FINANTE-BANCI

Peste 700.000 de romani au restante la banci mai mari de o luna

30 octombrie 2013, ora 23:40 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bani-mana.jpg
Un numar de 715.705 romani au restante la banci mai mari de 30 de zile si exista 4,5 milioane de persoane fizice care au 7,5 milioane de credite, a declarat miercuri presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.

"Din datele oficiale ale BNR, astazi, 715.705 clienti persoane fizice au bancilor detin restante mai mari de 30 de zile, implicit cu o suma mult mai mica se afla in curs de executare", a precizat Danescu, la dezbaterea proiectului de lege privind insolventa persoanelor fizice.

In opinia oficialului ARB, o lege privind insolventa persoanelor fizice ar trebui sa aiba la baza o cercetare si acordul tuturor partilor implicate, BNR, Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor, Agentia Nationala pentru protectia consumatorului si ARB, fara sa fie influentata de presiuni de natura politica sau sa fie afectata disciplina financiara. "O astfel de initiativa ar putea fi preluata, aplicata si folosita prin lege impotriva legii", a afirmat Danescu.

El a spus ca numai in aparenta exista o presiune a creditorilor asupra debitorilor pentru plata ratelor restante si ca ar fi supusi unor masuri care nu le dau posibilitatea redresarii financiare sau restructurarii creditelor."Noi credem ca, dimpotriva, aceasta aparenta nu corespunde realitatii deoarece bancile si-au asigurat solutii de restructurare a creditelor, prin norme si reglementari, pentru a evita intrarea debitorilor in incapacitatea de plata si inceperea recuperarii creantelor prin proceduri judiciare", a sustinut Danescu.

Potrivit oficialilor ARB, 20% din volumul creditelor acordate de banci sunt restructurate, iar bancile incearca intotdeauna sa-si ajute clientii.

Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a spus ca Tribunalul Municipiului Bucuresti are 35.000 de dosare nou intrate privind falimentul persoanelor, dar pe rol sunt 68.000 dosare de faliment.

"Exista problema resurselor justitiei in ceea ce priveste solutionarea unor asemenea litigii. TMB are 35.000 de dosare nou intrate, dar pe rol sunt 68.000 de dosare de faliment. Procedurile sunt greoaie, trebuie gasita o modalitate mai flexibila de solutionare”, a afirmat Bordea, conform Agerpres.

El a mai spus ca trebuie ca magistratii care se ocupa cu aceste probleme sa fie specializati si a apreciat ca o solutie ar fi ca pe langa fiecare Curte de Apel sa existe un tribunal specializat in ceea ce priveste insolventa.

Mai multi deputati din comisia juridica au dezbatut initiativa legislativa privind falimentul persoanelor fizice, initiata de deputatul minoritatilor nationale Mircea Grosaru, stabilind ca acest proiect, impreuna cu alte doua initiative legislative pe aceasta tema depuse in 2010, sa fie discutate la pachet cu noul Cod al insolventei.

Grosaru a precizat ca in termen de 45 de zile de la decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea noului cod al insolventei, Parlamentul trebuie sa puna in acord articolele neconstitutionale. "Noi vom propune, si au fost de acord si ARB si CSM, ca acest proiect privind insolventa persoanelor fizice sa fie discutat ca parte componenta a Codului insolventei', a spus Grosaru.

Potrivit lui Grosaru, proiectul insolventei persoanelor fizice prevede ca atunci cand o persoana acumuleaza datorii mai mari de 10.000 de euro pe care nu le poate achita catre banci sau catre diverse persoane fizice sau juridice sa se declare in insolventa printr-o declaratie pe propria raspundere.

Citeste si: 
Gata cu recuperatorii: Bancile se lupta singure cu datornicii
 
Cati romani vor sa ia un credit de consum in urmatoarele 6 luni
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 25 Martie 2019, 22:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter