FINANTE-BANCI

Romania se imprumuta de parca ar vrea sa ajunga din urma Grecia

18 octombrie 2011, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
1.jpg
Datorita externa a Romaniei a crescut cu 67% in ultimii trei ani si ar putea depasi, pana la finele anului, pragul record de 100 miliarde de euro. Potrivit estimarilor specialistilor, am ajuns sa imprumutam 2,4 milioane de euro pe ora. In ritmul asta, vom ajunge Grecia din urma pana la mijlocul anului viitor.

Datorita externa a Romaniei a crescut cu 67% in ultimii trei ani si ar putea depasi, pana la finele anului, pragul record de 100 miliarde de euro. Potrivit estimarilor specialistilor, am ajuns sa imprumutam 2,4 milioane de euro pe ora. In ritmul asta, vom ajunge Grecia din urma pana la mijlocul anului viitor.   Potrivit datelor Bancii Nationale, datoria externa a Romaniei a ajuns, la inceputul lunii septembrie, la 96,6 miliarde de euro.

Datoria pe termen scurt (21,8% din total datorie externa) a crescut cu 7,8% fata de finele lui 2010, la 21 miliarde euro, iar cea pe termen mediu si lung (78,2% din total datorie externa), cu 3,7% la 75,6 miliarde de euro.

Privita din acest unghi, evolutia datoriei pare a fi una temperata, in concordanta cu politica de austeritate promovata de autoritati.

Comparand insa datele cu situatia din 2008, diferenta devine alarmanta. Din ianuarie 2008 si pana in septembrie 2011, datoria externa a crescut cu 67%, de la 57,9 miliarde euro la 96,6 miliarde euro.

"Realitatea este ca suntem la fundul sacului", afirma analistul Ilie Serbanescu. “Ne imprumutam pe banda rulanta, iar pericolul este ca, in cazul unui nou val de criza, sa fim prinsi si mai descoperiti. Iar atunci am putea ajunge la fel ca Grecia”, spune expertul.

Datele BNR arata, de altfel, ca ponderea in produsul intern brut (PIB) a datoriei a crescut de la 41,4% la 74,6%. Cu alte cuvinte, ar trebui sa cheltuim trei sferturi din PIB pentru a ne plati toate datoriile. Din acesti bani, statul si BNR au de platit aproape 30 miliarde de euro, fata de numai 10 miliarde la inceputul anului 2008. Restul datoriei apartine mediului privat.

Stam mai bine ca altii, dar cum stam cu bonitatea?  

Autoritatile afirma ca avem inca o datorie mica fata de alte state si ca incearca, prin toate instrumentele posibile, sa o restructureze, adica sa o extinda pe un termen cat mai lung.  

Potrivit unui studiu prezentat de CNBC, Grecia are o datorie externa totala (stat plus privat) de 579 miliarde de dolari, care reprezinta 182,2% din PIB.Cele mai indatorate tari din lume, raportat la PIB, sunt Irlanda, cu o datorie de 2300 miliarde de dolari, ce reprezinta 1,382% din PIB, Marea Britanie, cu o datorie 8.900 miliarde de dolari, echivalentul a 413% din PIB, si Elvetia, cu 1.304 miliarde de dolari, echivalentul a 401% din PIB.

"Problema nu se pune neaparat cat de mare este datoria, cat mai degraba daca esti capabil sa o platesti", explica analistul Cristian Dinulescu.

“Acesta este si motivul pentru care Grecia are probleme si Marea Britanie nu. Din pacate, nici noi nu avem o imagine prea buna asa ca este evident ca, daca acumulam in continuare datorii, la un moment dat vom starni ingrijoare, mai cu seama ca nu avem o economie care sa sustina un asemenea nivel de imprumut", a mai spus acesta.

O opinie interesanta are si Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Datoria publica trebuie limitata prin ConstitutieLucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

“Romania trebuie sa gaseasca un echilibru mai bun in politica fiscala si sa limiteze prin Constitutie datoria publica, mai curand decat deficitul, a declarat, recent, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Trebuie gasit un raport mai bun intre reguli si discretie, care sa fie introdus in Constitutie. Nu nivelul deficitului trebuie captat in Constitutie, ci nivelul datoriei", a spus Croitoru, la Romania Financial Forum.

Potrivit acestuia, supraindatorarea statelor s-a produs ca urmare a caderii decidentilor in capcana anticipatiilor, a faptului ca autoritatile prefera sa actioneze, ducand la extrem interventiile si amplificand ciclurile economice.

"Aceasta capcana a aparut dupa criza din 1929-1933 si de principiu se perpetueaza, pentru ca exista o relatie speciala intre public si Guvern. Aceasta relatie speciala vine de la faptul ca publicul rasplateste actiunea. Chiar daca inactiunea nu ar fi avut consecinte negative, publicul ar fi rasplatit actiunea. Hazardul moral nu este pedepsit, dar un Guvern care nu actioneaza este pedepsit. Din acest motiv, statul maximizeaza intotdeauna interventia. Asta explica de ce s-a actionat in anumite directii", a explicat Croitoru.

