FINANTE-BANCI

Record pentru piata romaneasca de factoring: 3 mld. euro in 2012

14 martie 2013, ora 12:47, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
calc-ochelari.jpg
Piata de factoring a inregistrat anul trecut o crestere semnificativa, cu 12,8% fata de nivelul inregistrat in 2011, ajungand la un nivel record de aproape 3 miliarde de euro, conform datelor publicate de Asociatia Romana de Factoring (ARF).

Este pentru al treilea an consecutiv cand ARF realizeaza o monitorizare consolidata a acestei piete, pe baza datelelor aferente anului 2012, transmise de catre principalii jucatori din piata, respectiv membrii asociatiei: Banca Comerciala Romana, BRD Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania, IFN Next Capital Finance, ING Commercial Finance IFN, RBS Bank (Romania), Raiffeisen Bank, Romfactor, UniCredit Tiriac Bank si Access Financial Services IFN, precum si de catre doua alte institutii financiare non-membre.

In structura, studiul releva o crestere substantiala, cu 16,14%, a operatiunilor de factoring intern si cu 23,5% a operatiunilor de factoring de import. In ceea ce priveste exportul, acest produs se mentine in 2012 la acelasi nivel cu anul precedent.

Cresterile inregistrate an de an demonstreaza ca factoringul a devenit un produs din ce in ce mai cunoscut si mai accesibil companiilor din domenii de activitate diversificate, fiind produsul asimilat creditarii cu cea mai buna crestere. Atat bancile cat si IFN-urile au depus eforturi in sensul educarii si adaptarii pietei la produse care la prima vedere pareau sofisticate, dar care, iata, isi dovedesc in timp valoarea adaugata,flexibilitatea si eficienta, a declarat Bogdan Rosu, presedintele ARF.Nu trebuie sa uitam ca factoringul presupune, pe langa o finantare imediata, si servicii asociate de gestiune a creantelor si, dupa caz, preluarea riscului de neplata a debitorilor cedati. Un bun exemplu care reliefeaza acest efort al institutiilor care formeaza piata este cresterea cu 10%, inregistrata la nivelul personalului angajat direct in operatiuni factoring in 2012, a adaugat acesta.

Domeniul de activitate cu cele mai importante volume de operatiuni de factoring intern ramane, si in acest an, cel al constructiilor, avand o pondere de 28,1% din totalul creantelor cumparate prin operatiuni de factoring, inregistrand chiar o crestere cu 2% fata de anul 2011.

Companiile din sectorul metale,chimicale&reciclare se afla pe locul al doilea in topul accesarilor acestui produs, cu 14,7%.

Locul al treilea este ocupat de zona bunurilor de larg consum, cu o pondere de 12,5%, urmata, la mica distanta, de sectorul auto si echipamente (12,3%). Agricultura si produsele alimentare se afla pe locul al cincilea in topul accesarilor serviciilor de factoring, avand o pondere de 10,6%.

In ceea ce priveste factoringul de export, cele mai multe companii care au accesat aceste operatiuni se afla in domeniul metale,chimicale&reciclare, cu o pondere de 51,8% din totalul pietei, in crestere cu 7 procente fata de 2011. Acelasi domeniu se pastreaza in top si la factoringul de import, cu o pondere de 28,3%, dar cu o crestere mai consistenta, de 17% fata de anul anterior.

Ramanem optimisti in ceea ce priveste dezvoltarea acestui produs in tara noastra si contributia sa la relansarea si consolidarea economica in anii urmatori. Atragerea de noi investitii externe trebuie sa ramana prioritatea numarul unu si, in acest context, fondurile europene reprezinta una dintre sursele importante si sigure de bani, cu efecte imediate, si care antreneaza alte reactii pozitive in lant in economie, a mentionat Rosu.

Conform acestuia, pe langa companiile cu relatii comerciale cu debitori din domeniul privat, o alta zona cu potential de crestere pentru factoring o reprezinta companiile care au contracte cu statul, dat fiind ca termenele de plata in acest sector, usor-usor vor deveni mai previzibile si va trebui aliniate cu standardele europene, care tind spre 60 de zile.

In aceste conditii, factoringul va deveni un instrument eficient de finantare, putand fi astfel preluate intr-o mai mare masura creantele comerciale aferente unor contracte unde debitorii cedati sunt institutii ale statului. Toate acestea, repet, cu conditia ca statul sa ajunga la termene de plata rezonabile, cat mai apropiate de cele contractuale, in concordanta cu normele impuse la nivel european, a mai spus presedintele ARF.

Companiile cu dificultati, in crestere

Jucatorii din piata de factoring estimeaza ca numarul companiilor care vor avea dificultati in 2013 in onorarea obligatiilor de plata va creste cu mai mult de 15%.

Aceeasi evolutie ingrijoratoare se estimeaza si in ceea ce priveste firmele cu comportament suspect de frauda.

In aceste conditii, membrii ARF considera ca abordarea criteriilor de eligibilitate pentru companii ar putea fi chiar mai prudenta in acest an, date fiind conditiile economice actuale si previziunile mai putin optimiste, fara ca acest lucru sa aiba un impact asupra dezvoltarii, in continuare, a produsului.

ARF estimeaza ca factoringul isi va continua evolutia pozitiva si in 2013, tinand cont ca, pe langa nevoia companiilor de a-si lichidiza creantele, exista un interes crescut si pentru asigurarea acestora, dovada fiind evolutia din 2012 a operatiunilor de factoring fara regres (cu preluarea de catre Factor a riscului de neplata a debitorilor cedati), in crestere cu 46% comparativ cu 2011, tendinta de crestere care se va pastra si pe parcursul anului 2013.

Astfel, piata ar putea avansa cu 10-15% in acest an, pana la 3,2 - 3,35 miliarde de euro, potrivit estimarilor asociatiei.

Apeland la factoring, companiile beneficiaza, simultan, de cel putin doua elemente fundamentale pentru dezvoltarea afacerilor lor: finantare imediata si protectie impotriva riscului de neplata, iar acest lucru este constientizat din ce in ce mai bine de companiile din piata, fie ca vorbim de IMM-uri sau de multinationale si, de aici, interesul in continuare crescut pentru acest produs.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 25 Octombrie 2020, 13:14
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter