- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pilon II: CSSPP a autorizat prealabil fuziunea dintre Bancpost si Interamerican

12 Feb, 12:41 • Redactia DailyBusiness
Consiliul Comisiei de Supravegrere a Sistemului de Pensii Private (CSSPOP) a luat joi decizia privind autorizarea prealabila a fuziunii fondurilor de pensii obligatorii (Pilon II) administrare de Bancpost (fond absorbit) si Interamerican (fond absorbant).
Pilon II: CSSPP a autorizat prealabil fuziunea dintre Bancpost si Interamerican

Procesul de autorizare a fuziunii celor doua fonduri din Pilonul II cuprinde doua etape, prealabila si definitiva, potrivit prevederilor normei 14/2008, care stabileste reguli privind protectia participantilor in aceasta situatie.

Autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa o consultare a participantilor cu privire la noile conditii ale fondului absorbant, se arata in comunicatul CSSPP.

Administratorul fondului absorbit (Bancpost) va trimite participantilor, in scris, cu confirmare de primire, noile conditii ale prospectului fondului absorbant si ii va informa asupra posibilitatii de transfer fara penalitati, in decurs de 90 de zile calendaristice, in cazul in care acestia nu agreeaza noile conditii.

Astfel, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea, participantii care nu sunt de acord cu noile conditii ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati de transfer la un alt fond de pensii administrat privat.

Preluarea participantilor care nu s-au transferat de la fondul de pensii absorbit (Bancpost) la fondul de pensii absorbant (Interamerican), cat si preluarea activelor ramase dupa transferul participantilor la alte fonduri de pensii administrate privat se vor efectua dupa obtinerea autorizarii definitive a fuziunii, atunci cand va incepe derularea efectiva a operatiunii de fuziune a fondurilor de pensii administrate privat, potrivit CSSPP.

Arbitrul pensiilor a mentionat ca de la data comunicarii deciziei de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii, administratorului ii este interzisa incheierea de noi acte individuale de aderare la fondul de pensii absorbit.

Administratorii fondurilor care fuzioneaza trebuie sa faca public anuntul de fuziune a celor doua fonduri de pensii administrate privat prin publicarea acestuia in cel putin doua cotidiene de circulatie nationala si pe website-urile celor doi administratori.