FINANTE-BANCI

Romania ar putea avea la dispozitie un an in plus pentru a cheltui fondurile europene

21 mai 2013, ora 18:12 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
10euro-mare.jpg
Romania, alaturi de Slovacia, ar putea beneficia de un an in plus pentru a cheltui fondurile disponibile prin intermediul politicii de coeziune, potrivit unei propuneri a CE care ofera o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita bani de la UE, precum si reducerea riscului de pierdere a sumelor.

Potrivit unui comunicat remis marti Mediafax, masura propusa ar oferi Romaniei si Slovaciei mai mult timp pentru a cheltui fondurile disponibile prin intermediul politicii de coeziune. Totodata, ea ar permite o mai buna selectie si implementare a proiectelor strategice - de exemplu, pentru a stimula competitivitatea IMM-urilor si crearea de locuri de munca pentru tineri.

"In ceea ce priveste Romania si Slovacia, ca urmare a deciziilor Consiliului European, prezenta propunere le ofera posibilitatea de a folosi fondurile UE acolo unde este cel mai mult nevoie de ele. Cele doua tari ar trebui sa considere aceasta masura drept un stimulent pentru a-si consolida eforturile de reformare si de investitie", a declarat comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.

Masura raspunde la solicitarea privind viitorul buget al UE pe care Consiliul European din februarie a adresat-o Comisiei, de a explora modalitatile in care Romania si Slovacia ar putea utiliza mai usor fondurile UE.Rata de absorbtie a fondurilor de coeziune de catre Romania era la 17 mai de 14,37%, adica 2,761 miliarde de euro, raportat la cheltuielile rambursate de Comisia Europeana. Romania are la dispozitie in perioada 2007-2013 suma de 19,5 miliarde de euro la capitolul fonduri de coeziune.

Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al absorbtiei fondurilor structurale in perioada 2007-2013, fiind singurul stat din blocul comunitar care a cheltuit mai putin de 20% din banii alocati, desi a avut o rata de contractare de aproape 70% in perioada 2007-2011, informeaza raportul strategic pe 2013 privind politica de coeziune, dat publicitatii joi la Bruxelles.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 21 Septembrie 2019, 02:41
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter