- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Revoltele din lumea araba ar putea tine Romania in recesiune anul acesta

02 Mar, 11:45 • Redactia DailyBusiness
Cresterea pretului petrolului din cauza instabilitatii din Africa de Nord si Orientul Mijlociu ar putea submina revenirea economiilor din Europa de Est, din cauza ca industria din tarile fost-comuniste este mai putin eficienta energetic decat cea din vest, scrie Bloomberg.
Revoltele din lumea araba ar putea tine Romania in recesiune anul acesta

Romania are nevoie de peste 3 ori mai multa energie decat Germania pentru o productie industriala de 1.000 de euro, in vreme ce Bulgaria necesita de 6 ori mai multa energie, potrivit unor date Eurostat, citate de Bloomberg.
[img=1228]Sursa: Bloomberg[/img]
„Europa de Est este dependenta de industrie, asa ca scumpirea petrolului reprezinta un motiv de ingrijorare”, a declarat Ales Michl, economist al diviziei Raiffeisen Bank din Cehia.

Pretul petrolului a crescut la cel mai mare nivel din ultimele 29 de luni. Instabilitatea din Africa si Orientul Mijlociu, declansata de indepartarea liderilor din Tunisia si Egipt, s-a raspandit si in Orman si Libia. Aceasta instabilitate ar putea afecta productia de petrol din zona.

Toate statele membre UE din Europa de Est ar putea inregistra cresteri economice anula acesta, in frunte cu Slovacia care ar putea avea un avans de 4,3%, potrivit previziunilor Fondului Monetar International (FMI) din octombrie 2010.

Romania, care a avut scadere economica in 2010, ar putea inregistra cel mai mic avans din regiune, de 1,5% in 2011.

Producatorii din Estul Europei trebuie sa-si creasca productivitatea pentru a putea fi competitivi, in conditiile in care materiile prime fac ca produsul final sa fie mai scump.

Tarile care au redus costurile cu forta de munca in recesiune, precum Cehia, sunt cel mai bine pregatite pentru a face fata socului cresterii preturilor, a mai spus analistul Raiffeisen Bank.

La jumatatea lunii februarie, primul-ministru Emil Boc a declarat ca datele cele mai recente ale Institutului National de Statistica arata ca Romania poate anunta oficial, in aprilie, ca a depasit recesiunea economica, daca tendinta actuala se mentine.

Pentru ca acest obiectiv sa fie atins, este nevoie ca datele oficiale sa inregistreze doua trimestre la rand cresteri economice in comparatie cu trimestrul anterior.

In ultimul trimestru din 2010, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 0,1% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit estimarilor Institutului National de Statistica (INS).