Cat creste datoria in fiecare secunda

The Economist a lansat o aplicatie care afiseaza in timp real evolutia datoriilor publice la nivel global si permite compararea datoriilor individuale ale fiecarui stat, care exclud partea de datorie privata.

Aplicatia interactiva, pe care o puteti accesa din acest link calculeaza in timp real cum evolueaza datoriile publice ale guvernelor din intreaga lume, in functie de cele mai recente informatii disponibile la nivel global si se raporteaza la produsul intern brut al fiecarei tari.

Romania are in acest moment o datorie guvernamentala de 45,6 miliarde de dolari, adica aproximativ 31% din produsul intern brut.

Bulgaria sta un pic mai bine la capitolul datorii, cu datorii publice de 7,9 miliarde de dolari, echivaland cu mai putin de 17,4% din PIB.   Grecia are, in prezent, o datorie de 374 miliarde de dolari, care reprezinta 127% din PIB.

Imprumutam 2,4 milioane euro pe ora

Potrivit estimarilor BRD, necesarul de finantare al Romaniei ar fi in acest an de 86 miliarde de lei (circa 21 miliarde euro), ceea ce inseamna 1,75 miliarde euro lunar sau 2,4 milioane de euro pe ora.

BRD estimeaza ca Finantele vor împrumuta 24 miliarde de lei pentru acoperirea deficitului bugetar si 61,8 miliarde lei pentru plata serviciului datoriei publice.

Din totalul nevoii de finantare, 12,4 miliarde de lei vor reprezenta împrumuturi contractate direct sau garantate de stat. Potrivit BRD, o suma de 67,6 miliarde de lei va fi atrasa prin emisiuni de titluri de stat, din care cea mai mare parte de pe piata locala, respectiv 56 de miliarde de lei.

Finantele vad insa o factura de "numai" 62,5 miliarde lei (circa 15 mld. euro), din care 51,4 milioane lei reprezinta rate de capital, iar diferenta dobanzi.

Statul trebuie sa finanteze in acest an un deficit bugetar de 4,4% din PIB, reprezentand circa 24 miliarde lei (circa 6 mld. euro).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gheorghe Gavril Olar a spus:
18/10/2011 10:00
Materialul ne da posibilitatea de a ne edifica asupra politicilor acestui guvern de diletanti .Felicitari !!
 
Gheorghe Jescu a spus:
18/10/2011 11:48
Cred ca ar fi trebuit precizat din start cat este datorie publica si cat este datorie privata. Dar autorul vrea sa demonstreze ceva si ascunde informatia in corpul articolului, prezentand cand valoarea de 30 mld. euro, cand cea de 46.5 USD.
Sigur, trebuie sa recunoastem, pentru scopul autorului, 30 mld nu suna la fel de bine ca 100 mld.
Acest guvern face destule prostii, nu trebuie sa inventam noi unele pentru care sa-i criticam.
Ca si cititor al Daily Business, am pretentia la respect si corecta informare din partea autorilor acestei publicatii. Manipulare avem destula la Realitatea si Antene.
 
GHEORGHIU VIOREL a spus:
18/10/2011 13:28
E bine de stiut ca toate datoriile mari private sunt garantate de stat, asa ca dupa cum privatii nostri prospera foarte tare in criza si platesc ritmic datoriile vom plati in final si datoriile lor tot noi din solidartate impusa de garantiile guvernamentale. Deci ne apropiem cu pasi mari de o gaura neagra iar politicienii de la putere nu vad si nu au numic de spus. Asa da solidaritate in timp de criza !
 
Gheorghe Jescu a spus:
18/10/2011 13:47
@ Gheorghiu Viorel Iarasi vorbim pe de rost: cat anume din datoriile mari private sunt garantate de stat? Hai sa comentam pe date. Chiar astept replica dvs., documentata de data asta.
 
Gheorghe Jescu a spus:
18/10/2011 14:27
Am facut eu efortul de a accesa site-ul BNR si iata datele de la 31.08.11, exprimate in milioane euro:
Datorie externa totala: 96698, din care:

I. Datorie externa pe termen mediu si lung : 75612,
structurata astfel:
I.1. Datorie publica DIRECTA: 18551
I.2. Datorie publica GARANTATA: 1540 !!
I.3. Datorie NEGARANTATA public: 37245 !!
I.4. Depozite nerezidenti: 8647
I.5. Imprumut FMI 9629
si
II. Datorie externa pe termen scurt 21086
(nu exista defalcarea datoriei pe termen scurt, dar putem presupune ca in mare se respecta aceeasi structura ca la datoria pe termen mediu si lung).

Observam ca in datoria externa sunt incluse si depozitele nerezidentilor. Mai este de mentionat ca in datoria publica directa si in datoria public garantata sunt incluse si datoriile autoritatilor locale.
Cred ca o analiza corecta a datoriei externe a Romaniei de la aceste date trebuie sa inceapa si nu de la comentarii de genul "Romania se imprumuta de parca ar vrea sa ajunga din urma Grecia", asa ca in titlul articolului.
 
Pagini: 12
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 20 Iunie 2019, 12:53
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter