- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romania a cheltuit doar 1,2% din totalul fondurilor structurale alocate din 2007 pana acum

30 Nov, 15:41 • Redactia DailyBusiness
Romania a cheltuit pana in prezent, pentru proiecte in derulare din fonduri structurale europene, 239 mil. euro euro, reprezentand 1,2% din totalul de 19,668 mld. euro alocat pentru perioada 2007-2013.
Romania a cheltuit doar 1,2% din totalul fondurilor structurale alocate din 2007 pana acum

Fondurile structurale alocate echivaleaza cu 916 euro pe cap de locuitor, nivel care face parte dintr-o categorie medie pentru statele UE, de 500-1000 de dolari, in care se mai regasesc Bulgaria, Spania si Cipru, relateaza Mediafax, citand Financial Times.

Tari precum Germania, Franta si Italia fac parte din categoria 200-500 de dolari pe cap de locuitor. Polonia si Grecia sunt singurii membri al UE care corespund categoriei 1000-2000 de dolari. Opt state, printre care Ungaria, Cehia si Lituania, sunt incluse in categoria peste 2000 de dolari. Marea Britanie si Danemarca sunt in intervalul 100-200 de dolari.

Analiza FT releva ca UE a platit doar 10% din totalul de 347 de miliarde de euro alocat ca fonduri structurale pentru 2007-2013. Aceste cifre sunt mentionate in documente interne ale Comisiei Europene, obtinute de publicatia britanica.

Publicatia britanica subliniaza ca zeci de miliarde de euro, reprezentand fonduri destinate sustinerii dezvoltarii in regiunile defavorizate ale Europei, nu sunt utilizate deoarece guvernele, confruntate cu lipsa lichiditatilor, nu pot gasi finantarea proprie necesara primirii acestor bani.

Alte date arata ca 8,4 miliarde de euro au fost cheltuite in mod eronat in cadrul programelor pentru fonduri structurale in cele doua cicluri anterioare de finantare de sapte ani. Aceste fonduri au fost recuperate in proportie de 75%.

Totodata, organismele de control suspecteaza ca zeci de miliarde de euro au fost deturnate de organizatii criminale, inclusiv de Mafia italiana.

Fondurile structurale europene vizeaza diferite programe de dezvoltare. Cele mai mari sume sunt alocate pentru obiective de convergenta, care privesc statele si regiunile cel mai putin dezvoltate.