- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Reactii dupa caderea guvernului: Leul in pericol, Bursa exulta

13 Oct, 15:40 • Redactia DailyBusiness
Leul s-a depreciat imediat dupa anuntul caderii guvernului Boc, fiind retinut sub pragul de 4,3 lei/euro doar de interventii de vanzare de valuta in piata, in timp ce Bursa a reactionat cu cresteri ale SIF-urilor, pe fondul optimismului din piata.
Reactii dupa caderea guvernului: Leul in pericol, Bursa exulta

In doar cateva minute dupa aparitia primelor zvonuri despre caderea guvernului, site-urile televiziunilor de stiri au cazut, informatia propagandu-se online mai degraba prin intermediul programelor de mesagerie instant, precum Yahoo Messenger.

Reactiile in lumea economica nu s-au lasat insa asteptate. Daca leul a resimtit socul, investitorii de la Bursa transmit un mesaj de optimism.

Leul s-a depreciat pana in apropierea nivelului de 4,3 lei/euro dupa anuntarea caderii guvernului Emil Boc, moneda fiind oprita din depreciere de interventii de vanzare de valuta, au precizat pentru DailyBusiness.ro dealeri din piata.

Cotatia a crescut constant inca de marti dimineata, cand a inceput sedinta de vot a motiunii de cenzura in Parlament, nivelul maxim atins de curs ajungand la 4,297 lei/euro, a declarat Narcis Noaghe, dealer in cadrul Bancii Comerciale Romane.

Acesta a mentionat ca imediat dupa anuntarea caderii guvernului Boc, au aparut ordine de vanzare de valuta, mentionand ca nu a fost vorba de volume mari: „cel mult cateva zeci de milioane de euro”.

Noaghe a declarat ca interventiile pe piata monetara pentru vanzarea de euro au oprit moneda locala de la o depreciere peste 4,3 lei/euro.

De regula, interventiile in favoarea leului sunt puse pe seama bancii centrale, care pare a incerca in prezent sa evite deprecierea leului pana la cotatia de 4,3 lei/euro, a declarat un alt dealer din piata.

Surprinzator: SIF-urile cresc cu peste 1%

Sectorul SIF-urilor a trecut pe verde dupa anuntul caderii Guvernului Boc, cu cresteri de 1,3% in doar cateva minute, in vreme ce piata per ansamblu si-a temperat scaderea.

Acest efect advers este explicat de brokeri prin faptul ca mediul de afaceri priveste cu sperante aceasta schimbare.

„Lumea asociaza caderea Guvernului cu un lucru pozitiv”, a spus pentru DailyBusiness.ro Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Cu circa o ora inainte de inchiderea sedintei, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide 10 titluri listate la BVB, a scazut cu 0,7%, pana la 4.373,62 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 0,63%, pana la 2.673,83 puncte.

Indicele BET-FI, al celor 5 societati de investitii financiare (SIF), a urcat cu 1,28%, pana la 23.393,64 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scazut cu 0,78%, pana la 9.248,07 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 0,1%, pana la 439,16 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 1,28%, pana la 586,38 puncte.

Consultantul economic Bogdan Baltazar a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca prioritatile noului cabinet ar trebui sa fie respectarea acordului cu FMI si constructia bugetului pe 2010.

„Suntem deja in intarziere. Am pierdut timpul in dezbateri politice si parca am uitat de criza. E timpul ca noul guvern, indiferent daca va fi de tehnocrati, desi nu cred ca Traian Basescu va accepta acest lucru, sa ia taurul de coarne si sa construiasca bugetul”.

Unul dintre posibilii succesori ai lui Emil Boc in functia de prim-ministru este actualul primar al orasului Sibiu, Klaus Johannis, care, in declaratii facute astazi, nu a exclus aceasta varianta, la propunerea PNL. El ar trebui sa treaca insa prin „filtrul” presedintelui Basescu, iar analistii sunt de parere ca primarul Sibiului nu ar fi agreat de presedinte.