- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Oficialii Bancii Nationale: Preturile vor creste, leul si inflatia sunt in pericol

26 Jun, 16:24 • Redactia DailyBusiness
Oficialii Bancii Nationale estimeaza ca decizia Guvernului de a majora TVA-ul de la 19% la 24% va fi resimtita direct in buzunarele cetateanului. Preturile vor creste, iar leul risca sa se deprecieze.
Oficialii Bancii Nationale: Preturile vor creste, leul si inflatia sunt in pericol

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca majorareaTVA se va vedea automat in inflatie, care s-ar putea apropia in lunile urmatoare de 10%, intrucat furnizorii si distribuitorii vor transfera majorarea taxei direct in preturi.

„In Romania, furnizorii si distribuitorii transfera imediat TVA catre consumatori si nu accepta diminuarea marjelor de profit. TVA-ul e direct in buzunarele cetateanului”, a afirmat Croitoru.

La randul sau, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat ca
majorarea TVA va pune in pericol inflatia, ce va duce, teoretic, la deprecierea leului.

„Teoretic ar putea fi doua momente din punct de vedere al efectelor asupra inflatiei. In primul, scumpirea marfurilor cu 5% ar duce la o inflatie de 10%. Pe urma, al doilea moment ar putea determina majorarea inflatiei cu inca doua procente, din cauza panicii, lacomiei comerciantilor, etc”, a declarat Vasilescu, pentru Mediafax.

El a subliniat ca in practica nu este obligatoriu ca teoria sa fie urmata „mot-a-mot”.”Exista multe puncte care pot interveni pentru ca inflatia sa nu creasca ata de mult, dar nu este posibil sa nu creasca deloc”, a aratat Vasilescu.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, preturile de consum au inregistrat in mai o crestere lunara usoara de 0,15%, iar rata anuala a inflatiei a urcat de la 4,28% in aprilie la 4,42% la finele lunii mai, in pofida ieftinirii marfurilor alimentare pentru prima data dupa septembrie anul trecut.