- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Planul Obama de relansare economica a SUA costa 700 mld. dolari

24 Nov, 10:59 • Redactia DailyBusiness
Barack Obama (foto), presedintele ales al Statelor Unite ale Americii (SUA), si democratii din Congres pregatesc un plan de relansare a economiei, care ar putea sa se desfasoare timp de 2 ani si sa atinga suma de 700 mld. $ (555 mld. euro).
Planul Obama de relansare economica a SUA costa 700 mld. dolari

Daca acest proiect ar fi aprobat, ar fi unul dintre cele mai masive planuri de relansare in termeni financiari de la New Deal al lui Franklin Delano Roosevelt, din anii ’30, a scris Washington Post, citat de NewsIn.

Jon Corzine, guvernatorul statului New Jersey, consilier al lui Obama, si Lawrence Summers, economist la Harvard ales de noul presedinte pentru a conduce echipa sa economica de la Casa Alba, au vorbit amandoi de posibilitatea unor noi cheltuieli publice de 700 de miliarde de dolari, potrivit articolului.

Washington Post subliniaza ca Robert Reich, consilier al lui Obama si fost secretar al muncii in administratia Clinton, precum si senatorul democrat Charles Schumer au cerut de asemenea cheltuieli situate intre 500 si 700 de miliarde de dolari (400-555 miliarde euro) pentru relansarea economiei americane.

La conferinta de presa saptamanala, sustinuta sambata, Obama anuntase ca le-a cerut consilierilor sai economici sa pregateasca un plan de relansare capabil sa creeze 2,5 milioane de noi locuri de munca in urmatorii 2 ani.

Obama a declarat ca scopul sau este sa dea de lucru oamenilor reconstruind drumuri si poduri, modernizand scolile si incurajand energia eoliana, solara si automobilele care consuma putin.

Presedintele ales al SUA intentioneaza sa dezvolte energiile alternative, care ar putea, potrivit lui, sa elibereze tara de actuala dependenta de petrolul strain, si sa permita economiei americane sa ramana competitiva in anii urmatori.