- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Optimism de la FMI: Economia va scadea anul acesta cu 7% si va creste cu 1,3% in 2010

17 Dec, 11:33 • Redactia DailyBusiness
Contractia economica se va limita in acest an la 7%, iar PIB-ul va creste cu 1,3% in 2010, a declarat joi Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, revizuind astfel prognozele anterioare ale Fondului, respectiv o scadere de 7,5-8% pentru 2009 si un avans de 0,5% pentru anul viitor.
Optimism de la FMI: Economia va scadea anul acesta cu 7% si va creste cu 1,3% in 2010

„Prognoza macroeconomica a Romaniei pare mai buna decat la inceputul lunii noiembrie, datorita consolidarii cererii externe. Estimam acum ca, in acest an, scaderea economica va fi limitata la circa 7% (din PIB), iar cresterea va deveni pozitiva in 2010, la circa 1,3%”, a spus Franks, citat de Mediafax..

Romania are un acord de finantare externa de 20 de miliarde de euro coordonat de FMI, la care participa si Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii.

O echipa de tehnicieni a FMI si CE s-a aflat la Bucuresti pentru o vizita de trei zile care s-a incheiat miercuri. Expertii institutiilor internationale au discutat cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice despre proiectul de buget pe 2010.

Franks a aratat ca o misiune comuna a FMI, CE si BM ar putea vizita Romania in ianuarie, pentru concluzionarea celei de-a doua evaluari sub acordul stand-by, care conditioneaza deblocarea celei de-a treia transe din imprumut.

„In baza progreselor inregistrate pana acum, suntem optimisti ca echipa va putea transmite rapid evaluarea catre Boardul Executiv al FMI, pentru o sedinta care va avea loc pana la mijlocul lunii februarie. Daca Boardul ia o decizie favorabila, poate urma deblocarea fondurilor”, conchide Franks.