FINANTE-BANCI

Producatorii de medicamente: Taxa clawback a ajuns la 20% din vanzarile de compensate. Nu o mai putem plati

06 februarie 2014, ora 17:06 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
pills.jpg
Producatorii de medicamente nu mai pot sustine singuri finantarea deficitului sistemului de sanatate, in conditiile in care taxa clawback pe trimestrul 4 al anului 2013 a inregistrat o crestere semnificativa, de 30% fata de celelalte trimestre ale anului.

Subfinantarea sistemului de sanatate ameninta sa impiedice accesul romanilor la tratamente farmaceutice noi, sa elimine de pe piata medicamentele cu pret accesibil si sa anuleze investitiile industriei in capacitate de productie si dezvoltare, spun reprezentantii producatorilor de medicamente.
 
Acestia cer Guvernului actualizarea bugetului de referinta la nivelul consumului real, introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, actualizarea imediata a listei medicamentelor compensate si distribuirea echitabila a poverii fiscale de-a lungul lantului de comercializare a medicamentelor .

Mai exact, ei cer autoritatilor revizuirea imediata a modului de finantare a deficitului in crestere al sistemului de sanatate in conditiile in care nivelul taxei clawback a ajuns la un nivel nesustenabil.

Pentru trimestrul 4 al anului 2013 taxa clawback a ajuns la un nivel de 20% din vanzarile medicamentelor compensate, ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 30% fata de celelalte trimestre. Aceasta crestere nu este sustinuta de evolutia pietei, se va mentine si chiar accelera in trimestrele urmatoare in conditiile in care bugetul de referinta pentru calculul taxei clawback este la nivelul consumului de medicamente din anul 2011.

„In fiecare an, producatorii de medicamente acopera intreaga diferenta intre bugetul alocat de stat pentru medicamente si consumul real generat de necesitatile de tratament ale pacientilor romani. Cu alte cuvinte, taxa clawback s-a transformat dintr-o masura de control a bugetului intr-o povara fiscala care a dus la crearea unui mediu de business lipsit de transparenta si predictibilitate. Povara este cu atat mai mare cu cat si lista de medicamente compensate si gratuite nu a mai fost actualizata de 6 ani, ceea ce inseamna un impact negativ economic si social puternic,” a declarat Calin Galaseanu, presedinte ARPIM.

,,Mentinerea acestei taxe, in forma actuala, poate avea consecinte economice si sociale grave, in primul rand pentru populatie, prin disparitia totala de pe piata a unor medicamente si prin imposibilitatea de a introduce medicamente noi, cat si pentru companiile producatoare de medicamente, care vor fi nevoite sa amane sau sa anuleze investitiile in capacitatile de productie locala,” a declarat Dragos Damian, presedinte APMGR.ARPIM si APMGR atrag atentia ca, in conditiile unui buget cu mult sub media europeana, asa cum este in prezent, si in conditiile actualizarii listei medicamentelor compensate, finantarea deficitului exclusiv de catre producatori, prin taxa clawback, este imposibila. In ultimii doi ani, acestia au finantat sistemul de sanatate cu 2,8 miliarde RON, iar situatia nu pare sa se schimbe, intrucat in anul 2014 s-au alocat aproximativ 6,6 miliarde lei, pe cand consumul se ridica la 8 miliarde de lei, fara a lua in calcul atat de necesara actualizare a listei de medicamente compensate.

In aceste conditii, producatorii de medicamente cer autoritatilor aplicarea concomitenta si imediata a urmatoarelor masuri:

1. Actualizarea nivelului de referinta pentru taxa clawback, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Pentru anul 2014, aceasta referinta trimestriala trebuie sa fie de cel putin 1,95 miliarde RON cu TVA sau 1,79 miliarde RON fara TVA.

2. Introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, de la 1 ianuarie 2014, bazat pe delimitarea medicamentelor in doua grupe. Contributia va fi redusa pentru anumite medicamente, formula de calcul avand la baza sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovator).

3. Actualizarea imediata a listei medicamentelor compensate cu noi molecule concomitent cu introducerea unor acorduri pret/volum pentru aceste medicamente, cu buget suplimentar. De asemenea, este importanta eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din valoarea contributiei clawback platite de producatori si identificarea unor masuri pentru distribuirea echitabila a poverii fiscale de-a lungul lantului de distributie a medicamentelor, incepand cu trimestrul 2 al anului 2014.

Nu in ultimul rand, adoptarea de catre autoritati impreuna cu producatorii de medicamente, precum si cu asociatiile de pacienti a unei Strategii Nationale care sa duca la cresterea progresiva a finantarii sistemului public de sanatate pentru a atinge nivelul mediu european in urmatorii 3 ani.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 17 Iulie 2019, 02:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter