FINANTE-BANCI

Realitate sau campanie electorala: De unde bani pentru cresterea salariilor?

08 martie 2012, ora 00:03, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
calcul.jpg
Presedintele Traian Basescu a precizat miercuri ca ar trebui gasite solutii pentru cresterea salariilor bugetare, din luna iunie. DailyBusiness.ro a stat de vorba cu reprezentanti din domeniu pentru a vedea daca este posibila aceasta masura si de unde ar putea provenii banii necesari.

Declaratia presedintelui vine intr-un an electoral, iar masura necesita si resurse pentru reintregirea salariilor din sistemul bugetar. De unde fac autoritatile rost de acesti bani?

Analistul economic Dragos Cabat a mentionat ca majorarea salariilor este posibila daca exista crestere economica suficienta.

De asemenea, masura ar fi realizabila daca premierul Mihai Razvan Ungureanu reuseste "minunea" de a colecta mai multi bani din economia gri sau daca incepem sa atragem bani de la Uniunea Europeana, cum nu am reusit in ultimii trei ani, a adaugat Cabat.Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut, la mijlocul lunii februarie actiuni ferme de combatere a evaziunii fiscale, in urma carora urmareste atragerea, in 60 de zile, a unor venituri de 1,5% din produsul intern brut (PIB), echivalentul a circa 2 miliarde de euro.

Comisarii Garzii Financiare au reusit sa stranga in doua saptamanai numai 2,5 milioane euro din combaterea evaziunii din domeniul alimentar, dupa cum se arata intr-o analiza DailyBusiness.ro.

La randul sau, analistul economic Adrian Mitroi a precizat ca "declaratia suna pozitiv si constructiv, insa face dreptate doar unei parti a populatiei economice (publica, n.r.), ignorand-o pe cealalta - pe cea privata - care duce pe umeri greutatea revenirii si cresterii economice".

El a spus ca masura ar fi posibila prin crestere economica si prin renuntarea la unele proiecte de investitii.

Salarii sau CAS, ce ar ajuta mai mult economia

Adrian Mitroi a subliniat ca "mai corect mi s-ar fi parut insistenta pe reducerea CAS-ului, care era o abordare mult mai generala, mai balansata si mai favorabila intregii economii, pentru ca impozitarea muncii este extrem de prohibitiva".

De aceeasi parere este si Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania.

"Suntem in perioada electorala si avem doua mesaje din partea autoritatilor. Una vine din partea premierului Ungureanu, care vorbeste de o eventuala scadere a CAS-ului la angajat cu circa 3-5 puncte procentuale, iar pe de alta parte avem sugestia presedintelui de majorare a salariilor bugetarilor", a declarat Melania Hancila.

"Este foarte greu de crezut ca se vor gasi resurse pentru ambele masuri", a adaugat ea.

Mitroi spune ca, chiar daca este corect si este o rectificare necesara, cresterea salatiilor nu e prima prioritate. "Eu cred ca prima prioritate ar fi trebuit sa fie reducerea CAS-ului, iar a doua - impozitarea mai mare a capitalului si a proprietatilor".

Cea mai benefica pentru economie ar fi micsorarea CAS-uluiMelania Hancila

Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania a subliniat ca reducerea CAS-ulu ar avea impact si asupra salariilor bugetarilor. "Ar benefecia ambele clase, atat sectorul public, cat si cel privat", a spus aceasta.

"Cred ca se cauta o modalitate de a stimula cresterea economiei si a consumului. De scaderea CAS-ului la angajat ar beneficia intreaga populatie, ar creste usor consumul si s-ar mai reduce usor si economia gri. In Romania munca este supraimpozitata", a adaugat economistul.

In ceea ce priveste cresterea salariilor, Melania Hancila ar fi de acord cu o asemenea masura daca inainte de asta s-ar face o restructurare majora a sistemului public prin care sa se reduca numarul de locuri de munca si s-ar crea resurse fiscale si pentru majorare.

"Dar in conditiile in care nu exista dovezi palpabile ca s-ar fi restructurat in vreun fel sistemul public, eu nu vad oportun o majorare a salariilor la nivelul anterior pentru ca nu am face decat sa ne intoarcem la aceeasi problema pe care am avut-o", a precizat Hancila.

Ea a spus ca este adecvata aceasta majorare salariala in conditiile in care "nu exista resorturi de crestere economica sanatoasa si nu s-au creat pe perioada crizei, iar la atragerea fondurilor europene suntem codasi. De asemenea, nici la atragerea investitiilor straine nu stam prea bine, iar restructurarea sistemului public nu s-a facut.

"Cred ca bugetarii ar trebui sa aiba salarii decente care sa stimuleze cresterea productivitatii, dar in conditiile in care s-ar si restructura numarul acestora si s-ar eficientiza activitatea lor prin informatizarea adecvata a sistemelor", a mai zis economistul sef al Volksbank.

In 2011, economia Romaniei a crescut cu 2,5%, conform INS. Totusi, in ultimul trimestru PIB-ul s-a diminuat cu 0,2%.

Asteptarile analistilor pentru 2012 indica majorari intre 0,5% si 2% ale produsului intern brut. Guvernul a estimat o crestere economica de 2,5% in 2012.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Robert Daminescu a spus:
08/03/2012 09:03
E foarte simplu de inteles de unde vor veni banii pentru majorarile salariale. Cind primul ministru ordona organelor de control (a se citi opresiune) ale statului sa aduca venituri suplimentare la buget de 2 miliarde euro in doar doua luni, e clar ca acestea se vor conforma militareste.
Cine activeaza in mediul de bussines a observat deja o intensificare a controalelor si ale amenzilor aplicate de multe ori pentru niste chestiuni care te lasa mut.

In fapt romania a ajuns tara celor ca nu produc nimic. Daca ei se simt bine politicienii o duc bine. Asta pentru ca cei ce nu muncesc sint mai multi decit cei care mai fac cite ceva , cit se mai poate . Si cum veniturile din taxe si impozite nu sint suficiente in acest an electoral , ordinul de a stringe 2 miliarde de euro e binevenit pentru clasa politica actuala, dar distructiv pentru si asa sleita de puteri ,,patura de mijloc'' care a ajuns calcata in picioare de toti .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 27 Septembrie 2020, 22:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter