Clasificarea Ocupatiilor), cu un simt analitic si o capacitate de actiune foarte dezvoltate, inovatori, cu o foarte buna cunoastere a industriilor/companiilor in care activeaza dar si cu o deschidere permanenta spre a invata lucruri noi.

Mai mult, avand rolul de consultant intern si colaborand permanent cu managerii companiilor, controllerii trebuie sa detina abilitati bune de comunicare si relationare, un simt auto-critic dezvoltat si sa fie rezistenti la stres.
In functie de experienta, controllerii se regasesc pe niveluri diferite de senioritate (de la junior controller, controller, team leader si pana la manager al dept. de controlling).

Ce competente anume ii sunt preponderent necesare unei controller depinde, in practica, mai ales de industrie, de marimea si nivelul de dezvoltare al companiei, de cultura companiei si de nivelul de dezvoltare a controllingului in compania respectiva.

DB: De ce ar fi romanii atrasi de aceasta ocupatie? Cum sunt platiti cei din domeniu?

EM: Romanii incep sa fie din ce in ce mai atrasi de aceasta ocupatie. Observam asta din numarul de cursanti si absolventi ai programului de specializare in aceasta ocupatie, sustinut in cadrul Controller Institut Romania, acesta ajungand la aproximativ 50 controlleri acreditati.

Printre principalele motive care ii atrag la acest domeniu se numara pozitia privilegiata in cadrul organizatiei (de obicei controllerii raspund ierarhic direct CFO-ului sau chiar CEO-ului in companiile mai mici), accesul la informatii cheie, la decizii si colaborarea permanenta cu managementul companiilor.

Aceasta expunere directa la pozitiile de management le favorizeaza controllerilor perspectivele profesionale, facilitandu-le accesul la pozitii de management. Se intampla frecvent ca din pozitia de controller sa se promoveze la cea de CFO, line manager pe un anumit segment de business sau chiar CEO.

Bineinteles ca si salariul joaca un rol important aici, intrucat un controller junior (entry level) in Bucuresti poate incepe cu un salariu de 800-1000 euro, cu 50%-60% mai mult decat, de exemplu, un contabil incepator.

DB: Ce trebuie sa faca o persoana pentru a ajunge controller?

EM: Pentru a fi controller, printre principalele cerinte legale (in Romania, cel putin) se numara studiile superioare (nu neaparat in domeniul economic). Cu toate acestea insa, controllerul trebuie sa detina o intelegere de ansamblu a economiei intreprinderii si cunostinte specifice de contabilitate de gestiune si contabilitate financiara, planificare si bugetare, calcul investitional, sisteme informationale (e.g. ERP).

Dincolo de acestea, un controller trebuie sa fie in permanenta conectat la specificul pietei si industriei in care activeaza si la evolutia acestora. Alte calificari in domeniu ajuta, spre exemplu cursurile de controlling acreditate de diverse institutii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Marius Maxim a spus:
22/11/2014 20:46
Consider ca un adevărat controller trebuie să fie un generalist cu studii și experiență la vârf în administrarea afacerilor, nicidecum un contabil de carieră, tocmai pentru a-și putea îndeplini menirea descrisă destul de corect în articol. Nu controllerul avansează către CFO ci, mai degrabă, invers și n-ar trebui să fie nicidecum subordonat CFO ci direct CEO.

Opinia mea, probabil neîpărtășită de prea mulți practicieni, dar verificată în viața reală este că poziția descrisă aici este departe de a avea o eficacitate satisfăcătoare. Plasarea controllerului în departamentul financiar îl transformă pe acesta, în cel mai bun caz, într-un aghiotant al CFO, adică într-o persoană invizibilă.

Iar, ca salariu, ar trebui să fie la nivelul CFO.
 
Marius Gaitan a spus:
23/11/2014 15:43
Trebuie sa ne amintim rezultatele unui studiu sociologic finalizat nu demult, care arata ca, daca am lua in considerare primele zece meserii cele mai cautate din lume, 8 (opt) dintre acestea nu existau acum 2 ani !
Asta se intampla intr-o piata real-competitiva, in care perfirmanta organizationala este dictata de eficienta companiilor (dictata evident de viziunea strategica a top managementului si punerea in aplicare a acesteia).
Pe de alta parte, citind (cu interes) articolul tau, am constatat ca vorbesti despre "procese" (de business, evident) , apoi despre "companii - ca sisteme complexe" , despre " previziuni" , "prognoze, planuri si scenarii" , iar controlerul controllerul trebuie sa detina o intelegere de ansamblu a economiei intreprinderii si cunostinte specifice de contabilitate de gestiune si contabilitate financiara, planificare si bugetare, calcul investitional, sisteme informationale (e.g. ERP).
Nu am gasit mentionat nimic despre "Business Analysis - BA". Am revazut rapid articolul, cutand din nou ceva despre BA, dar fara succes.
Ma intreb : controlerul nu trebuie sa cunoasca si Analiza de Business ??? Nu trebuie sa aiba si cunostinte despre BPR ( Business Process Reengineering) ? deoarece Reingineria proceselor de business (proiectate si trasate de catre specialistii in Analiza de Business) asigura alinierea strategica a actiunilor organizationale la viziunea de management a top managementului (sau la o anumita cerinta "tinta" de piata).
Recunosc faptul ca, intre "contabilitate" si "management financiar" , controlerul este foarte aproape de managementul financiar. Un ERP poate fi o "arma" destul de buna pentru cineva care stie sa "traga" cu ea, dar existenta unor procese de business care sa asigure un "job description" clar si precis pentru echipa care trebuie sa asigure informatiile necesare pentru fixarea "inaltatorului" de la arma, pentru atingerea unei tinte (inclusiv competentele si abilitatile necesare) pot fi deasemeni elemente importante.
Ma intreb acum : unde ar trebui sa se situeze "Controlerul" intre cunostintele de "Economist", BA, BPR si Business Administration ?
 
Tina IUSCO a spus:
28/11/2014 03:05
am verificat partea de formare autorizata in Romania ca sa pot sa imi raspund intrebarilor voastre, este un program de 5000 de euro pt o ocupatie in nomenclator cod COR 121121, facut dupa programa acreditata international, fara acreditare nationala. Daca controller institut.ro ar initia realizarea standardului ocupational, cu un efort egal financiar cu o taxa de curs si un efort de timp demna de pionieri cum sunt, ar putea raspunde intrebarilor specifice care se nasc chiar si dupa un articol atat de bine lucrat, cu intrebari si raspunsuri punctuale legate de competente si abilitat, cunostinte si situare in structura. succes la creat standardul ocupational! astfel, dupa o cercetare-analiza ocupationala, in circa in3 luni puteti raspunde intrebarilor lui Marius Maxim si Marius gaitan. cu ochii pe voi! succes, felicitari pentru activitate si articol.
 
Elena Meier a spus:
07/12/2014 12:52
Multumesc pentru comentarii! Standardul ocupational exista, l-am realizat in 2011, se regaseste pe site-ul ANC.

Intr-adevar, a fost un demers "de pionierat" care a durat mai bine de un an, care a inclus numeroase justificari pentru adaugarea acestei ocupatii, analiza ocupationala, realizarea standardului si apoi autorizarea programului controller certificat romania. Programul de training este prin urmare recunoscut national in baza standardului si international, urmand curricula Institutelor noastre de la Viena si Praga.
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Marti, 19 Iunie 2018, 14:51
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter