FINANTE-BANCI, TURISM

O treime dintre românii care își anulează vacanțele în străinătate nu își mai pot recupera banii

17 august 2016, ora 16:38   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
turisti.jpg
Peste o treime dintre românii care își cumpără vacanțe în străinătate nu își fac asigurare storno. Astfel, aceștia nu își mai pot recupera banii dacă nu mai pot merge în concediu din cauza unor probleme personale. De asemenea, 20% dintre români riscă să plătească taxe de spitalizare costisitoare în străinătate, pentru că nu își fac asigurare de sănătate înainte de a pleca în vacanță.

Turiștii au la dispoziție cinci grupe principale de asigurări: clasic, premium, winter sports, storno sau travel. În România, asigurările clasice de sănătate și cele storno sunt cele mai solicitate. Pe de altă parte, doar 65% dintre românii care merg în vacanțe în străinătate își fac asigurare storno, iar pentru asigurările de sănătate optează 80% dintre ei, potrivit Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România.  

Prețul asigurării storno pornește de la 42 lei pe pachet, în timp ce pentru o asigurare de sănătate, costul porneşte de la 32 lei. Tarifele sunt valabile pentru călătorii cuprinse între 1 și 4 zile, dar pot fi calculate și în funcție de valoarea pachetului turistic achiziționat.  

”Pachetul storno, deși îi protejează pe turiști de o multitudine de evenimente, atât în cazul anulării, cât și în cazul întreruperii călătoriei, nu este intens solicitat în țara noastră. Peste o treime dintre cei care își programează concediile peste hotare riscă să piardă banii de concediu, pentru că nu au asigurări storno, deși tarifele polițelor sunt infime în raport cu sumele asigurate. Aceste polițe le asigură returnarea banilor, în limita a 42.000 lei, dacă nu mai pot merge în concedii din cauza unor probleme personale. Procentul exact se calculează în funcție de situație, iar rezoluția survine ulterior, din partea asiguratorului”, declară Remus Vișan, Directorul General al Paravion.  Potrivit acestuia, pachetele sunt valabile dacă turiștii se îmbolnăvesc grav brusc, au reacţii adverse la vaccinuri prescrise sau sunt răniți într-un accident. Asigurarea storno este valabilă și atunci când intervine îmbolnăvirea gravă bruscă, vătămarea gravă bruscă sau decesul persoanei asigurate sau al unei rude apropiate, respectiv partenerul de viaţă.  

O asigurare storno acoperă returnarea banilor și în cazul înrăutăţirii grave bruște a unei suferinţe (boli cronice) a persoanei asigurate, dar și în cazul concedierii neaşteptate de către angajator, înaintarea acţiunii de divorţ de către partenerul de căsătorie al persoanei asigurate, nepromovarea unei clase terminale sau a bacalaureatului.

Sarcina este, de asemenea, un eveniment asigurat, dacă este constatată şi confirmată medical după încheierea asigurării.
 

O altă situație în care se poate folosi această asigurare este cea în care daunele elementare sau furturile prin spargere influenţează grav proprietatea persoanei asigurate, iar în urma acestor evenimente prezenţa persoanei asigurate este indispensabilă.  

La ce riscuri se expun turiștii care nu își fac asigurări de sănătate în concediu  

Conform datelor Paravion, pentru asigurările de sănătate optează doar 80% dintre românii care plecă în vacanțe în afara țării, iar restul riscă să plătească cheltuieli de spitalizare substanțiale, în caz de accident în timpul concediului. În funcție de complexitatea intervenției pentru care turistul este internat, precum și de țara în care acesta călătorește, costurile unei zile de spitalizare în străinătate pot oscila de la câteva sute de euro la peste 1.000 de euro.

„Noi le recomandăm tuturor turiştilor, indiferent de destinaţia aleasă, să îşi facă o asigurare de sănătate. Chiar şi cea basic este suficientă pentru a avea siguranţa că sunt protejaţi în caz de neprevăzut, cu atât mai mult cu cât este un produs extrem de accesibil ca preţ. Ar trebui să fie, pentru absolut toţi cei care călătoresc, un gest firesc, independent de gradul de pericol pe care îl prezintă sau nu destinaţia spre care se îndreaptă”, completează Directorul General al Paravion.  

Turiștii mai au la dispoziție și asigurările multitrip, pentru 365 zile, cu condiția ca o călătorie să nu aibă mai mult de 42 zile. De asemenea, pentru amatorii sporturilor de iarnă sunt disponibile pachetele winter sports, care acoperă și posibilele accidente ce survin în timpul practicării diferitelor sporturi de iarnă și intervențiile medicale necesare.  

În funcție de complexitatea pachetului selectat, classic sau premium, asigurarea acoperă situații diferite. Pachetul classic include costuri de spitalizare în caz de îmbolnăvire, asigurarea bagajelor de călătorie, în cazul pierderii sau deteriorării, asigurarea de accident şi cea de răspundere civilă privată.

  Pachetul premium acoperă o gamă largă de servicii, precum asigurarea bagajelor, protecția în cazul întreruperii călătoriei sau sosirii cu întârziere la destinația de vacanță, costurile de spitalizare, costurile suplimentare, cum sunt biletul de avion de întoarcere și costurile de transport pentru deplasarea unei rude în cazul unei spitalizări, asigurarea de accident şi cea de răspundere civilă privată.  
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Slavescu Camelia a spus:
18/08/2016 10:45
Cred ca mai corecta ar fi promovarea cardului european de sanatate. Pentru ca mai mult de 60% din turisti isi petrec vacantele doar prin Europa. Dar bineinteles ca in acest caz , agentiile nu ar mai incasa comision daca l-ar promova turistilor
 
emil a spus:
23/08/2016 15:43
doamna camelia, interesati-va, cardul european este valabil doar in unitatile sanitare de stat si pentru urgente medicale... nu te duci pe baza cardului la un stomatolog si iti faci dintii prin tari straine...
ia mergeti cu cardul european si un medic la hotel sa vedeti ce va raspunde... poate v-a piscat o albina sau aveti o indigestie... 50/100 euro cu chitanta si factura, bineinteles...
in alta ordine de idei, am avut o asigurare storno, fac circa 20 de calatorii pe an, imi fac mereu asigurari storno+sanatate prin cel mai mare asigurator ... si exact pe la inceputul lui august am patit-o... am lesinat pe otopeni, am pierdut biletele de avion si cazare si sa vezi cate documente si cate prbleme pt fabuloasa suma de 185 de euro pe care am pierdut-o.... (o parte din cazare am recuperat-o)
ce sa va mai ganditi sa cereti mii de euro pentru vre-o anulare a unei vacante exotice... :))...
declaratie de la medic cu ultimele 12 luni de examinari... fise medicale cautate prin spitale daca am fost la urgente pt o capusa... desi nu am avut daune in ultimele 20 de calatorii... fac totul ca sa te scoata vinovat ca tu stiai ca esti bolnav, suferi de absolut toate bolile si nu ar fi trebuit nici macar sa iesi din casa :))
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Luni, 23 Aprilie 2018, 18:23
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter